Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου από την Κίνα έπιασε στον ύπνο τις Ηνωμένες Πολιτείες

Υπερηχητικό πύραυλο σε τροχιά εκτόξευσε η Κίνα παρουσιάζοντας μία νέα διαστημική της δυνατότητα, όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» επικαλούμενη πέντε ανώνυμες πηγές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κινεζική πυραυλική δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο με το Πεκίνο να χλευάζει τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η μυστική δοκιμή πυραύλου με ταχύτητα 21 χιλιάδες μίλια την ώρα, αποτελεί «νέο πλήγμα στη νοοτροπία των ΗΠΑ ότι υπερέχουν στρατιωτικά έναντι της Κίνας».

Το περιστατικό αιφνιδίασε την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το βρετανικό δημοσίευμα, καθώς δείχνει ότι «η Κίνα έχει κάνει εκπληκτική πρόοδο στην ανάπτυξη των υπερηχητικών όπλων της». «Δεν έχουμε ιδέα πώς το έκαναν αυτό», φέρεται να λέει μία πηγή.

Η Κίνα εκτόξευσε πύραυλο, ικανό να φέρει πυρηνική κεφαλή, που έκανε τον γύρο της Γης σε τροχιά προτού αρχίσει την κάθοδο προς τον στόχο του, αλλά αστόχησε πάνω από 32 χιλιόμετρα.

Το οπλικό σύστημα τέθηκε σε τροχιά από πύραυλο τύπου «Long March» («Μεγάλη Πορεία»).

Είθισται οι εκτοξεύσεις ανάλογων πυραύλων να ανακοινώνονται, ωστόσο αυτή του Αυγούστου κρατήθηκε μυστική.

Η πρόοδος της Κίνας στο πεδίο των υπερηχητικών όπλων «έπιασε στον ύπνο τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», σύμφωνα με τους Financial Times.

Εκτός από την Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, εργάζονται στην υπερηχητική τεχνολογία.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, όπως οι παραδοσιακοί βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα υπερπενταπλάσια από αυτή του ήχου.

Όμως οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν ψηλά, ως το διάστημα, και κάνουν ελλειπτική τροχιά για να πλήξουν τους στόχους τους, ενώ αντίθετα οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να πετούν σε χαμηλή τροχιά στην ατμόσφαιρα και δυνητικά να πλήττουν ταχύτερα τους στόχους τους. Πάνω απ’ όλα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι μπορούν να κάνουν ελιγμούς, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την αντιμετώπισή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το Πεκίνο, η υπερηχητική τεχνολογία είναι κρίσιμη για να αμυνθεί μπροστά στην αμερικανική πρόοδο σε ότι αφορά τις υπερηχητικές και άλλες τεχνολογίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου (CRS).

Η δοκιμή γίνεται γνωστή ενώ η ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις κλιμακώνεται με το Πεκίνο να αυξάνει τη στρατιωτική του δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής Σεμιόν Ερέμιν (Semyon Eremin), που εργαζόταν για τη ρωσική εφημερίδα Izvestia, σκοτώθηκε χθες Παρασκευή σε ουκρανική επίθεση με drone στη...

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ δήλωσε χθες ότι έχει εντείνει τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά τις επικρίσεις που δέχεται από τον...

ΔΙΕΘΝΗ

Χαρακτήρα προειδοποίησης είχε η μικρής ισχύος επιδρομή του Ισραήλ στο Ιράν, ως αντίποινα για την επίθεση του περασμένου Σαββάτου. Επιτέθηκε σε ιρανική αεροπορική βάση...

ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινές δυνάμεις αντάλλαξαν πυρά με Παλαιστίνιους μαχητές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σήμερα (20/4), δεύτερη ημέρα μιας επιδρομής που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο...