Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Χαμηλή η δραστηριότητα της γρίπης σε Ελλάδα και Ευρώπη – Τι θα συμβεί μετά την χαλάρωση των μέτρων

Παρά το γεγονός ότι οι επιδημιολόγοι ανέμεναν για το φετινό χειμώνα ένα ισχυρό κύμα γρίπης το οποίο θα έπληττε την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό.

Και αυτό, διότι ένα κύμα εποχικής γρίπης, όπως και ένας συνδυασμός γρίπης και COVID, θα αποτελούσε εκρηκτικό κοκτέιλ για τα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία αλλά και για τη δημόσια υγεία. Βεβαίως το γεγονός ότι συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες και να τηρούμε σε κάποιο βαθμό τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθά σύμφωνα με τους επιστήμονες, να μην υπάρχουν περιστατικά γρίπης. Αλλά και ο αντιγριπικός εμβολιασμός, βοηθά σημαντικά στην προστασία από τον ιό της εποχικής γρίπης.

Να θυμίσουμε, ότι πέρυσι όλο τον χειμώνα δεν είχαμε επίσης κρούσματα γρίπης, γεγονός που αποδόθηκε όπως είπαμε παραπάνω τόσο στα υγειονομικά μέτρα εξαιτίας της COVID-19, όσο και στα lockdown, αλλά και στον αντιγριπικό εμβολιασμό, καθώς τον περσινό χειμώνα τα φαρμακεία είχαν διαθέσει περί τα 4,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια.

650.000 θάνατοι παγκοσμίως από την γρίπη
Να σημειώσουμε ότι ο ιός της εποχικής γρίπης, προκαλεί παγκοσμίως τον θάνατο σε περίπου 650.000 ανθρώπους το χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της 1ης Φεβρουαρίου 2022, καταγράφει δύο θετικά στελέχη τύπου Α. Ειδικότερα, από την εβδομάδα 40/2021 έως και την εβδομάδα 3/2022 έχουν ελεγχθεί συνολικά 284 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 62 από νοσοκομεία και 222 από τα δίκτυα Sentinel. Τα 2 (0,7%) εξ ́ αυτών ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α. Τα 2 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Η επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2021 – 2022 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε την εβδομάδα 40/2021 (04–10 Οκτωβρίου 2021) και αναμένεται να ολοκληρωθεί την εβδομάδα 20/2022 (16–22 Μαΐου 2022).

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα 3/2022 (δηλαδή 17 έως 23 Ιανουαρίου 2022) ο αριθμός των συμμετεχόντων ιατρών που απέστειλε κλινικά δεδομένα ανήλθε στους 46 και οι επισκέψεις για κάθε αιτία που αντιστοιχούν στους ιατρούς που δήλωσαν, ανήλθαν στις 2.750 στο σύνολο της χώρας.

Από την εβδομάδα 40/2021 έως και την εβδομάδα 3/2022, στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε κανένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με ή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από την εβδομάδα 40/2021 έως και την εβδομάδα 3/2022, στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη στο σύνολο της χώρας.

Κατά την εβδομάδα 2/2022 (10-16 Ιανουαρίου 2022), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ευρώπη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα όπως αναφέρθηκε από 19 χώρες μέλη του δικτύου επιτήρησης στο σύνολο των 38 χωρών που δήλωσαν.

Βεβαίως όπως έχει τονίσει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, ο κορωνοϊός είναι δίπλα μας στην αυλή μας, και θα πρέπει να μην δίνουμε ευκαιρίες να γεννά καινούριες μεταλλάξεις.

Αυτό που θα πρέπει να δούμε ωστόσο το επόμενο διάστημα, είναι εάν η δραστηριότητα της γρίπης, εξακολουθήσει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αφού οι χώρες της Ευρώπης σταδιακά προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Και σίγουρα οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι χειμωνιάτικοι και δεν αστειεύονται.

Πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Με ομόφωνη απόφαση των μελών του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το κόμμα των Σπαρτιατών αποκλείεται από τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Οι 11 δικαστες...

ΔΙΕΘΝΗ

«Σήμερα, θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern- της γενοκτονίας των Αρμενίων-και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ»...

ΔΙΕΘΝΗ

Η φυλακισμένη Ιρανή ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2023, Ναργκίς Μοχαμαντί (Narges Mohammadi), με αφορμή μια ακόμη κακοποίηση, αυτήν της Ντίνα Γκαλιμπάφ...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών απέτρεψαν τουλάχιστον 10 επιθέσεις τζιχαντιστών πέρυσι στην Ευρώπη, ενώ ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς...