Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Οι ΗΠΑ ζητούν να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αμερικανικό σχέδιο απόφασης που καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να εφαρμόσουν «χωρίς καθυστέρηση» την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός την οποία παρουσίασε την 31η Μαΐου ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χωρίς να διευκρινίσει αν ορίστηκε ημερομηνία γι’ αυτή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει η ψηφοφορία να γίνει σήμερα, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Νότια Κορέα, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον τρέχοντα μήνα.

Χθες Κυριακή, «οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να κινηθεί προς ψηφοφορία για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης (…) που υποστηρίζει την πρόταση πάνω στο τραπέζι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της αμερικανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ο Νέιτ Έβανς.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί αυτή η ευκαιρία και πρέπει να μιλήσουν με μια φωνή, υποστηρίζοντας αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε, καθώς οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, έχουν επικριθεί έντονα διότι έχουν εμποδίσει σχέδια απόφασης που καλούσαν για κατάπαυση του πυρός.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε «ισραηλινή», κατ’ αυτόν, πρόταση τριών φάσεων με διάρκεια σαράντα ημερών έκαστη, τονίζοντας πως είναι «καιρός» να τελειώσει ο πόλεμος, να επιστρέψουν «όλοι» οι όμηροι, να ανοικοδομηθεί ο ερειπωμένος παλαιστινιακός θύλακος και να υπάρξει διαρκής ειρήνη.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ξεκάθαρα ότι η Χαμάς είναι αυτή που έχει την ευθύνη να αποδεχτεί τη συμφωνία, κάτι που αντανακλάται στο σχέδιο απόφασης.

Η τρίτη εκδοχή του κειμένου, που διανεμήθηκε χθες Κυριακή στα κράτη μέλη και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, «χαιρετίζει» την πρόταση κι αναφέρει —αντίθετα με τις δυο προηγούμενες εκδοχές— ότι την έχει «αποδεχτεί» το Ισραήλ.

Καλεί τη Χαμάς να «την αποδεχτεί επίσης και καλεί τα δυο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Έπειτα από αιτήματα που έκαναν κράτη μέλη αφότου άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο απόφασης πριν από μια εβδομάδα, το νέο κείμενο διευκρινίζει το περιεχόμενο της πρότασης.

Αναφέρει έτσι ότι η πρώτη φάση προβλέπει «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από «πυκνοκατοικημένες περιοχές» της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Προσθέτει πως η κατάπαυση του πυρός θα παραμείνει σε ισχύ «όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις» για τις επόμενες φάσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αντιμετώπισαν με μεγάλη επιφύλαξη τις δύο προηγούμενες εκδοχές του αμερικανικού σχεδίου απόφασης, ειδικά η Αλγερία, η οποία αντιπροσωπεύει τα αραβικά κράτη, και η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος που διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Αφότου ξέσπασε αυτός ο πόλεμος, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου και την εξαπόλυση ευρείας κλίμακας βομβαρδισμών και χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο σε αντίποινα, το ΣΑ δυσκολεύεται να εκφραστεί με μια φωνή.

Έπειτα από δυο αποφάσεις επικεντρωμένες στην ανθρωπιστική βοήθεια, εντέλει στα τέλη Μαρτίου απαίτησε —μάταια— «άμεση κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού· η έγκριση απόφασης περιέχουσας αυτή τη διατύπωση είχε προηγουμένως εμποδιστεί επανειλημμένα από τις ΗΠΑ, προστάτιδα δύναμη του Ισραήλ στους διεθνείς οργανισμούς, αλλά στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, η Ουάσιγκτον επέλεξε την αποχή.

Μετά τη διαταγή στο Ισραήλ στα τέλη Μαΐου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, η Αλγερία κυκλοφόρησε στο ΣΑ σχέδιο απόφασης που αξίωνε άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις στην πόλη αυτή της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Οι ΗΠΑ διατείνονταν τότε πως τέτοιο κείμενο «δεν θα βοηθούσε», επιχειρηματολογώντας πως έδιναν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

 

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Όταν μιλάμε για εθισμούς, το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στους χρήστες ναρκωτικών, κάπνισμα ή αλκοόλ, αλλά στις μέρες μας υπάρχει και ο εθισμός στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής υπόθεση βίαιης επίθεσης σε βάρος δύο εθελοντών, που έγινε στην Πάρνηθα στην περιοχή της Φυλής, τα ξημερώματα,...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τα ταξί ώστε να προσφέρουμε καλύτερες και αποδοτικές υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας» τονίζει σε δήλωση του ο υφυπουργός Υποδομών και...

ΕΛΛΑΔΑ

Προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού είναι πλέον ο Απόστολος Λύτρας. 50 ώρες έμεινε ελεύθερος μετά τον καθ’ ομολογία του ξυλοδαρμό της γυναίκας του Σοφίας...