Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Ζημιές $18,5 δισ. έχουν υποστεί οι υποδομές της Γάζας το πρώτο 4μηνο του πολέμου

Το κόστος των ζημιών στις απολύτως απαραίτητες δημόσιες υποδομές κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα εκτιμάται σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση συνέταξε η Παγκόσμια Τράπεζα με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και ήρθε χθες στη δημοσιότητα.

Το κείμενο εκτιμά ότι οι ζημιές ισοδυναμούν με το 97% του ΑΕΠ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας το 2022, συνδυαστικά. «Τα επίπεδα καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο του 2023 είναι άνευ προηγουμένου», υπογραμμίζει η Ενδιάμεση Αναφορά Εκτίμησης Ζημιών, με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση να έχει προκαλέσει ζημιές ή να έχει καταστρέψει ολοσχερώς περίπου το 62% όλων των κατοικιών στη Γάζα, που ισοδυναμεί με 290.820 οικίες, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι χωρίς σπίτι.

Η στέγαση αντιπροσωπεύει το 72% του συνολικού κόστους των ζημιών, με εκτιμώμενη αξία περίπου 13,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι υποδομές δημόσιων υπηρεσιών, όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση, αντιπροσωπεύουν άλλο ένα 19%, ενώ οι καταστροφές στα εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια αποτελούν το υπόλοιπο 9%.

Οι υποδομές ενέργειας και υδάτων έχουν υποστεί ζημιές σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων και το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης έχει περιοριστεί σημαντικά, αποδίδοντας λιγότερο από το 5% της προηγούμενης δυνατότητάς του.

Με το 84% των υγειονομικών εγκαταστάσεων να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί πλήρως, αλλά και την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για τη λειτουργία αυτών που έχουν απομείνει, ο πληθυσμός έχει ελάχιστη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με την έκθεση.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στο θύλακα έχει καταρρεύσει, αφού το σύνολο των 625.000 μαθητών της Γάζας βρίσκονται εκτός των αιθουσών διδασκαλίας. Οι ζημιές στις εκπαιδευτικές υποδομές ξεπερνούν τα 340 εκατομμύρια δολάρια, καθώς εκτιμάται ότι 56 σχολικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί εντελώς και 219 έχουν υποστεί μερικές ζημιές.

«Μέχρι σήμερα, το 80% των συνολικών ζημιών εντοπίζεται στις επαρχίες της πόλης της Γάζας, της βόρειας περιοχής της Λωρίδας Γάζας και της Χαν Γιουνίς», αναφέρει η έκθεση, συμπληρώνοντας ότι σημαντικές ζημιές καταγράφονται επίσης στις επαρχίες της Μπέιτ Λαχίγια και της Ράφα.

Επιπλέον, 26 εκατομμύρια τόνους από μπάζα συντριμμιών και ερειπίων έχουν αφήσει πίσω τους οι ισραηλινές επιθέσεις, μια ποσότητα που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αποσυρθεί.

Τα κόστη αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς και το μέγεθος των ζημιών, αφού η σύγκρουση συνεχίζεται, εκτιμά η έκθεση, η οποία σημειώνει ότι «αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που έχει δει τις μεγαλύτερες καταστροφές τις τελευταίες εβδομάδες». Η αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας απευθύνει έκκληση για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, την παροχή λύσεων προσωρινής προστασίας και στέγασης για τους εκτοπισμένους και την επαναλειτουργία των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, αφού άλλωστε υπάρχει σημαντική πιθανότητα τα συγκεκριμένα στοιχεία να υποτιμούν τις πραγματικές ζημιές, απώλειες και ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκρατημένα αισιόδοξη ότι θα αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή είναι η κυβέρνηση, όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης....

ΔΙΕΘΝΗ

Η επίσημη εκπρόσωπος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέγκαν Γκριν, σε άρθρο της για τους «Financial Times» δήλωσε σήμερα ότι ο κίνδυνος μακροπρόθεσμου πληθωρισμού είναι...

ΕΛΛΑΔΑ

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να ανεβάσει τα ποσοστά του, να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, και δεν θα πάει να συγκριθεί με...