Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις λόγοι που εξηγούν γιατί το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 στη Χιλή είναι τόσο εμβληματικό (και είχε τόσο διεθνή αντίκτυπο)

«Συνέβη στη Χιλή, εις βάρος των Χιλιανών, αλλά πρέπει να μείνει στην ιστορία ως κάτι που συνέβη σε όλους τους ανθρώπους αυτής της εποχής χωρίς θεραπεία και που έμεινε στη ζωή μας για πάντα».

Έτσι περιέγραψε ο Gabriel García Márquez την ανατροπή του Σαλβαδόρ Αλιέντε , που για 50 χρόνια όχι μόνο σημάδεψε και διχάζει τη Χιλή, αλλά, όπως λέει ο νομπελίστας της Κολομβίας, είχε και μεγάλη διεθνή απήχηση.

Συνέβη στη μέση του Ψυχρού Πολέμου, το πραξικόπημα υπό τον Αουγκούστο Πινοσέτ τον Σεπτέμβριο του 1973 δεν ήταν ένα μεμονωμένο φαινόμενο.

Ενώ η Βολιβία βρισκόταν υπό την de facto κυβέρνηση του Hugo Banzer, η Βραζιλία είχε ήδη ένα στρατιωτικό καθεστώς για εννέα χρόνια που θα διαρκούσε για 20 χρόνια. Στην Ουρουγουάη κυβερνούσε ο Juan María Bordaberry, ο οποίος αργότερα θα πήγαινε στη φυλακή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, και στην Αργεντινή οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν την εξουσία το 1976.

Γιατί τότε έγινε εμβληματικό γεγονός ;

1. Η φιγούρα του Αλιέντε

Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε ηγέτης.

Ο Χιλιανός ήταν ο πρώτος σοσιαλιστής που ήρθε στην εξουσία με λαϊκή ψήφο στην ιστορία , γεγονός που τον έκανε αμέσως παγκόσμια φιγούρα. Και παρά τους αναμφισβήτητους διαχωρισμούς που προκάλεσε -και συνεχίζει να προκαλεί- στη χώρα του, έξω από αυτήν η φιγούρα και το έργο του προκάλεσαν μεγάλο θαυμασμό.

«Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε προσέλκυσε πολλή συμπάθεια στην Ευρώπη και τον κόσμο. Δεν ήταν επαναστάτης ήρωας όπως ο Φιντέλ Κάστρο ή ο Τσε Γκεβάρα. Ούτε λαϊκιστής. Ήταν ένας πολιτικός της παλιάς σχολής, που διαπραγματευόταν, μιλούσε», εξηγεί στο BBC Mundo ο Ντέιβιντ Λέμαν , ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός στις λατινοαμερικανικές σπουδές.

«Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με άλλες δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής όπως ο Περονισμός, η συμμαχία της Χιλιανής Λαϊκής Ενότητας είχε απήχηση και δεσμούς με άλλες χώρες», συνεχίζει.

«Για τον ίδιο λόγο, ο αιφνίδιος θάνατός του προκάλεσε σοκ και μεγάλη απογοήτευση. Η επίθεση σε μια ειρηνική πρόταση όπως αυτή, παρά τις εμφανείς δυσκολίες που είχε, ήταν πολύ συγκλονιστική για πολλούς», λέει ο ειδικός.

Η Camila Vergara , διδάκτωρ πολιτικής θεωρίας και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Essex, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει παρόμοια γνώμη.

«Ο Αλιέντε ήταν ένα σεβαστό άτομο, γιατί σεβόταν τους κανόνες του παιχνιδιού. Ας θυμηθούμε ότι ο Τσε Γκεβάρα του έδωσε ένα αντίγραφο του βιβλίου του και, στην αφιέρωση, έγραψε: «Για κάποιον που θα είναι ο ίδιος αλλά με διαφορετικό τρόπο», λέει στο BBC Mundo.

