Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Λιώσιμο των πάγων: «Καμπανάκι» για επιδημίες από αρχαία μικρόβια

Λιώσιμο των πάγων: «Καμπανάκι» για επιδημίες από αρχαία μικρόβια

H άνοδος της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας της Γης κατά 1,5 και πλέον βαθμό Κελσίου ως το 2030 δεν θα προκαλέσει μόνο πλημμύρες, ξηρασίες, καύσωνες, σιτοδείες, φτώχεια, λειψυδρία, πρωτοφανή μεταναστευτικά κύματα και… σοβαρές ελλείψεις στην μπίρα, όπως προειδοποίησε μεταξύ άλλων τους φίλους του ζύθου η επιθεώρηση Nature Plants.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι θα «βγάλει από τους παγωμένους τάφους τους» στον Αρκτικό Κύκλο αρχαία βακτήρια και μικρόβια που είχαν προκαλέσει μαζικές εξοντώσεις ανθρώπινων πληθυσμών στο παρελθόν, με κορυφαία την επιδημία της «Μαύρης Πανώλης» το 14ο-15ο αι. μ.Χ. Η εκτεταμένη συμφορά του Μεσαίωνα, που εξακολουθεί να στοιχειώνει τη Γηραιά Ηπειρο, υπολογίζεται ότι αφάνισε 75-200 εκατομμύρια ψυχές σε Ευρώπη και Ασία.

«Φοβάμαι ότι πλέον η ανθρωπότητα δεν έχει καμία πιθανότητα να περιορίσει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως έθεσε στόχο η Συμφωνία του Παρισιού του 2015», τόνισε ο καθηγητής Παγκόσμιας Ιστορίας της Οξφόρδης με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά θέματα, Πίτερ Φράνκοπαν, για να συμπληρώσει σαν άλλος προφήτης της Αποκάλυψης:

«Αν ο πλανήτης ζεσταθεί πάνω από αυτό το όριο, δεν θα μας απασχολεί αν θα δυσκολέψουν οι διακοπές μας στις Μαλβίδες επειδή θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας, ούτε θα μας ενοχλούν τόσο οι μαζικές μεταναστεύσεις πληθυσμών.

Θα υποστούμε τις συνέπειες από το λιώσιμο των αιώνιων πάγων (σ.σ.: στην Αρκτική) και την απελευθέρωση επικίνδυνων βιολογικών παραγόντων που έμειναν θαμμένοι για χιλιάδες χρόνια.

Σας υπενθυμίζω πως τη δεκαετία του 1340 η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου επέτρεψε σε ένα μικροσκοπικό μικρόβιο να μετατραπεί στο Μαύρο Θάνατο», τόνισε ο καθηγητής Φράνκοπαν.
Η επιδημία του Μαύρου Θανάτου (ή Μαύρης Πανούκλας/Πανώλης) υπολογίζεται ότι εξόντωσε 75 έως 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε Ευρώπη και Ασία, όταν το φαινόμενο έφτασε στο αποκορύφωμά του μεταξύ 1347 και 1351. Η μολυσματική πανδημία εκτιμάται ότι εξαφάνισε ίσως και το 60% του τότε πληθυσμού της Γης, έχοντας προκληθεί ουσιαστικά από ένα μικρό παράσιτο, το βακτήριο Yersinia Pestis. Ο «Μαύρος Θάνατος» εκδηλώθηκε σε δύο μορφές, της βουβωνικής και πνευμονικής πανώλης, με συμπτώματα που έκαναν τους ασθενείς να υποφέρουν φρικτά προτού υποκύψουν στο μοιραίο. Η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη είναι διάσπαρτη από μνημεία των θυμάτων κι ευτυχώς, τόσους αιώνες μετά, η ασθένεια έχει σχεδόν εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ο καθηγητής Φράνκοπαν, ωστόσο, προειδοποιεί ότι τόσο το μικρόβιο της Μαύρης Πανώλης όσο και άλλα επικίνδυνα βακτήρια που έμειναν θαμμένα για αιώνες ή χιλιετίες στους πάγους θα μπορούσαν να απελευθερωθούν σύντομα στην ατμόσφαιρα, με τραγικές συνέπειες για τον οργανισμό των ανθρώπων και των ζώων, που δεν είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα αντισώματα.

Ο Βρετανός επιστήμονας έκρινε σκόπιμο να μας … κατατρομάξει λίγες μόλις μέρες μετά την -εξίσου ανησυχητική- έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, που σημαίνει συναγερμό ότι η ανθρωπότητα έχει μόλις 12 χρόνια περιθώριο στη διάθεσή της για να περιορίσει τη θερμοκρασιακή άνοδο της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου – όριο που ως φαίνεται χωρίζει μια σχετικά ανεκτή διαβίωση στον πλανήτη από έναν εφιαλτικό κόσμο.

ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Ο ξεπαγωμένος άνθρακας θέρισε τη Σιβηρία

Δυστυχώς, το τρομολαγνικό σενάριο του καθηγητή της Οξφόρδης για τους κινδύνους από το λιώσιμο αρχαίων πάγων φάνηκε να επιβεβαιώνεται πρόσφατα σε μικροκλίμακα στη Ρωσία.

Το 2016 ένας 12χρονος έχασε τη ζωή του και περισσότερα από 40 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο της Σιβηρίας, ύστερα από μόλυνση από άνθρακα. Η ουσία απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα όταν έλιωσε η μόνιμη παγοκάλυψη εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και ήλθε σε επαφή με την ατμόσφαιρα ένα νεκρό ελάφι που είχε πεθάνει πριν από αρκετές δεκαετίες!

Το ζώο είχε προσβληθεί από άνθρακα, αλλά η έκθεσή του στον αέρα απελευθέρωσε τα παγωμένα φονικά βακτήρια στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, με συνέπεια να περάσουν στη διατροφική αλυσίδα!
Στη συνέχεια μολύνθηκαν και πέθαναν άλλα 1.500 ελάφια της περιοχής, κάποια από τα οποία καταναλώθηκαν από ντόπιους, που φυσικά αρρώστησαν με τη σειρά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ροές βαθιών υδάτων που καθοδηγούν τα ωκεάνια ρεύματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 40% έως το 2050, σύμφωνα με ομάδα Αυστραλών επιστημόνων. Τα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τεράστιες ποσότητες βακτηρίων θα μπορούσαν να απελευθερωθούν σε ποτάμια και λίμνες καθώς οι παγετώνες λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν οι επιστήμονες σε νέα...