Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Νέα Volvo C40 και XC40 Recharge με πίσω κίνηση, μεγαλύτερη αυτονομία και ταχύτερη φόρτιση

Στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου προϊοντικών αναβαθμίσεων για το 2023, η Volvo βελτιώνει τόσο την αυτονομία και την ταχύτητα φόρτισης στα αμιγώς ηλεκτρικά XC40 Recharge και C40 Recharge. Σε ορισμένες εκδόσεις μάλιστα, η αύξηση στην αυτονομία είναι έως και 60 km!

Επιπλέον, στα Model Year 2023 (MY23) C40 Recharge και XC40 Recharge, προσφέρονται τρία νέα συστήματα κίνησης. Τα δύο εφοδιάζουν εκδόσεις με κίνηση στον πίσω άξονα και το τρίτο αφορά μία αναβαθμισμένη τετρακίνητη έκδοση υψηλών επιδόσεων.

Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια που η Volvo προσφέρει μοντέλα με κίνηση στους πίσω τροχούς. Πρωτιά για τη Σουηδική εταιρία αποτελεί το γεγονός ότι ο δεύτερης γενιάς ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη που κινεί τους πίσω άξονες στα αμιγώς ηλεκτρικά C40 και XC40, αναπτύχθηκε εσωτερικά.

Στην καλύτερη αποδοτικότητα των δύο ηλεκτρικών SUV συμβάλλουν επίσης βελτιώσεις στην εξωτερική σχεδίαση μέσω της αεροδυναμικής, όπως οι νέοι τροχοί ελαφρού κράματος 19 ιντσών.

Volvo C40 & XC40 Recharge Single Motor

Πρόκειται για ένα από τα δύο νέα αμιγώς ηλεκτρικά πισωκίνητα μοντέλα. Την κίνηση στους πίσω τροχούς δίνει ένας ηλεκτροκινητήρας (e-motor) μόνιμου μαγνήτη που αποδίδει ισχύ 238 ίππων (175 kW), αυξημένη κατά 3% σε σχέση με τον απερχόμενο ηλεκτροκινητήρα των 231 PS (170 kW) που εφοδίαζε την έκδοση με κίνηση στους εμπρός τροχούς.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας παραμένει στις 69 kWh, αλλά οι βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα της ψύξης της έχουν αποφέρει αύξηση της αυτονομίας, η οποία πλέον φθάνει τα 460 km σύμφωνα με τον κύκλο δοκιμών WLTP, έναντι 425 km προηγουμένως.

Αντίστοιχο είναι το όφελος σε απόδοση στην περίπτωση του C40 Recharge single motor, με την ισχύ που φτάνει στους πίσω τροχούς να είναι 238 ίπποι. Εδώ η μπαταρία των 69 kWh προσφέρει αυξημένη αυτονομία 476 km, έναντι 438 χιλιομέτρων του προηγούμενου μοντέλου Μία φόρτιση από το 10% έως το 80% απαιτεί περίπου 34 λεπτά με τη χρήση ενός δημόσιου φορτιστή συνεχούς ρεύματος 130 kW.

Volvo C40 & XC40 Recharge Single Motor Extended Range

Για όσους επιθυμούν ακόμη υψηλή αυτονομία αλλά και περισσότερη ισχύ τα δύο μοντέλα προσφέρονται και σε έκδοση single motor extended range με μία μεγαλύτερη μπαταρία και έναν πιο ισχυρό ηλεκτροκινητήρα. Η ισχύς ανεβαίνει στους 252 ίππους, που φτάνουν και πάλι στους πίσω τροχούς, ενώ η μπαταρία των 82 kWh αυξάνει την αυτονομία στα 515 km για το XC40 Recharge single motor extended range και στα 533 km για το C40 Recharge single motor extended range.

Επιπλέον, η ισχύς φόρτισης είναι βελτιωμένη, καθώς η μεγαλύτερη μπαταρία επιτρέπει φόρτιση 200 kW σε συνεχές ρεύμα (η προηγούμενη μέγιστη τιμή ήταν 150 kW). Έτσι, η φόρτιση από το 10% έως το 80% απαιτεί περίπου 28 λεπτά.

Volvo C40 & XC40 Recharge Twin Motor AWD

Από αυτές τις αναβαθμίσεις επωφελούνται και οι τετρακίνητες (AWD) εκδόσεις. Η προηγούμενη διάταξη με δύο ηλεκτροκινητήρες 204 ίππων ο καθένας (150 kW), έναν στον εμπρός και έναν στον πίσω άξονα, αντικαταστάθηκε από τον εσωτερικά εξελιγμένο ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη ισχύος 250 PS (183 kW) στον πίσω άξονα και έναν νέο ασύγχρονο ηλεκτροκινητήρα 160 PS (117 kW) στον εμπρός άξονα.

Η νέα διάταξη, σε συνδυασμό με τη μεγάλη μπαταρία των 82 kWh αλλά και με τις βελτιώσεις στην αποδοτικότητα της ψύξης της, παρέχει στο μεν XC40 Recharge Twin Motor AWD αυτονομία έως και 500 km με μόνο μία φόρτιση (+62 km σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο), στο δε C40 Recharge Twin Motor AWD στα 507 km (από 451 km).

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Renault Clio, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα πόλης, έχοντας συμπληρώσει 5 γενιές. Τώρα, με πλήρως αναβαθμισμένο και σύγχρονο στυλ, εφευρίσκει εκ...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Μαζί με το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper και το ισχυρό MINI John Cooper Works Countryman ALL4, η MINI παρουσιάζει τη νέα γενιά μοντέλων της...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το νέο CX-80 είναι το πιο ευρύχωρο SUV αυτοκίνητο στην Ευρωπαϊκή γκάμα της Mazda και θα γίνει η νέα ναυαρχίδα της εταιρείας. Σε αυτήν...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ήταν το 9ο και είχε τον πλέον διεθνή χαρακτήρα από κάθε άλλη φορά, ήταν αφιερωμένο σε αυτήν ακριβώς...