Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Επίκειται συνάντηση Μπάιντεν – Αλμπανέζι για την αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε σήμερα πως θα συναντηθεί εντός των επόμενων ημερών με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να αποκαλυφθεί η γιγάντια σύμβαση για την αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων προοριζόμενων για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας της Ωκεανίας.

«Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Θα κάνουμε σύντομα κι άλλες ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες» και τις αποφάσεις που θα ληφθούν, είπε ο κ. Αλμπανέζι.

Έπειτα από 18 μήνες διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για την αγορά οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, στο πλαίσιο αυτού που ο κ. Αλμπανέζι έχει χαρακτηρίσει «το μεγαλύτερο άλμα εμπρός» σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων που έχει κάνει ποτέ η χώρα.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, διεξάγονταν στους διαδρόμους συνομιλίες σε βάθος ανάμεσα στην Καμπέρα, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για την απόκτηση από την Αυστραλία ευαίσθητων τεχνολογιών όσον αφορά την πυρηνική πρόωση. Η Αυστραλία μέχρι σήμερα αποκλείει το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σύμβαση αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά που αμερικανικές τεχνολογίες που συνδέονται με τα πυρηνικά υποβρύχια θα εξαχθούν από τα χρόνια του 1960, όταν οι ΗΠΑ είχαν βοηθήσει τη Βρετανία να κατασκευάσει δικά της.

Η σύμβαση αναμένεται να έχει αξία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ειδικοί επισημαίνουν πως η σημασία της υπερβαίνει τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και τις υπεσχημένες επενδύσεις.

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια είναι δύσκολο να εντοπιστούν, μπορούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για μεγάλες περιόδους και να φέρουν εξελιγμένους πυραύλους Κρουζ.

Ειδικοί επιχειρηματολογούν πως πρόκειται για επίφοβο μέσο αποτροπής για οποιονδήποτε δυνητικό αντίπαλο και ότι θα δώσει στην Αυστραλία τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις ή αντεπιθέσεις βαθιά στο έδαφος του οποιουδήποτε εχθρού σχεδόν απροειδοποίητα.

Ο κ. Αλμπανέζι αναμένεται να μεταβεί αργότερα σήμερα στην Ινδία, όπου θα παραμείνει ως το Σάββατο· θα έχει εκτενείς συνομιλίες με τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να...

ΔΙΕΘΝΗ

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα επισκεφθούν αύριο Παρασκευή την Άγκυρα....

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάμεσα στα 9 νησιά της Μεσογείου που διατηρούν την αυθεντικότητα τους και προσφέρονται για ποιοτικές διακοπές το 2024 συμπεριλαμβάνεται η Σκόπελος, σύμφωνα με τη...

ΕΛΛΑΔΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια της δημοσιογράφου Όλγας Κολιάτσου, η οποία έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 22 Μαρτίου, σε...