Ίσως μια από τις στιγμές που αντικατοπτρίζει καλύτερα αυτή τη φήμη είναι η ιστορική ομιλία που έκανε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 1972.

«Σε εκείνη την ομιλία», εξηγεί ο ακαδημαϊκός, «ο Αλιέντε κατήγγειλε αυτό που συνέβαινε στη Χιλή και τον ρόλο των διεθνικών εταιρειών στην παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία. πώς του έδεσαν τα χέρια για να κάνει τις δημόσιες πολιτικές του».

« Πρόκειται για έναν ανθρώπινο, λογικό και αληθινό λόγο που συνεχίζει να έχει απήχηση μέχρι σήμερα».

Όταν τελείωσε, δέχτηκε ένα standing ovation που επαναλήφθηκε μόνο το 2013, όταν ο Νέλσον Μαντέλα πήρε το ίδιο μικρόφωνο.

Σύμφωνα με τη Βεργκάρα, το πραξικόπημα κατά του Αλιέντε κατανοήθηκε ως «το βίαιο τέλος του εργατικού κινήματος παγκοσμίως».

«Είναι το τέλος μιας υπόσχεσης μιας πραγματικής λαϊκής κυβέρνησης και αυτό ήταν πολύ απελπιστικό για την Ευρώπη, γι’ αυτό είναι τόσο εγκάρδια», λέει.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι εκτός από όλα αυτά, η Χιλή θεωρούνταν μια χώρα με μακρά δημοκρατική παράδοση.

Και η άφιξη στην εξουσία το 1970 ενός αριστερού ηγέτη, ο οποίος αντιπροσώπευε μια πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολύ ιλιγγιώδεις καιρούς, ήταν περαιτέρω απόδειξη αυτού.

2. Οι εικόνες

Ένας άλλος λόγος που εξηγεί γιατί η 11η Σεπτεμβρίου 1973 εξακολουθεί να θεωρείται ορόσημο είναι οι πολυάριθμες εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου λόγω της εκτεταμένης κάλυψης που είχε στον διεθνή Τύπο.

Και έγιναν εμβληματικές.

«Θα μπορούσε κανείς να το περιγράψει ως το πρώτο πραξικόπημα της Λατινικής Αμερικής που από την αρχή του, μέσω της εκτέλεσής του έως τις συνέπειές του, καλύφθηκε από τον δυτικό Τύπο», δήλωσε ο Kristian Gustafson, ειδικός στις Πληροφορίες και την Ασφάλεια στο Πανεπιστήμιο Brunel στο Λονδίνο σε μια δημοσιευμένη συνέντευξη. από το BBC Mundo το 2013.

Το παλάτι La Moneda δέχτηκε επίθεση με εναέρια βλήματα γύρω στο μεσημέρι της 11ης Σεπτεμβρίου 1973.

«Ήταν εικόνες που είχαν τεράστιο αντίκτυπο», λέει ο Michael Reid, Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος που είναι ειδικός στη Λατινική Αμερική.

«Ειδικά η επίθεση στη La Moneda από την ίδια την Πολεμική Αεροπορία της Χιλής. Βομβάρδιζαν το δικό τους προεδρικό μέγαρο», προσθέτει για το BBC Mundo.

Για την Camila Vergara, στην Ευρώπη ήταν ακόμη πιο συγκλονιστικό, αφού ορισμένες από τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από τον στρατό σχετίζονταν «με την οπτική μνήμη του γερμανικού φασιστικού κινήματος».

“Μιλάω για το κάψιμο βιβλίων ή τα κέντρα κράτησης. Και αυτό ήταν πολύ δυνατό”, λέει η ιστορικός.

«Επιπλέον, υπήρχαν πράγματα που ήταν καλύτερα γνωστά έξω. Στη Χιλή υπήρχε πολλή απόκρυψη, λογοκρισία», καταλήγει η Βεργκάρα.

