Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

VOX – SALF: Δύο ακροδεξιά κόμματα στέλνει στην Ευρωβουλή η Ισπανία

Η Ισπανία δεν έστειλε μόνο ένα ακροδεξιό κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο. Έστειλε δύο. Το μεν VOX με 6 έδρες και ποσοστό 9,62%, με αυξημένες τις δυνάμεις του από τις 4 έδρες και ποσοστό 6,21% που έφερε στις εκλογές του 2019. Συνολικά οι ψηφοφόροι του Vox ανέρχονται σε 1.678.218 ψηφοφόρους το 2024 έναντι 1.393.684 στις προηγούμενες εκλογές.

Η δεύτερη επιλογή ακροδεξιού κόμματος είναι το SALF (Se Acabó La Fiesta)- “Το πάρτυ τελείωσε” , το οποίο εξασφάλισε 3 έδρες και ποσοστό 4,59 % και 800.763 ψηφοφόρους με χαρακτηριστικό προφίλ νέων ψηφοφόρων , κυρίως ανδρών, με ηλικίες από 18-24 ετών. Στην ουσία το SALF έκλεψε από το VOX 800.000 νέους ψηφοφόρους.

Η Ισπανία εξασφαλίζει για το ευρωκοινοβούλιο 61 έδρες με τη μερίδα του λέοντος των εδρών (42) να καλύπτεται από τα δύο μεγάλα κόμματα , το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το PSOE (Σοσιαλιστές) ενώ οι υπόλοιπες 19 έδρες μοιράζονται τα υπόλοιπα κόμματα. Από αυτές τις 19 έδρες ,οι 9 κερδίζονται από τα δύο ακροδεξιά κόμματα.

Το νεοεμφανιζόμενο ακροδεξιό κόμμα SALF

O επικεφαλής του SALF , είναι 34 ετών κατάγεται από την Σεβίλλη, είναι ακροδεξιός ακτιβιστής και YouTuber και ονομάζεται Λουίς Πέρεθ Φερνάντεθ , γνωστός όμως στα κοινωνικά δίκτυα ως Αλβίσε Πέρεθ.

Η λίστα του κόμματος του δεν παρουσιάστηκε με ένα κλασικό εκλογικό πρόγραμμα, αλλά μοιράζεται ιδεολογικές συγγένειες με το Vox και διατηρεί έναν λόγο ενάντια στην παραδοσιακή πολιτική και τη διαφθορά. Ένα από τα μηνύματα που επανέλαβε περισσότερο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ήταν να υποσχεθεί ότι θα δωρίσει τον μισθό του.

Ο Αλβίσε Πέρεθ έγινε διάσημος για τους δεσμούς του με τη δεξιά και την ακροδεξιά στα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά στο YouTube, διαδίδοντας πολλά fake news που αναπαράγονταν με εξαιρετική ταχύτητα τα τελευταία χρόνια. Το κόμμα SALF υπερασπίζεται τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος για την καταπολέμηση της κομματοκρατίας και της διαφθοράς και διαβεβαιώνει ότι έχει δεσμευτεί να προκηρύξει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ισπανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν επιτευχθούν σημαντικές βελτιώσεις στη σχέση της χώρας με τις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου στην οποία πανηγύρισε τα αποτελέσματα, τόνισε αυτό το μήνυμα καταπολέμησης των διεφθαρμένων και υποσχέθηκε ότι αν έρθουν στην εξουσία θα φτιάξει μια «μέγα φυλακή» όπου «θα κλείσει μέσα όλους τους διεφθαρμένους και ατιμώρητους πολιτικούς”. Επιπλέον, επανέλαβε ότι θα εφαρμόσει μια πολιτική «σκληρού χεριού» με «όλους τους εγκληματίες που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ισπανία και που περιφέρονται ελεύθερα στη χώρα μας».

