Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Προμελετημένη η δολοφονία Κασόγκι, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα πως, με βάση τις πληροφορίες που παρείχε η Τουρκία, οι ύποπτοι που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι διέπραξαν μια «προμελετημένη» ενέργεια, σύμφωνα με επίσημη δήλωση που εκδόθηκε στο Ριάντ.

Στο μεταξύ, η γενική διευθύντρια της CIA Gina Haspe κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Τουρκία, άκουσε ηχητικό απόσπασμα από το σκηνικό της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι. Την πληροφορία έδωσαν δύο ανώνυμες πηγές στο Reuters.Ωστόσο, εκπρόσωποι της CIA αλά και της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία.

Έτοιμος για κυρώσεις ο Μακρόν

Η Γαλλία είναι έτοιμη να επιβάλει «διεθνείς κυρώσεις» σε βάρος των «δραστών» της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου κι επικριτή του Ριάντ Τζαμάλ Κασόγκι «σε συνεργασία με τους εταίρους της», ανακοίνωσε σήμερα το προεδρικό μέγαρο, έπειτα από την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε ο πρόεδρος Μακρόν με τον βασιλιά Σαλμάν.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής, ο Γάλλος πρόεδρος «διατύπωσε τη βαθιά αγανάκτησή του μπροστά σε αυτό το έγκλημα και ζήτησε από τον βασιλιά να ριχθεί άπλετο φως στις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία» τονίζεται στο δελτίο τύπου του Ελιζέ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν «υπενθύμισε στον Σαουδάραβα μονάρχη τη βασική προτεραιότητα που αποτελεί για τη Γαλλία η προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθεροτυπίας… Η Γαλλία δεν θα διστάσει να λάβει, σε συμφωνία με τους εταίρους της, διεθνείς κυρώσεις εναντίον των ενόχων» επισημαίνεται.

Βρετανικό μπλόκο σε υπόπτους για τη δολοφονία

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι «προέτρεψε» σήμερα τη Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί στο πλαίσιο της τουρκικής έρευνας για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον βασιλιά Σαλμάν, γνωστοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Η πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν στερούνται αξιοπιστίας και παραμένει αναγκαίο να καθοριστεί με σαφήνεια τι συνέβη» σημείωσε μια εκπρόσωπος τύπου σε μια ανακοίνωση.

Η πρωθυπουργός «προέτρεψε τη Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί με τους Τούρκους ερευνητές και να είναι διαφανής στην έκδοση των αποτελεσμάτων της».

Την είσοδο στη χώρα όλων των υπόπτων για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι απαγόρευσε η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Ωστόσο, η Μέι πρόσθεσε πως αργότερα σήμερα (24.10.2018) θα μιλήσει με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν για την υπόθεση Κασόγκι.

«Εξακολουθεί να υφίσταται μια επείγουσα ανάγκη να καθοριστεί ακριβώς τι συνέβη σε σχέση με αυτό… Εγώ η ίδια αναμένω ότι θα μιλήσω με τον βασιλιά Σαλμάν», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει δράση εναντίον όλων των υπόπτων προκειμένου να τους εμποδίσει από το να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αν αυτά τα άτομα διαθέτουν αυτή τη στιγμή θεωρήσεις διαβατηρίου, αυτές οι θεωρήσεις διαβατηρίου θα ανακληθούν σήμερα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πωλήσεις όπλων στο σαουδαραβικό καθεστώς, η Μέι απάντησε πως η πολιτική εξαγωγών είναι «υπό εξέταση» και πως οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε αμυντικό υλικό που εξάγεται είναι «από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο».

Η Τερέζα Μέι αντέκρουσε για άλλη μια φορά την εξήγηση που έδωσε το Ριάντ για τον θάνατο του 59χρονου δημοσιογράφου, που δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η δήλωση σύμφωνα με την οποία ο Κασόγκι πέθανε στη διάρκεια μιας συμπλοκής δεν αποτελεί αξιόπιστη εξήγηση. Άρα είναι επείγον να προσδιοριστεί τι συνέβη», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 10/1 την πώληση πυραύλων στη Σαουδική Αραβία, αίροντας το εμπάργκο για τις εξαγωγές όπλων προς το Ριάντ που...

ΔΙΕΘΝΗ

Πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες χορηγήθηκε στη χήρα του δολοφονημένου σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, έκανε γνωστό χθες, Πέμπτη, η εφημερίδα Washington Post. «Δεν μπορούσα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η διευθύντρια της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Τζίνα Χάσπελ, η οποία βρίσκεται στην Τουρκία για να ενημερωθεί όσον αφορά την έρευνα που διενεργείται...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του δημοσιογράφου Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη Τζαμάλ...