Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν – Ντράγκι μετά από το «δικτάτορας» του Ιταλού πρωθυπουργού

Σπάσιμο του πάγου μεταξύ Τουρκίας – Ιταλίας επιχειρήθηκε την Τετάρτη το βράδυ με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μάριο Ντράγκι.

Στην τηλεφωνική συνομιλία, που έγινε έπειτα από αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού, όπως επισημαίνει η τουρκική προεδρία, ο κ. Ερντογάν είπε ότι αναμένουν από την Ιταλία να επιδείξει τη στάση που αναλογεί σε μία συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ, με βάση τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι πιστεύει πως η βασική υποστήριξη της Ιταλίας για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και τη διαδικασία ένταξης θα συνεχιστεί. Συνέχισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης το συντομότερο δυνατό και χωρίς καμία προϋπόθεση και ότι είναι απαραίτητο να επικαιροποιηθεί και η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό με ολιστικό τρόπο.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι μια νέα κατάσταση έχει δημιουργηθεί στο πεδίο, καθώς το Αφγανιστάν τέθηκε υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και ότι η συνεργασία με τους Ταλιμπάν θα πρέπει να συνεχιστεί για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και προειδοποίησε ότι μπορεί να αυξηθεί η «ήδη υψηλή» μεταναστευτική πίεση.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι υποστηρίζουν τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη στην καθορισμένη ημερομηνία και τόνισε ότι ως Τουρκία, παρέχουν εκπαίδευση και συμβουλευτική στήριξη στις νόμιμες δυνάμεις ασφαλείας κατόπιν αιτήματος της Λιβύης και βάσει διμερών συμφωνιών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ντράγκι απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο Ερντογάν να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Ηγετών της G-20 που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη τον Οκτώβριο, υπό την προεδρία της χώρας του.

Οι τουρκικές πηγές δεν επισημαίνουν πάντως αν υπήρξε έκφραση «συγνώμης» από τον Ιταλό πρωθυπουργό προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας», που χρησιμοποίησε ο Μάριο Ντράγκι για τον Τούρκο πρόεδρο τον περασμένο Απρίλιο και αποτελούσε «προϋπόθεση» για εκ νέου επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζο Λίμπερμαν, ανακοίνωσε η οικογένειά του. Ο θάνατός του οφείλεται σε...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται η Τουρκία, με τις κάλπες των δημοτικών εκλογών να στήνονται σε όλη τη χώρα την Κυριακή. «Άγιο δισκοπότηρο» για κυβέρνηση...

ΔΙΕΘΝΗ

Εικόνες που κόβουν την ανάσα από drone δείχνουν την καταστροφή στη Βαλτιμόρη. Το φορτηγό πλοίο που προσέκρουσε στον πυλώνα στήριξης της γέφυρας έχει καταπλακωθεί από τους...

ΔΙΕΘΝΗ

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 7.000 επλήγησαν από τον κυκλώνα Γκάμαν, ο οποίος ενέσκηψε χθες, Τετάρτη, στο βόρειο άκρο της...