«Σήμερα, αν και η πλειοψηφία των Ισπανών μας γνωρίζει, καρπώνουμε τους καρπούς πενταετούς μάχης κατά της διαφθοράς και των εκβιαστικών μέσων μαζικής ενημέρωσης” είπε απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους που βρισκόταν στην αίθουσα. “Μισθοφόροι δημοσιογράφοι, πρέπει να καταλάβετε την κούραση του ισπανικού λαού. Θα ανατρέψουμε τα δεδομένα και θα παρέχουμε πραγματική ελευθερία πληροφόρησης. Σήμερα θερίζουμε τους καρπούς χιλιάδων Ισπανών που έχουν βαρεθεί με το γεγονός ότι ο κομματισμός έχει παρασιτίσει όλες τις δυνάμεις του κράτους”, πρόσθεσε.

Ποιος είναι ο Αλβίσε Πέρεθ

Ξεκίνησε ως φοιτητής ως εθελοντής του κεντροδεξιού κόμματος UPyD. Στα τέλη του 2017 εντάχθηκε στους φιλελεύθερους Θιουδαδάνος και άρχισε να εργάζεται ως σύμβουλος για το κόμμα στην Αυτονομία της Βαλένθιας. Εγκατέλειψε τους φιλελεύθερους μετά την κατάρρευση τους το 2019. Έγινε γνωστός μέσω των κοινωνικών δικτύων και ειδικότερα μέσω Youtube για τις ακραίες και αρκετά προβοκατόρικες θέσεις του. Μάλιστα, συμμετείχε σε αρκετές εκστρατείες κατά της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ και συνεργαζόταν με το VOX μέχρι πριν λίγους μήνες που αποφάσισε να κάνει καριέρα μόνος του με στόχο τις Βρυξέλλες.

Οι ακραίες θέσεις του και οι επιθέσεις εναντίον γνωστών προσωπικοτήτων τον οδήγησε στα δικαστήρια και έχει στο ενεργητικό του και αρκετές καταδίκες. Την περίοδο της πανδημίας διέδιδε ότι η 76χρονη πρώην δήμαρχος της Μαδρίτης είχε λάβει προσωπική αναπνευστική συσκευή στο σπίτι της για να αποφύγει να πάει σε νοσοκομείο ή ότι ο υπουργός Υγείας ήταν θετικός σε Covid αλλά το έκρυβε αλλά έδειχνε στο διαδίκτυο πλαστό τεστ. Καταδικάστηκε στα δικαστήρια και για τις δύο υποθέσεις αφού ήταν fake news.Η ακραία δράση του την περίοδο της πανδημίας τον έκανε διάσημο.

Είναι επίσης γνωστός για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων για να εκτοξεύσει απόψεις και κατηγορίες, πολλές από αυτές χωρίς στοιχεία, εναντίον μεταναστών, φεμινιστικών ομάδων και δημοσιογράφων προοδευτικών μέσων ενημέρωσης. Από τις τελευταίες δράσεις του είναι η συμμετοχή του στις βίαιες διαδηλώσεις το φθινόπωρο του 2023 που πραγματοποιήθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του PSOE για να διαδηλώσουν κατά της αμνηστίας.

  • Δείτε εδώ τα αποτελέσματα στην Ισπανία

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αφορμή το κλείσιμο των σχολικών μονάδων σε αρκετούς δήμους της χώρας εξαιτίας του καύσωνα που έχει αρχίσει να «σαρώνει» τη χώρα και την...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 6,33 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αρχικές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έως τα τέλη Μαΐου. Πρόκειται για συνολικά 17.893 επιτυχείς...

ΔΙΕΘΝΗ

Η μάχη κατά της παραπληροφόρησης, για την ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα στην πληροφόρηση οδήγησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού νόμου για την ελευθερία...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας,  επιβεβαίωσε σε συνέντευξη του στο Sky News Arabia ότι η χώρα του πιστεύει ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος...