Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Οι σύζυγοι στρατιωτών απαιτούν από τον υπουργό Άμυνας να φέρει πίσω τους άνδρες τους από το μέτωπο

Μια ομάδα Ρωσίδων πραγματοποίησε σήμερα μια μικρή αλλά σπάνια διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, ζητώντας την επιστροφή των στρατιωτών που επιστρατεύτηκαν για να πολεμήσουν στο μέτωπο στην Ουκρανία.

Εδώ και μήνες, διάφορες ομάδες Ρωσίδων οργανώνουν σποραδικές διαδηλώσεις για να ασκήσουν πίεση στις αρχές ζητώντας να φέρουν πίσω τους συζύγους, τους γιους και τα αδέλφια τους που είχαν επιστρατευθεί μετά το διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη σημερινή διαμαρτυρία, η οποία συστήθηκε ως Πολίνα, δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα των 18 γυναικών είχε συγκεντρωθεί για να απευθυνθεί προσωπικά στον υπουργό Άμυνας Αντρέι Μπελαούσοφ, έναν οικονομολόγο καθηγητή, τον οποίο ο Πούτιν διόρισε στη θέση αυτή τον περασμένο μήνα.

Η Πολίνα, η οποία είπε ότι είναι 20 ετών και ότι έχει έναν σύζυγο που πολεμά στην Ουκρανία, δήλωσε ότι οι γυναίκες θέλουν ο Μπελαούσοφ να επιβάλει αυστηρά όρια για το πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να υπηρετήσουν οι στρατιώτες πριν αποστρατευθούν.

Οι διαμαρτυρίες των γυναικών είναι θέμα ευαίσθητο για τις αρχές, δεδομένου ότι το Κρεμλίνο παρουσιάζει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως επιχείρηση που έχει τη συντριπτική υποστήριξη του ρωσικού λαού.

Τον Φεβρουάριο, δεκάδες δημοσιογράφοι, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου – εικονολήπτη του Reuters, συνελήφθησαν για σύντομο χρονικό διάστημα ενώ κάλυπταν μια διαδήλωση από μια ομάδα με την ονομασία Way Home (Ο δρόμος προς το σπίτι).

Η Πολίνα δήλωσε ότι η σημερινή δράση δεν σχετίζεται με το Way Home, το οποίο η Ρωσία χαρακτήρισε την Παρασκευή ως «ξένο πράκτορα», έναν όρο που φέρει αρνητικούς συνειρμούς της σοβιετικής εποχής για κατασκοπεία.

Είπε ότι καμία από τις 18 γυναίκες δεν συνελήφθη.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσίευσε η Πολίνα στην εφαρμογή Telegram έδειχναν γυναίκες να κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «Παρακαλώ φέρτε τον μπαμπά σπίτι». Αρκετές είχαν φέρει μαζί τους παιδιά σχολικής ηλικίας και νήπια σε καροτσάκια.

Κανένας αξιωματούχος του υπουργείου δεν βγήκε από το κτίριο για να μιλήσει με τις γυναίκες, δήλωσε η Πολίνα.

Η διαμαρτυρία αναδεικνύει την οργή και την απόγνωση που έχει κυριεύσει ορισμένες οικογένειες στρατιωτών, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για τρίτο χρόνο, χωρίς να διαφαίνεται τέλος.

Ο Πούτιν είχε επιστρατεύσει 300.000 εφέδρους τον Σεπτέμβριο του 2022, σε μια αντιδημοφιλή κίνηση, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επαναληφθεί, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχουν καταταγεί εθελοντικά ως συμβασιούχοι στρατιώτες.

Ο Πούτιν έχει ορκιστεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα -που αυτή τη στιγμή προελαύνουν σε ορισμένα μέτωπα- δεν θα σταματήσουν μέχρι να επιτύχουν τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

«Πολύ καλή πρόοδος» έχει σημειωθεί στις προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε πλειοψηφικό ρεύμα γιατί αν δεν τα καταφέρουμε εμείς, υπάρχει ανερχόμενη κοινωνικά και πολιτικά δύναμη ακροδεξιά και θα μας υπερβεί,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τον αυξημένο κίνδυνο κίνδυνο πυρκαγιάς και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών...

ΔΙΕΘΝΗ

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού επικαλέστηκε τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid  στο θέμα της συμφωνίας  του φυσικού αερίου με τον Λίβανο, ό...