Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν διαμαρτυρόμενοι για τους «μισθούς πείνας»

Περίπου 300 εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν σήμερα στο Καράκας της Βενεζουέλας, ζητώντας καλύτερους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 2 Οκτωβρίου.

«Όχι στους μισθούς πείνας, όχι στις συντάξεις θανάτου» και «Μισθοί βασισμένοι στο καλάθι του νοικοκυριού», έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν.

Οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν 25-40 δολάρια τον μήνα και έκτακτα μπόνους που δίνει η κυβέρνηση εδώ και πολλά χρόνια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Το εισόδημά τους είναι πολύ μικρότερο του «καλαθιού του νοικοκυριού» που τον Αύγουστο του 2023 υπολογίστηκε από μια μη κυβερνητική οργάνωση ότι ξεπερνούσε τα 502 δολάρια τον μήνα.

«Είμαι οργισμένη επειδή μας κατάντησαν ζητιάνους», είπε η Σιομάρα Μιχάρες, μια δασκάλα με προϋπηρεσία 25 ετών. «Μετέτρεψαν τους εργαζόμενους της χώρας σε σκλάβους. Δεν λαμβάνουμε μισθό που να μας επιτρέπει να ζούμε αξιοπρεπώς», είπε η Μιχάρες, που είναι υπεύθυνη για μια τάξη με 30 μαθητές.

Ο Λένιν Μπάριος, καθηγητής αγγλικών 53 ετών, με 20 χρόνια εμπειρίας στην εκπαίδευση, εξήγησε ότι κερδίζει 25 δολάρια τον μήνα δηλαδή «λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα». Επιβιώνει χάρη στη βοήθεια της νύφης του. «Πρέπει να ακουστούμε», τόνισε.

Το άλλο σημαντικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών είναι οι συνθήκες εργασίας και η ποιότητα της εκπαίδευσης, εν μέσω της κρίσης στη Βενεζουέλα. Στα δημόσια σχολεία γίνονται μαθήματα μόνο δύο φορές την εβδομάδα – σε ορισμένες περιπτώσεις, λειτουργούν μόνο για μία ημέρα. Οι μαθητές προβιβάζονται στην επόμενη τάξη χωρίς να ξέρουν να διαβάζουν ή να κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις, υποστηρίζουν οι καθηγητές.

«Η κυβέρνηση, για να μην μας πληρώνει κανονικό μισθό, μας επέβαλε να δουλεύουμε εκ περιτροπής, μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα», είπε η Μιχάρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Έλσα Καστίγιο, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών της Βενεζουέλας, είπε ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες για να ξανανοίξουν τα σχολεία. «Το μήνυμα προς όλους τους εκπαιδευτικούς είναι να μην πάνε στο σχολείο. Δεν είναι απεργία, δεν είναι στάση εργασίας, είναι ένα τυχαίο γεγονός» είπε, επικαλούμενη έναν όρο στη σύμβασή τους που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να απέχουν στην περίπτωση «τυχαίων» γεγονότων.

Η Καστίγιο είπε ότι ο μισθός δεν καλύπτει ούτε καν τα έξοδα μετακίνησης των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες στην Ισπανία κατά του μαζικού τουρισμού. Στην Μαγιόρκα χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του φαινομένου που ρίχνει το επίπεδο διαβίωσης και...

ΔΙΕΘΝΗ

Έπειτα από εβδομάδες αβεβαιότητας, υπό ολοένα και μεγαλύτερη πίεση λόγω αμφιβολιών για την πνευματική του οξύτητα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε την προεκλογική...

ΕΛΛΑΔΑ

Δεν βρέθηκαν σοβαρά παθολογικά ευρήματα κατά τη νεκροψία νεκροτομή που διενήργησε ο ιατροδικαστής Ι. Αιβατίδης στον άτυχο 33χρονο οδηγό τουριστικού λεωφορείου που έχασε τη...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στη δημοτική αστυνομία, σε συνέχεια της εξάρθρωσης του κυκλώματος εκβιαστών, στο οποίο συμμετείχε και  o συλληφθείς και...