Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο βόρειο τμήμα της χώρας  για τη δράση διεθνών συμμοριών

Η έξαρση της δράσης των διεθνών συμμοριών που λυμαίνονται το βόρειο τμήμα του Περού με οικονομικούς εκβιασμούς και παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει χτες Δευτέρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξουσιοδοτώντας τον στρατό να επεμβαίνει για να υποστηρίζει την αστυνομία, σε αυτο το τμήμα της χώρας.

Το μέτρο, που καταρχήν προβλέπεται να έχει διάρκεια εξήντα ημερών σε τμήμα του νομού Λα Λιμπερτάδ, αφορά κυρίως την Τρουχίγιο, βιομηχανικό κέντρο και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και την επαρχία Πατάς, την οποία λυμαίνονται μαφίες επιδιδόμενες στην παράνομη εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού.

Ο υπουργός Άμυνας, Χόρχε Τσάβες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διαβεβαίωσε πως το κράτος δεν θα φοβηθεί να συγκρουστεί με τις συμμορίες και να τις εξουδετερώσει.

Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφαση επικαλούμενη το «εντεινόμενο κύμα βίας που συνδέεται με εγκληματικές οργανώσεις και την παράνομη εξόρυξη μεταλλευμάτων», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλμπέρτο Οτάρολα.

Οι αρχές τονίζουν πως συμμορίες διαπράττουν στοχευμένες δολοφονίες, εκβιάσεις για την απόσπαση κεφαλαίων και ενέργειες με σκοπό να τρομοκρατήσουν την αστυνομία.

Το οργανωμένο έγκλημα έχει εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια στο Περού, μετά τη μεταναστευτική κρίση στη Βενεζουέλα, εξαιτίας του λαθρεμπορίου όπλων και της παρουσίας συμμοριών όπως η «Tren de Aragua», που αρχικά σχηματίστηκε στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Λίμα.

Η αύξηση της ανασφάλειας οδήγησε την κυβέρνηση να δημιουργήσει τον Νοέμβριο επίλεκτη μονάδα κατά των εκβιάσεων, εγκληματικής δραστηριότητας που σημείωσε ραγδαία αύξηση το 2023, ιδίως λόγω της παρουσίας διεθνών συμμοριών, που εκφοβίζουν μικρούς εμπόρους και επιχειρηματίες.

Στον Ισημερινό, που μοιράζεται σύνορα 2.010 χιλιομέτρων με το Περού, κηρύχθηκε επίσης την 8η Ιανουαρίου κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον πρόεδρο Ντανιέλ Νομπόα, που παραμένει σε ισχύ. Προβλέπει μεταξύ άλλων νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για πέντε ώρες σε 10 από τις 24 επαρχίες, στην πρωτεύουσα Κίτο και στην οικονομική πρωτεύουσα Γουαγιακίλ, μεγάλο λιμάνι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Μαρέβα Μητσοτάκη ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην έκθεση “Design Doha” στην Ντόχα, τη νέα Biennale στην πρωτεύουσα του Κατάρ που φιλοδοξεί να αποτελέσει...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ανθρώπινος απολογισμός δύο ετών ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, σύμφωνα με τα ρωσικά και τα ουκρανικά στοιχεία, όμως οι...

ΕΛΛΑΔΑ

Πλήθος φοιτητών από διάφορα σημεία της χώρας συγκεντρώθηκαν στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πύργος του Άιφελ, ο οποίος παρέμεινε κλειστός για πέντε ημέρες λόγω απεργίας, θα ανοίξει ξανά αύριο Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, έπειτα από συμφωνία μεταξύ...