Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

AUKUS – Γαλλία: «Σοβαρή κρίση» με τις ΗΠΑ – Επιπτώσεις και στο ΝΑΤΟ

Για «σοβαρή κρίση» στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία κάνει λόγο η Γαλλία, διά του επικεφαλής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, έχοντας ήδη προχωρήσει στην ανάκληση των πρεσβευτών της στις δύο χώρες ως αντίποινα για την αμυντική σύμπραξη AUKUS στον Ινδοειρηνικό, αλλά και σε στρατηγική προσέγγιση-εξπρές με την Ινδία. Οι χαρακτηρισμοί κατά Ουάσινγκτον και Καμπέρας είναι βαρείς -«ψέμματα, διπλοπροσωπία, περιφρόνηση»-, ενώ εκ μέρους της Γαλλίας γίνεται λόγος και για επιπτώσεις στη νέα Στρατηγική Αντίληψης του ΝΑΤΟ.

Μετά τον αιφνιδιασμό της AUKUS, η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία σε αντίποινα για την ακύρωση εκ μέρους της Καμπέρα του «συμβολαίου του αιώνα» ύψους 56 δισ. ευρώ για την προμήθεια συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων.

Μέσω της τριμερούς αμυντικής σύμπραξης στον Ινδοειρηνικό, που στοχεύει στην απόκρουση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, η Αυστραλία αποκτά πρόσβαση στην αμερικανική δύναμη πυρός και επενδύει πλέον στα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των ΗΠΑ «προς όφελος του εθνικού της συμφέροντος».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν κατήγγειλε «τα ψέματα, τη διπλοπροσωπία, μία σοβαρή διάρρηξη εμπιστοσύνης» και την «περιφρόνηση» εκ μέρους των συμμάχων της Γαλλίας.

NATO και στρατηγική σύμπραξη AUKUS

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας διέβλεψε, δε, ότι «αυτό που συνέβη» θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της νέας Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ, χωρίς πάντως να φτάσει στο σημείο να μιλήσει για αποχώρηση της Γαλλίας από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Σχετικά με το σύμφωνο AUKUS ρωτήθηκε και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Μπάουερ, στο πλαίσιο Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Ο ναύαρχος Μπάουερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν επηρεάζει άμεσα το ΝΑΤΟ», αναφέροντας:

«Η Αυστραλία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες ανάμεσα σε κράτη-μέλη και άλλες χώρες που επηρεάζουν πολιτικά το ΝΑΤΟ. Στο στρατιωτικό σκέλος, όμως, δεν το επηρεάζουν. Μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές ή συνέπειες αλλά δεν βλέπω άμεσο αντίκτυπο στη συνοχή του ΝΑΤΟ».

«Σοβαρή κρίση – Ψέματα και διπλοπροσωπία»

Ως προς την ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών στην Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν ανέφερε καθαρά, μιλώντας στο France 2, ότι «υπάρχει μια σοβαρή κρίση μεταξύ μας».

«Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γαλλία, ανακαλούμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας, είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη που δείχνει την ένταση της σημερινής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης με την Αυστραλία» δήλωσε.

Η ανάκληση του πρεσβευτή από το Λονδίνο κρίθηκε άσκοπη: «Γνωρίζουμε τον μόνιμο καιροσκοπισμό» των Βρετανών, ειρωνεύτηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο «ρεζέρβα» της τριμερούς πρωτοβουλίας.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν ανέφερε, επίσης, ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν έχει συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, για το θέμα των υποβρυχίων.

«Αντεπίθεση» με στρατηγική προσέγγιση με την Ινδία

Με εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ινδία «απαντά» η Γαλλία στην αμυντική σύμπραξη AUKUS.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, ότι οι επικεφαλής διπλωματίας των δύο χωρών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σε διμερή συνεργασία επί προγράμματος για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνούς τάξης».

Συμφώνησαν, επίσης, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία την υπογραφή της επίμαχης συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ωμή» απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε» ήταν η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής σύμπραξης εκ μέρους του Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

Εκφράζουν τη λύπη τους Αυστραλία – ΗΠΑ

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας» μετά την απόφαση του Παρισιού να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον και στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, μετά την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας για την ασφάλεια που πυροδοτεί διπλωματική κρίση.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα· πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Και η διπλωματία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι της προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία» ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία […]. Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Προειδοποιήσεις για κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών

Την έντονη ανησυχία της ότι το σχέδιο της Αυστραλίας να αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια, βάσει της στρατηγικής σύμπραξης AUKUS με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης σε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, εξέφρασε εν τω μεταξύ η Μαλαισία από τη θέση της ως χώρα-μέλος της ASEAN.

«Θα προκαλέσει άλλες δυνάμεις να ενεργήσουν επίσης περισσότερο επιθετικά στην περιοχή, ιδίως στη Νότια Σινική Θάλασσα» αναφέρει το γραφείο του πρωθυπουργού της Μαλαισίας σε ανακοίνωσή του, εν μέσω των ευρύτερων τριγμών που έχει πυροδοτήσει στις διατλαντικές σχέσεις η αμυντική σύμπραξη.

«Ως χώρα της ASEAN [Ένωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας], η Μαλαισία υιοθετεί την αρχή του να παραμείνει η ASEAN ως μια Ζώνη Ειρήνης, Ελευθερίας και Ουδετερότητας» τονίζεται στην ανακοίνωση και προτρέπονται όλες οι πλευρές να αποφεύγουν τις προκλήσεις και τον ανταγωνισμό εξοπλισμών στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζει να πλήττει τη χώρα, με τη Μαγνησία να μην αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, παρά τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν, ενώ γενικότερα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι πυροβόλησε έναν άνδρα σε σχέση με ένα περιστατικό, κατά τη διάρκεια του οποίου τρεις ηλικιωμένες γυναίκες δέχθηκαν επίθεση στην...

ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα το λιμάνι Πιβντένι, στην περιφέρεια της Οδησσού, προκαλώντας ζημιές σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Ουκρανία και τη Σιγκαπούρη, ανέφερε ο...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας με περιοχές όπως η Μαγνησία και η Καρδίτσα να έχουν πλημμυρικά φαινόμενα. Κύριο χαρακτηριστικό της...