Μετά το πραξικόπημα, οι στρατιωτικοί της Χιλής έκαψαν βιβλία που θεωρούσαν μαρξιστικά.

Η φιγούρα του Πινοσέτ, ως ηγέτη του πραξικοπήματος, είχε επίσης μεγάλη διεθνή απήχηση.

Την ίδια στιγμή που οι οπαδοί του θεώρησαν ότι είχε σώσει τη Χιλή από μια κυβέρνηση που κατέστρεφε τη χώρα, έγινε ένα από τα εικονίδια της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Ο Πινοσέτ, επιπλέον, πέρασε πολλά χρόνια στην εξουσία (17 συνολικά) σε αντίθεση με τους στρατηγούς που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στις δικτατορίες της Αργεντινής και της Βραζιλίας, για παράδειγμα.

Για τον ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ειδικό στην πολιτική της Λατινικής Αμερικής Άλαν Άντζελ, οι φωτογραφίες του Πινοσέτ με τα σκούρα γυαλιά του αντιπροσώπευαν «σχεδόν μια παρωδία της εικόνας των δικτατόρων».

“Ο στρατός της Χιλής ήταν πιο αποτελεσματικός στη βαρβαρότητά του. Στοχεύουν ύποπτους μαχητές με μεγαλύτερη ακρίβεια. Είχαν πολύ περισσότερες πληροφορίες. Και λιγότερη αντιπολίτευση. Δεν χρειάστηκε να ασχοληθούν με montoneros, tupamaros…” είπε ο Angell στο BBC Mundo για άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2013.

Σύμφωνα με διάφορες Επιτροπές Αλήθειας, ο συνολικός αριθμός των επίσημα πιστοποιημένων θυμάτων στη Χιλή είναι 40.175 άτομα , συμπεριλαμβανομένων πολιτικών εκτελέσεων, εξαφανισμένων κρατουμένων και θυμάτων πολιτικής φυλάκισης και βασανιστηρίων.

3. Σταθμός στα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο ερευνητής David Lehmann πιστεύει ότι ένα άλλο σχετικό σημείο είναι ότι «από ό,τι συνέβη στη Χιλή, τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέστησαν επαγγελματικά όχι μόνο στη Λατινική Αμερική αλλά και στον κόσμο».

«Υπήρχε μεγάλη αλληλεγγύη. Σε αντίθεση με την Αργεντινή ή τη Βραζιλία, που είχαν επίσης στρατιωτικά καθεστώτα, σε αυτή την περίπτωση άνθισαν οι οργανώσεις για την υποστήριξη των θυμάτων των διώξεων. Γύρω από τη Χιλή προέκυψε πολλή διεθνής μαχητικότητα επειδή ήταν μια χώρα που είχε απήχηση και προσέλκυσε », εξηγεί ο Lehmann.

Ο ειδικός υπενθυμίζει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα βοήθειας για τη διάσωση ακαδημαϊκών και φοιτητών και ότι το ίδιο επαναλήφθηκε και σε άλλες χώρες.

«Οι κυβερνήσεις άνοιξαν διπλωματικές αντιπροσωπείες δίνοντας επίσημη υποστήριξη, κάτι πολύ σπάνιο, που σε άλλες περιπτώσεις δεν συνέβη. Όσοι ζητούσαν άσυλο αναγνωρίστηκαν. Ήταν τρελό, τα σπίτια της σουηδικής ή της γαλλικής πρεσβείας ήταν γεμάτα πρόσφυγες», λέει.

«Το πραξικόπημα στη Χιλή σηματοδοτεί την αρχή μιας μεγαλύτερης εστίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σωματική ακεραιότητα, που νοείται ως κακοποίηση ή βασανιστήριο», λέει η Camila Vergara.

« Αποκαλύπτεται η μεγαλύτερη δέσμευση της Ευρώπης στα ανθρώπινα δικαιώματα ».

Ο Michael Reid συμφωνεί και προσθέτει ότι η σύλληψη του Pinochet στο Λονδίνο το 1998 ήταν επίσης ορόσημο στη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

«Έδωσε τον τόνο για την καθολική δικαιοδοσία κατά των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», λέει.

4. Η διασπορά

Η πολιτική εξορία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Πινοσέτ αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κίνημα στην ιστορία της Χιλής, με συνολικά περισσότερους από 200.000 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αυτός ο μαζικός εκπατρισμός -που προοριζόταν για χώρες όπως η Αργεντινή, το Μεξικό, η Κούβα, η Ιταλία, η Σουηδία και η Γερμανία- επηρέασε πολλούς ξένους να δείξουν αλληλεγγύη σε όσα συνέβαιναν λόγω του στρατιωτικού καθεστώτος.

Αλλά ίσως ακόμη πιο σημαντικό από τον όγκο της μετανάστευσης ήταν το επίπεδο πολιτικής και πολιτιστικής οργάνωσης που είχε αυτή η διασπορά στον κόσμο.

«Πολλοί εξόριστοι μορφώθηκαν τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Και κατάφεραν να μπουν στην ευρωπαϊκή και λατινοαμερικανική αριστερά πολύ εύκολα», εξηγεί ο Michael Reid.

Έτσι, οι Χιλιανοί άφησαν σημαντικό στίγμα στα μέρη όπου πήγαν να ζήσουν. Και ένα από τα σημεία όπου ήταν πιο απτή είναι η μουσική.

Η εικόνα του Víctor Jara συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο διαμαρτυρίας.

Οι εξόριστοι κατάφεραν να δημιουργήσουν και να διαδώσουν ύμνους διαμαρτυρίας που αντηχούν μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.

«Πολλοί από αυτούς που έφυγαν δεν ήταν απλώς τραγουδιστές, αλλά ακτιβιστές, που θα έδιναν τη ζωή τους για τη χειραφέτηση του λαού», εξηγεί η Καμίλα Βεργκάρα.

«Υπήρχε ένα πολύ ξεκάθαρο έπος γιατί η βάναυση καταστολή δεν είχε μισούς τόνους. Τότε δημιουργήθηκε ένα σχεδόν αόρατο δίκτυο αλληλεγγύης, όπου οι ξένοι μοιράζονταν τους αγώνες τους, τα τραγούδια τους, τους ύμνους διαμαρτυρίας τους », προσθέτει.

Πολλοί από τους καλλιτέχνες του La Nueva Canción Chilena, του μουσικοκοινωνικού κινήματος που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960, ήταν θύματα της δικτατορίας, ανάμεσά τους και ο Βίκτορ Χάρα, ο οποίος βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στο παλιό Στάδιο της Χιλής που σήμερα φέρει το όνομά του.

Το έργο του έγινε διεθνής αναφορά για τραγούδια διαμαρτυρίας.

Άλλοι επιζώντες μουσικοί πήγαν τα τραγούδια τους στην εξορία. Ο Inti Illimani κράτησε ζωντανή τη φλόγα της Χιλής στην Ιταλία, ενώ ο Patricio Manns από την Κούβα και τη Γαλλία.

Ο όμιλος Quilapayún ιδρύθηκε στην ίδια χώρα. Το εμβληματικό του «Ο λαός ενωμένος δεν θα νικηθεί ποτέ» έμεινε στην παγκόσμια μνήμη και επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα στους δρόμους πολλών μερών του κόσμου. Και σε διάφορες γλώσσες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Λόγω της απεργίας σήμερα Πέμπτη 21/09/2023, και τη συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων, με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00), θα υπάρξουν ματαιώσεις...

ΕΛΛΑΔΑ

Ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής και επί των άρθρων 9,10,22,25,26 και 31 κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την καθαριότητα στην πρωτεύουσα ξεκίνησε σήμερα τη λειτουργία του. Ο σύγχρονος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του οδικού χάρτη που συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ήρθε από το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που επισφράγισε σήμερα την...