Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αργεντινή: Η κυβέρνηση διαλύει τον τομέα προστασίας για την έμφυλη βία

Η κυβέρνηση του προέδρου της Αργεντινής, Javier Milei, ανακοίνωσε το κλείσιμο του πρώην Υπουργείου Γυναικών και το αρμόδιο για την προστασία κατά της έμφυλης βίας σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Σύμφωνα με την εντολή του Προέδρου Javier Milei να μειώσει το μέγεθος του κράτους και να εξαλείψει τις πολιτικοποιημένες οργανώσεις, τον Δεκέμβριο του 2023 – την ημερομηνία κατά την οποία ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι νέες αρχές – η Εθνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε  ότι το Υπουργείο Γυναικών, Φύλων και Διαφορετικότητας» θα μετατραπεί σε υφυπουργείο ενώ θα ολοκληρωθεί το κλείσιμο του», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Αυτή η ρύθμιση πέρασε στην δικαιοδοσία  του υπουργείου Δικαιοσύνης και σήμερα επιλύθηκε η οριστική εξάλειψή της, προσθέτει το σημείωμα.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της κυβέρνησης Μιλέι, το μέχρι σήμερα υφιστάμενο Υπουργείο Γυναικών «δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για πολιτικοκομματικούς σκοπούς, για να προπαγανδίσει και να επιβάλει μια ιδεολογική ατζέντα, να προσλάβει αγωνιστές και να οργανώσει συνομιλίες και εκδηλώσεις».

Το υπουργείο υποστηρίζει πως καμία απο τις δράσεις και τις ενέργειες που έγιναν δεν οδήγησε σε μείωση του ποσοστού εγκληματικότητας, σε σχέση με τον αριθμό των γυναικοκτονιών που καταγράφονται στη χώρα, κατά μέσο όρο 245 ετησίως.

Η διοίκηση Milei ισχυρίζεται ότι εντόπισε σαφή αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με διαφορετικές κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι αφιερωμένες στο ίδιο καθήκον. Δικαιολόγησε επίσης την απόφαση της επικαλούμενη την ανάγκη μείωσης της υπερσυντήρησης κτιρίων, κατασκευών και περισσότερων από οκτακοσίων υπαλλήλων, με διαφορετικούς μισθούς. Χρήματα που το κράτος της Αργεντινής δεν έχει αρκετά.

Το κλείσιμο του Υφυπουργείου Προστασίας κατά της Βίας των Φύλων είχε ήδη προβλεφθεί από την επικεφαλής του τμήματος, Claudia Barcia, η οποία υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της από τη θέση.

Από την πλευρά τους, πηγές από τη Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HR) ανέφεραν ότι πρόκειται για «αναδιάρθρωση» και ότι η ιεραρχία του Υφυπουργείου «καταργήθηκε με στόχο τη βελτιστοποίηση των πόρων και τις επικαλύψεις».

Το τμήμα Προστασίας κατά της Βίας των Φύλων ήταν το τελευταίο εναπομείναν όργανο του πρώην Υπουργείου Γυναικών, Φύλων και Διαφορετικότητας, το οποίο έκλεισε ο Μιλέι μετά την ανάληψη της Προεδρίας στις 10 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Αργεντινή έχει καταγράψει 127 περιπτώσεις σεξιστικής βίας

Τα στατιστικά στοιχεία παρέμειναν σταθερά την τελευταία δεκαετία, αφού από το 2014 το Εθνικό Μητρώο Γυναικοκτονιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει καταγράψει κατά μέσο όρο 245 δολοφονίες ετησίως, με 2.446 άμεσα θύματα γυναικοκτονίας συνολικά την προαναφερθείσα περίοδο.

Πηγή: EFE

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Κατά την 20η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, αποφασίστηκε η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών «ΦΑΕΘΩΝ». Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας,...

ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερα από 70 μοναδικά supercars, όπως Lamborghini Gallardo, Elegant Mercedes SLS AMG, Porsche 997 GT2 και Ferrari 458 είχαν την ευκαιρία να δουν σήμερα...

ΔΙΕΘΝΗ

Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης φιλοξενήθηκε, από τη Βουλή των Ελλήνων, η Συνδιάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Μεσογείου, υπό...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 5% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το α’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2023, έναντι αύξησης...