Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

AUKUS: «Αντίποινα» από τη Γαλλία – Ανακαλεί τους πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία

AUKUS: Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε απόψε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Η σύσταση του AUKUS προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας, η οποία παραλληλίζεται από αρκετά γαλλικά Μέσα με το ρήγμα του 2003, παραμονές του πολέμου στο Ιράκ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έκανε λόγο για «πισώπλατο χτύπημα» από πλευράς Αυστραλίας και ξεσπάθωσε εναντίον του Τζο Μπάιντεν.

«Αυτή η μονομερής, ωμή και απρόβλεπτη απόφαση μοιάζει πολύ με ό,τι έκανε ο Τραμπ», σχολίασε ο Γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «οργισμένος και πικραμένος».

Την Παρασκευή ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον απέκρουσε τις επικρίσεις της Γαλλίας εξηγώντας ότι είχε ξεκαθαρίσει από τον Ιούνιο στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι αυτό ενδέχεται να συμβεί, ενώ απέρριψε και την οργισμένη αντίδραση της Κίνας για το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται η Τουρκία, με τις κάλπες των δημοτικών εκλογών να στήνονται σε όλη τη χώρα την Κυριακή. «Άγιο δισκοπότηρο» για κυβέρνηση...

ΔΙΕΘΝΗ

Εικόνες που κόβουν την ανάσα από drone δείχνουν την καταστροφή στη Βαλτιμόρη. Το φορτηγό πλοίο που προσέκρουσε στον πυλώνα στήριξης της γέφυρας έχει καταπλακωθεί από τους...

ΔΙΕΘΝΗ

Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 7.000 επλήγησαν από τον κυκλώνα Γκάμαν, ο οποίος ενέσκηψε χθες, Τετάρτη, στο βόρειο άκρο της...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο άλλοτε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005) συνεχίζει να θεωρεί πως η προσωπική φιλική σχέση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν...