Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Αντιολισθητικές αλυσίδες από 1η Οκτωβρίου: Πότε είναι υποχρεωτικές – Πόσο είναι το πρόστιμο

Υποχρεωτικές είναι από αύριο 1η Οκτωβρίου και μέχρι τον Απρίλιο οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα όπως χιονοκουβέρτες, σε όλα τα οχήματα, σε όλη την Ελλάδα, όταν επιβάλλονται σχετικοί περιορισμοί κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Για αποφευχθούν παρερμηνείες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας διευκρινίζεται πως επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S), μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Με απλά λόγια, τα αντιολισθητικά μέσα είναι υποχρεωτικά μόνο όταν υπάρξουν σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές, λόγω καιρικών συνθηκών.

Καλό είναι πάντως οι οδηγοί να προμηθευτούν από τώρα αντιολισθητικά μέσα και να μην τρέχουν τελευταία στιγμή.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες ορίζεται στα 80 ευρώ.

Τα αντιολισθητικά μέσα πρέπει:

  • να είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.
  • να είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.
  • να βρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα.
  • να αναφέρουν στη συσκευασία τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

Ειδικότερα, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • Να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές όπου επικρατούν συνθήκες χιονόπτωσης ή παγετού.
  • Να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή χρήση τους.
  • Να προσαρμόζουν την οδήγησή τους όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά μέσα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών μέσων.

Τα αντιολισθητικά μέσα τοποθετούνται:

  • Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα, π.χ. σε φορτηγά) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.
  • Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).
  • Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το EX30 ανακηρύχθηκε World Urban Car (Παγκόσμιο Αυτοκίνητο Πόλης) για το 2024, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε άλλες ανταγωνιστικές υποψηφιότητες. Τα βραβεία παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Swift αποτελούσε πάντα ένα από τα πιο δημοφιλή fun-to-drive και στυλάτα hatchbacks, έχοντας κερδίσει πολυάριθμα βραβεία από την πρώτη παγκόσμια εμφάνιση του μοντέλου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Kia EV9 πέτυχε μια αξιοσημείωτη διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου 2024. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των World Car Awards στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...