Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Datsun Fairlady 1200 Roadster: To πιο επιθυμητό μοντέλο στην ιστορία της Nissan

Η πλούσια και συναρπαστική κληρονομιά των σπορ αυτοκινήτων Nissan στις Η.Π.Α. χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, με το τότε λανσάρισμα του Datsun Fairlady 1200 Roadster.

Αυτό το μικρό κάμπριο μπορεί να μην πρωταγωνίστησε σε όγκο πωλήσεων στην συγκεκριμένη αγορά, ωστόσο έφερε αρκετές σημαντικές πρωτιές για τη Nissan στις Η.Π.Α.

Το Fairlady 1200 Roadster, ήταν για τη Nissan η πρώτη εξαγωγή σπορ αυτοκινήτου Datsun στη Βόρεια Αμερική. Το Fairlady ήταν μια επιλογή για την συγκεκριμένη αγορά του Yutaka Katayama, γνωστού ως «Mr. K» και πατέρα του σπορ Z της Nissan.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το αυτοκίνητο είναι το πρώτο που χρησιμοποίησε το όνομα “Fairlady”, ένα εμπορικό σήμα που συνεχίζει να κοσμεί εδώ και δεκαετίες αρκετά σπορ αυτοκίνητα της Nissan (εκτός της αγοράς των Η.Π.Α).

Η προέλευση δε του ονόματος, κρύβει μια ιστορία λυρικής προέλευσης: ο Katsuji Kawamata, τότε Πρόεδρος της NissanMotors, είδε το μιούζικαλ του Broadway “MyFair Lady” σε μια επίσκεψη στις Η.Π.Α. και εμπνεύστηκε να ονομάσει έτσι ένα αυτοκίνητο.

Βασισμένο μηχανολογικά στο επαγγελματικό Datsun 223, το Fairlady έχει τετρακύλινδρο κινητήρα 1,2 λίτρων ισχύος 59 ίππων και χειροκίνητο κιβώτιο τεσσάρων ταχυτήτων.

Το ελκυστικό, με τις έντονες καμπύλες αμάξωμά του, κρύβει ένα τετραθέσιο εσωτερικό, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, βρίσκουμε ταμπούρα στα φρένα, μπροστινή ανάρτηση με ράβδο στρέψης και πίσω ανάρτηση με φύλλα σούστας.

Φυσικά, αυτό το αυτοκίνητο ήταν μόνο η αρχή σε μια μακρά σειρά σπορ αυτοκινήτων που τράβηξε την προσοχή των θαυμαστών της σπορ οδήγησης των Datsun και Nissan.

Σύντομα ακολούθησε το πιο ισχυρό DatsunFairlady 1500, ενώ το 1969 η άφιξη του αυθεντικού σπορ αυτοκινήτου Z, γνωστού ως “Fairlady Z”, σηματοδότησε επτά γενιές σπορ αυτοκινήτων, φτάνοντας στο σημερινό NissanZ.

Πηγή: Sport24.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το EX30 ανακηρύχθηκε World Urban Car (Παγκόσμιο Αυτοκίνητο Πόλης) για το 2024, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε άλλες ανταγωνιστικές υποψηφιότητες. Τα βραβεία παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Swift αποτελούσε πάντα ένα από τα πιο δημοφιλή fun-to-drive και στυλάτα hatchbacks, έχοντας κερδίσει πολυάριθμα βραβεία από την πρώτη παγκόσμια εμφάνιση του μοντέλου...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Kia EV9 πέτυχε μια αξιοσημείωτη διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου 2024. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των World Car Awards στο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...