Σύννεφα πολέμου στα Βαλκάνια: Δημιουργείται στρατός στο Κόσοβο

Σύννεφα πολέμου στα Βαλκάνια: Δημιουργείται στρατός στο Κόσοβο

Υπέρ της δημιουργίας στρατού που θα στελεχωθεί με 5.000 άνδρες ενέκρινε την Παρασκευή η Βουλή του Κοσόβου, μία εβδομάδα αφότου η πρωθυπουργός της Σερβίας άφησε να εννοηθεί ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει τη στρατιωτική επέμβαση του Βελιγραδίου.

Η κίνηση αυτή που έρχεται μία δεκαετία μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου χαρακτηρίστηκε ως «ιστορική» από τα Ηνωμένα Έθνη αλλά το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι δεν θα βοηθήσει στις προσπάθειες για εξομάλυνση των εντάσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 105 βουλευτές από τους 120 συνολικά.

Αν και ο σχηματισμός του στρατού μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια, Σέρβοι πολιτικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να εκδιωχθούν οι εναπομείναντες Σέρβοι από το Κόσοβο, μια κατηγορία που αρνούνται ωστόσο οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου οι οποίοι στηρίζονται στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για να έρθει η ανάπτυξη στη νεοσύσταστη χώρα των Βαλκανίων.

Παρά τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς περί στρατιωτικής επέμβασης, αναλυτές από τα Βαλκάνια πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση από τον ισχυρό στρατό της Σερβίας είναι μάλλον απίθανη δεδομένων των προσδοκιών του Βελιγραδίου για ένταξη στην ΕΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους για τη «σταδιακή μετάβαση… σε μια δύναμη που θα έχει την εντολή της εδαφικής προάσπισης, κάτι που αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του Κοσόβου».

Η αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα παρότρυνε με ανακοίνωσή της το Κόσοβο να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι «η περιφερειακή σταθερότητα απαιτεί γνήσιες προσπάθειες από το Κόσοβο για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη γειτονική Σερβία και τη λήψη άμεσων μέτρων για τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν να υπάρξει πρόοδος στον διάλογο».

Με την προοπτική δημιουργίας στρατού του Κοσόβου έχει διαφωνήσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τα σχέδια της Πρίστινας «άκαιρα, αντίθετα προς τις συστάσεις πολλών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και ικανά να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες για τις ενταξιακές προοπτικές του Κοσόβου στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».