Υπουργός Άμυνας Τουρκίας: Ξεκινά ο «Πορθητής», αν μας ενοχλήσουν θα παρέμβουμε

Υπουργός Άμυνας Τουρκίας: Ξεκινά ο «Πορθητής», αν μας ενοχλήσουν θα παρέμβουμε [βίντεο]

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στο στόχο «Αλάνια 1», 100 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Αττάλειας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια τελετής έναρξης της διαδρομής του πλοίου.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι ο Πορθητής θα πραγματοποιεί δύο γεωτρήσεις τον χρόνο, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αγορά και δεύτερου γεωτρύπανου.

Τόνισε επίσης ότι «το Ναυτικό συνοδεύει τα πλοία γεώτρησης αν γίνει κάποια παρενόχληση θα υπάρξει η απαραίτητη επέμβαση. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει οποιοδήποτε ρίσκο για την ασφάλεια αλλά αν υπάρξει παρενόχληση οι ναυτικές μας δυνάμεις θα κάνουν αυτό που πρέπει».

Χθες το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο Πορθητής ξεκίνησε από την Αττάλεια και έφτασε στο σημείο από το οποίο θα ξεκινήσει να επιχειρεί.

Ο Φατίχ Ντονμέζ έχει πει ότι η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 2.500 μέτρων και θα κατέβει μέχρι 5.000-6.000 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ντονμέζ σύμφωνα με τις οποίες η πρώτη γεώτρηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του Οκτώβρη ανοικτά της Αντάλιας.

«Ο Πορθητής σήκωσε άγκυρα από την Αντάλια και ξεκίνησε. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θέση του», είχε αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή».

Αναφέρεται επίσης ότι το πλοίο είναι κατάλληλο για να επιχειρεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και ρυθμίσεις και θα συνεχίσει τις εργασίες του κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και σύμφωνα με τα πρότυπα εργασιακής ασφάλειας.