Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Ντροπή σου!»: Εντάσεις κατά Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο- Οι δηλώσεις της για το SPD που έβαλαν «φωτιά»

Βουλευτές του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) «γιουχάρισαν» την Καγκελάριο Μέρκελ κατά τη διάρκεια της τελευταίας της ομιλίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ενόψει των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Σεπτεμβρίου, η Καγκελάριος υπαινίχθηκε την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας του SPD με τη γερμανική Αριστερά, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μεριάς μελών του SPD. Αυτή τη στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το SPD προηγείται του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος CDU, στο οποίο προεδρεύει η Μέρκελ, κατά περίπου 5 μονάδες.

«Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν σε μερικές μέρες», είπε στην ομιλία της η Καγκελάριος Μέρκελ. «Μπορούν να επιλέξουν μια συγκυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος με το Κόμμα των Πρασίνων, που θα έχει και την υποστήριξη του Αριστερού Κόμματος (σσ. “Die Linke”), ή που, τουλάχιστον, δεν την αποκλείει», σχολίασε. Στο σημείο αυτό, πολλοί βουλευτές του SPD άρχισαν να την αποδοκιμάζουν, φωνάζοντας: «Ντροπή σου».

«Λέω απλώς την αλήθεια», ανταπάντησε η Καγκελάριος. Καθώς οι αντιδράσεις εντείνονταν, η κ. Μέρκελ προσέθεσε: «Θεέ μου, πόση φασαρία. Εδώ και πάνω από 30 χρόνια είμαι μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου. Δε γνωρίζω πού αλλού, εκτός από εδώ πέρα, θα μπορούσαμε να θέτουμε τέτοιου είδους ερωτήματα. Το επίκεντρο της Δημοκρατίας είναι εδώ και εδώ πρέπει να γίνονται αυτές οι συζητήσεις».

Το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ενός από τα 2 μεγάλα κόμματα της Γερμανίας (CDU, SPD) με άλλες δυνάμεις αποτελεί ένα «καυτό» θέμα των τελευταίων ημερών, με τους Χριστιανοδημοκράτες, ειδικά, να υποστηρίζουν πως μια συγκυβέρνηση του SPD με αριστερά κόμματα θα μπορούσε να αποβεί «καταστροφική» για την ίδια την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας.

Σε προεκλογική του συγκέντρωση την περασμένη Δευτέρα, ο υποψήφιος του CDU για την Καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ, σχολίασε ότι μια συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς θα «αποδυνάμωνε τον γερμανικό στρατό», καθώς το Αριστερό κόμμα αντιτίθεται στην ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στη χώρα και στην αγορά οπλισμένων drones από τον στρατό της Γερμανίας.

«Μια συγκυβέρνηση των τριών αυτών κομμάτων δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Θα αποτελούσε κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια», είχε πει χαρακτηριστικά ο Λάσετ.

Ο ηγέτης του «αδερφού» χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Βαυαρίας (CSU), Μάρκους Σόντερ, επικαλέστηκε πρόσφατα παρόμοια ρητορική, κατηγορώντας τη γερμανική Αριστερά για αποτυχία αποστασιοποίησής της από την «κομμουνιστική δικτατορία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας».

Από μεριάς τους, οι συνυποψήφιοι του SPD, Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν κατηγόρησαν το CDU και το CSU ότι «επιδίδονται σε μια καμπάνια εκφοβισμού», εμπνευσμένη από τη «δεκαετία του ’90», η οποία «είναι προφανές ότι δεν πιάνει τόπο», όπως επεσήμανε η Έσκεν.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια συγκυβέρνησή τους με άλλα κόμματα αποτελεί την πλέον πιθανή προοπτική. Παρόλο που οι περισσότεροι υποψήφιοι αποκρούουν τέτοιου είδους ερωτήματα στις συνεντεύξεις τους, προτιμώντας να τα εξετάσουν μετεκλογικά, κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να γνωστοποιούν τις προθέσεις τους.

Πρόσφατα, ο υποψήφιος του Αριστερού κόμματος, Ντίτμαρ Μπαρτς, δήλωσε ότι «είναι έτοιμος να συζητήσει κάθε ενδεχόμενο», εάν το εκλογικό αποτέλεσμα αναδείξει την πιθανότητα συγκυβέρνησης των Αριστερών με τους Πράσινους και το SPD. Σύμφωνα με αναλύσεις της Deutsche Welle, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την εγκατάλειψη των πλάνων της Αριστεράς για μια αποχώρηση από το NATO και μια επακόλουθη συμμαχία με τη Ρωσία.

Σύμφωνα και πάλι με την Deutsche Welle, ωστόσο, μια συμμαχία του SPD με το Αριστερό και το Πράσινο Κόμμα αποτελεί την λιγότερο ισχυρή πιθανότητα. Καθώς το φιλελεύθερο FDP βρίσκεται στην τέταρτη θέση των δημοσκοπήσεων, με 13%, πολλοί θεωρούν ότι το SPD θα επιδιώξει την δημιουργία μιας κεντρώας συμμαχίας με το φιλελεύθερο κόμμα. Κατά κοινή παραδοχή, ωστόσο, το εκλογικό σκηνικό είναι ακόμη «αβέβαιο» και η αίσθηση πως «πολλά ακόμη μπορούν να συμβούν» μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες είναι διάχυτη στη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η λιβανική εφημερίδα «Nidaa Al Watan» επικαλούμενη διπλωματική πηγή  έγραψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να τον...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

ΔΙΕΘΝΗ

Μια προφανής ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε μια σημαντική αεροπορική βάση κοντά στην κεντρική πόλη Ισφαχάν ενεργοποίησε την ιρανική αεράμυνα νωρίς το...

ΔΙΕΘΝΗ

Από την επόμενη εβδομάδα, οι πλατφόρμες ψυχαγωγίας ενηλίκων Pornhub, Stripchat και Xvideos θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις πιο αυστηρές υποχρεώσεις βάσει του Νόμου...