Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: «Σημαντικό» χαρακτηρίζει η Τεχεράνη το μήνυμα της στις ΗΠΑ για την ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία της στην Συρία

Μη ανακοινώσιμο αλλά “σημαντικό” χαρακτήρισε σήμερα το Ιράν το μήνυμα που έστειλε στις ΗΠΑ μετά τα χθεσινά ισραηλινά πλήγματα εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό από τα οποία σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Το μήνυμα αυτό,  μεταφέρθηκε «σε αξιωματούχο της πρεσβείας της Ελβετίας», η οποία εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, αφού αυτός εκλήθη στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επεσήμανε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν.

«Στη διάρκεια της συνάντησης εξηγήσαμε την τρομοκρατική διάσταση της επίθεσης και το έγκλημα του ισραηλινού καθεστώτος, ενώ υπογραμμίσαμε την ευθύνη που φέρει η αμερικανική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο ίδιος στο Χ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως το σημαντικό μήνυμα εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση ως υποστηρικτή του σιωνιστικού καθεστώτος. Η Αμερική πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη, τόνισε.

Να σημειωθεί ότι το Ιράν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η επίθεση που αποδίδεται στο δεύτερο, είχε στόχο το προξενικό γραφείο της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό και προκάλεσε τον θάνατο ένδεκα ανθρώπων, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μέχρι στιγμής η Τεχεράνη έχει ήδη δεσμευθεί να απαντήσει σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση εναντίον ιρανικού διπλωματικού κτιρίου στη Συρία.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν συνεδρίασε χθες το βράδυ «παρουσία του προέδρου» Εμπραχίμ Ραϊσί και έλαβε «τις απαραίτητες αποφάσεις», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σε μήνυμα της η ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ζήτησε «έκτακτη συνεδρίαση» του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου «να καταδικάσει αυτή την αδικαιολόγητη εγκληματική ενέργεια και αυτή την τρομοκρατική επίθεση που διέπραξε το ισραηλινό καθεστώς με όσο το δυνατόν πιο έντονο τρόπο».

Παράλληλα η ιρανική αποστολή αναφέρθηκε «στις σημαντικές διεθνείς επιπτώσεις μιας τόσο επιλήψιμης ενέργειας, ικανής να οξύνει την ένταση στην περιοχή, η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει επιπλέον συγκρούσεις στις οποίες θα εμπλακούν και άλλα κράτη».

Εν κατακλείδι η ιρανική αντιπροσωπεία τόνισε ότι , ” το σιωνιστικό καθεστώς φέρει πλήρως την ευθύνη των συνεπειών και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα, βάσει του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ, να απαντήσει αποφασιστικά σε αυτές τις ενέργειες».

Είναι γεγονός ότι το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Συρίας από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος εκεί το 2011, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού. Κλιμάκωσε τις επιθέσεις μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, καθώς η ένταση κλιμακώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με τα πλέον μελανά χρώματα περιγράφει το καθεστώς των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα ειδική έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δόθηκε χθες στη...

ΔΙΕΘΝΗ

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη το ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για την απέλαση στη Ρουάντα αιτούντων άσυλο που εισήλθαν...

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός του Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου για τις παρακάρλιες περιοχές, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων....