Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Δακτύλιος: Επιστρέφει στις 10 Οκτωβρίου – Ποιοι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα καθημερινά

Σε ισχύ μπαίνει ξανά το μέτρο του Δακτυλίου στην Αθήνα από την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που αναμένεται να επιβεβαιωθούν από επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών. Τα οχήματα πλέον θα κυκλοφορούν εκ περιτροπής (μονά-ζυγά), ενώ ελεύθερα θα μπορούν να κινούνται καθημερινά τα παρακάτω:

  • ηλεκτρικά και υβριδικά,
  • εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου,
  • κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2,
  • πρώτης ταξινόμησης μετά την 1/1/2021 με εκπομπές CO2 ως 145 gr/km.
  • Ο Δακτύλιος ισχύει Δευτέρα έως Πέμπτη στις 07:00-20:00 και την Παρασκευή στις 07:00-15:00.

Οι αλλαγές

Η σημαντικότερη αλλαγή για φέτος είναι ότι πλέον θα μπορούν να κυκλοφορούν εντός των ορίων του καθημερινά, χωρίς κανένα περιορισμό, τα καινούρια επιβατικά και ελαφρά φορτηγά αυτοκίνητα που έχουν ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης μετά την 1/1/2021 και εκπομπές CO2 ως 145 gr/km, με βάση το νέο πρωτόκολλο μέτρησης WLTP.

Η αλλαγή αυτή έγινε επειδή τα συγκεκριμένα οχήματα αδικούνταν από το ισχύον σύστημα, καθώς τα ίδια ακριβώς μοντέλα στην περίπτωση που είχαν ταξινομηθεί πριν από τις 31/12/2020, στην άδεια κυκλοφορίας τους αναγραφόταν η τιμή εκπομπών CO2 μετρημένη με το παλιότερο πρωτόκολλο NEDC που ήταν πολύ πιο “αισιόδοξο”. Έτσι, το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο στη μία περίπτωση (προ 21/12/2020) είχε εκπομπές CO2 κάτω από το όριο των 120 gr/km και μπορούσαν να κυκλοφορούν στον Δακτύλιο, ενώ στην άλλη περίπτωση (μετά την 1/1/2021) οι εκπομπές CO2 ήταν υψηλότερες από το όριο των 120 gr/km και αποκλειόταν από την καθημερινή ελεύθερη διέλευση.

Μια από τις αλλαγές στον Καθαρό Δακτύλιο αφορά στα ΑμεΑ, τα οποία πλέον θα μπορούν, σε περίπτωση ελέγχου της Τροχαίας, να βεβαιώνουν την ιδιότητά τους η οποία τους παρέχει εξαίρεση από τις προβλέψεις του δακτυλίου, απλώς με την επίδειξη του Δελτίου Στάθμευσης του οχήματος που τους ανήκει ή τους εξυπηρετεί. Το παλαιό καθεστώς ταυτοποιούσε τον δικαιούχο και όχι το όχημα, κάτι που προκαλούσε προβλήματα π.χ. σε ΑμεΑ που δεν μπορούσαν να οδηγήσουν και είχαν στην κατοχή τους όχημα το οποίο οδηγούσε κάποιος άλλος για να τους εξυπηρετεί.

Μια ακόμη εξαίρεση προστίθεται για τις νεκροφόρες, καθώς κρίθηκε αναγκαία η διευκρίνιση ότι επιτρέπεται η είσοδος στα όρια του δακτυλίου των αυτοκινήτων που προορίζονται για τη μεταφορά νεκρών και διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό. Και αυτό επειδή εντός του δακτυλίου υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία, στα οποία όμως δεν είχαν ελεύθερη πρόσβαση οι νεκροφόρες.

Μια ακόμη εξαίρεση αφορά τους ασθενείς που χρειάζεται να κάνουν συχνή θεραπεία σε νοσηλευτικό ίδρυμα που βρίσκεται εντός των ορίων του Δακτυλίου. Ειδικότερα όλοι οι ασθενείς που πρέπει να προχωρούν σε συστηματικές θεραπείες (π.χ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρία), θα μπορούν να εισέρχονται στα όρια του δακτυλίου με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής έχει εφοδιαστεί με σχετική βεβαίωση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος (Δημόσιο ή Ιδιωτικό), στο οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία και στο οποίο θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας.

Τα όρια του Δακτυλίου

Τα όρια του (μικρού) Δακτυλίου της Αθήνας ορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Kia EV9 πέτυχε μια αξιοσημείωτη διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου 2024. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των World Car Awards στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...