Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στο Σουδάν: Η ανθρωπιστική κρίση επιτείνεται εξαιτίας των εμποδίων στη βοήθεια

Τα εμπόδια που εγείρονται στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας χειροτερεύουν την κρίση στο Σουδάν, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος σε μερικές ημέρες συμπληρώνει δεκαπέντε μήνες, προειδοποίησε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) στη χώρα.

«Υπάρχουν πολλές περιοχές στις οποίες δεν μπορούμε να πάμε, επειδή είναι υπερβολικά επικίνδυνες και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουμε άδειες» πρόσβασης σ’ αυτές, εξήγησε ο Πιερ Ντορμπ σε δημοσιογράφους στο Πορτ Σουδάν.

Η πόλη αυτή, στα σουδανικά παράλια στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι η νέα de facto πρωτεύουσα της χώρας και έδρα του τακτικού στρατού, σε πόλεμο με τους επίφοβους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το Χαρτούμ.

«Η βελτίωση της πρόσβασης θα βοηθούσε εκατομμύρια ανθρώπους» στην αφρικανική χώρα, όπου εκτυλίσσεται η χειρότερη επισιτιστική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πρόσφατη έκθεση που συντάχθηκε με υποστήριξη του ΟΗΕ υπολόγιζε ότι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια 25 εκατομμύρια Σουδανοί, με άλλα λόγια πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Αντιδρώντας, οργανώσεις αρωγής δημιούργησαν συλλογικές κουζίνες που διανέμουν γεύματα σε εμπόλεμες ζώνες, με την υποστήριξη διεθνών οργανισμών.

Ωστόσο πέρα από τα προβλήματα που συναντούν οι οργανισμοί στη μεταφορά χρημάτων στις συλλογικές κουζίνες, αυτές οι τελευταίες δεν καλύπτουν όλες τις περιοχές της χώρας, εξήγησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί εργαζόμενος σε διεθνή οργανισμό.

«Διανέμουμε περίπου 2.000 γεύματα την ημέρα και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εσμάτ Μοχάμεντ, που επιβλέπει μια από αυτές τις κουζίνες στη Χαρτούμ.

Στην πόλη Ντίλινγκ, στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν, η εθελόντρια Κίντα Κόμι διανέμει γεύματα σε κατοίκους.

«Αφότου άρχισε ο πόλεμος, δεν έχει φθάσει στην πόλη καμιά επισιτιστική βοήθεια κι οι δρόμοι που τη συνδέουν με την υπόλοιπη χώρα είναι αποκλεισμένοι εξαιτίας των εχθροπραξιών», επισήμανε, εκφράζοντας θλίψη για το γεγονός πως «οι μισοί από τους ανθρώπους που τα χρειάζονται φεύγουν χωρίς να πάρουν γεύματα».

Ο παιδικός υποσιτισμός χειροτερεύει, ειδικά στον καταυλισμό εκτοπισμένων Κάλμα, στο Νότιο Νταρφούρ.

Στον καταυλισμό αυτόν «υποφέρουν από υποσιτισμό 5.975 παιδιά επειδή τα δυο εμπόλεμα μέρη εμποδίζουν την έλευση βοήθειας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνταμ Ριτζάλ, εκπρόσωπος εκτοπισμένων στο Νταρφούρ.

«Αυτή είναι μεγάλη πρόκληση», επιβεβαίωσε ο Αντνάν Χιζάμ, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στο Σουδάν.

Τόσο οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, όσο και οι παραστρατιωτικοί διαψεύδουν πως εμποδίζουν τη μεταφορά και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Άλλη μια τηλεφωνική απάτη με δόλωμα το κοινωνικό επίδομα και θύμα μια ανυποψίαστη ηλικιωμένη γυναίκα όπου από τη μια στιγμή στην άλλη έκαναν φτερά...

ΔΙΕΘΝΗ

Πηγές που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα υποστήριξε ένα από τα βασικά αιτήματα του πρωθυπουργού Μπενιαμίν...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε δύο μόλις ημέρες, τόσο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας όσο και η τουρκική πλευρά παραβιάζουν ευθαρσώς το διεθνές δίκαιο σε βάρος των εθνικών...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης βρίσκεται το σχέδιο Τεύχους Διακήρυξης για την διαγωνιστική διαδικασία ανανέωσης στόλου λεωφορείων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, με αναθέτουσα Αρχή...