Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης αναμένεται να ανακοινώσει ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει σκληρά περιοριστικά μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που περνούν παράνομα τα σύνορα με το Μεξικό, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χθες Δευτέρα, καθώς το ζήτημα και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίζεται καθοριστικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα εξουσιοδοτεί κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους να απελαύνουν μετανάστες που περνούν παράνομα τα σύνορα χωρίς προηγουμένως να εξετάζονται τα αιτήματά τους για τη χορήγηση ασύλου.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αποκαλύψει τα μέτρα κατά τη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο με παρόντες δημάρχους πόλεων των συνόρων. Θα εφαρμόζονται όταν σημειώνεται αλματώδης αύξηση των αφίξεων μεταναστών, πιο συγκεκριμένα όταν ξεπερνούν τις 2.500 ημερησίως.

Με δεδομένο πως οι αφίξεις το τρέχον διάστημα είναι πάνω από 2.500 την ημέρα, αυτό σημαίνει πως τα σύνορα θα κλείσουν με την υπογραφή του προεδρικού εκτελεστικού διατάγματος.

Όταν επικοινώνησε μαζί της το AFP, η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

«Από την πρώτη μέρα» η κυβέρνηση Μπάιντεν «εξετάζει ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν», είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως «δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις» για το ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν με εκτελεστικά διατάγματα.

Η μετανάστευση έχει μετατραπεί σε ζήτημα-κλειδί της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει της αναμέτρησης του Τζο Μπάιντεν με τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποιεί εμπρηστική ρητορική όσον αφορά τους μετανάστες, φθάνοντας στο σημείο να πει πως «δηλητηριάζουν το αίμα» της χώρας, με τους Δημοκρατικούς να σπεύδουν αμέσως να καταδικάσουν την παραπομπή στη χιτλερική φρασεολογία.

Τους 12 μήνες ως τον Οκτώβριο του 2023 συνελήφθησαν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή των συνόρων με το Μεξικό, αριθμός άνευ προηγουμένου. Τον Δεκέμβριο κάπου 10.000 άνθρωποι, που αναγκάστηκαν εξαιτίας της βίας ή της ανέχειας να φύγουν από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πέρναγαν τα σύνορα παράνομα κάθε μέρα.

Αντιμέτωπος με αυτούς τους αριθμούς και τις ασταμάτητες επιθέσεις που δέχεται από τη δεξιά για το ζήτημα, ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη πει πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να επιτεθεί στο πρόβλημα, παρά τις επικρίσεις της αριστερής πτέρυγας της παράταξής του.

Τα μέτρα που φέρονται να εξετάζονται συγκαταλέγονται στα πιο περιοριστικά που έχει εφαρμόσει ποτέ Δημοκρατικός πρόεδρος και βασίζονται στον ίδιο μηχανισμό που είχε χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση Τραμπ για να απαγορευθεί η μετανάστευση από χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό.

Πιθανότατα θα αμφισβητηθούν στα αμερικανικά δικαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 2,279 δισ. ευρώ ανήλθε στο τέλος του Α΄ τριμήνου τρέχοντος έτους, η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Υποχρεωτικής Επαγγελματικής Ασφάλισης και των...

ΔΙΕΘΝΗ

Μετά την έναρξη ισχύος μιας σειράς περιορισμών στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών, μειώθηκε ο αριθμός των μεταναστών που μπορούν να ζητήσουν άσυλο ή...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (13 Ιουνίου) από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε) του Πυροσβεστικού Σώματος, με τη συνδρομή ανακριτικών υπαλλήλων...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν είναι κάτι το οποίο έχει αποφασίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρουν στο...