Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Οι γυναίκες, τα πρώτα θύματα των πολέμων – Yποεκπροσωπούνται στις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης

Παρά την απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που υποτίθεται θα προστάτευε τις γυναίκες στις ένοπλες συρράξεις και θα εξασφάλιζε πιο ευρεία συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές διαδικασίες, παραμένουν τα πρώτα θύματα των ένοπλων συρράξεων και υποεκπροσωπούνται στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις, στηλίτευσαν χθες Τρίτη αξιωματούχοι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο ΟΗΕ οργανώνει στη Νέα Υόρκη από τη Δευτέρα και για δέκα ημέρες την 67η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Κατάσταση της Γυναίκας (CSW), διεθνούς οργάνου του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών.

Την παραμονή της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, σήμερα Τρίτη 7 Μαρτίου, η διευθύντρια της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, η Σίμα Μπαχούς, ήχησε «συναγερμό», κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «γυναίκες, ειρήνη και ασφάλεια» στο ΣΑ.

Την 31η Οκτωβρίου 2000, το Συμβούλιο υιοθετούσε την απόφαση 1325 για «τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια». Το κείμενο τόνιζε «τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στην πρόληψη και στην επίλυση συγκρούσεων, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

«Τα πρώτα 20 χρόνια (…) γίναμε μάρτυρες ιστορικών προόδων για την ισότητα των φύλων», είπε η κυρία Μπαχούς.

Όμως, συμπλήρωσε, «δεν αλλάξαμε σημαντικά τη σύνθεση (αυτών που κάθονται) στα τραπέζια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ούτε την ατιμωρησία που απολαύουν αυτοί που διαπράττουν φρικαλεότητες εναντίον γυναικών και κοριτσιών».

Η κυρία Μπαχούς αναφέρθηκε για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν, που ανακατέλαβαν την εξουσία το 2021, μετέτρεψαν τη χώρα σ’ ένα από «τα πιο ακραία παραδείγματα οπισθοδρόμησης ως προς τα δικαιώματα των γυναικών».

Στάθηκε επίσης στην Ουκρανία, όπου «γυναίκες και τα παιδιά τους αντιπροσωπεύουν το 90% των οκτώ εκατομμυρίων Ουκρανών που αναγκάστηκαν να φύγουν για άλλες χώρες».

Πλάι της, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα ‘γυναίκες, ειρήνη, ασφάλεια’, καθώς πλησιάζει η 25η επέτειος από την υιοθέτηση της απόφασης 1325», τον Οκτώβριο του 2025.

Η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ κατήγγειλε τη «βία και την καταπίεση που υφίστανται γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, στο Ιράν, στο Αφγανιστάν, στις περιοχές της Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία και τόσα άλλα μέρη».

Η αντιπρόσωπος της Γαλλίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Μαρλέν Σιαπά, υφυπουργός Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, άλλοτε αρμόδια για ζητήματα ισότητας ανδρών-γυναικών, κατήγγειλε πως «σε όλες τις ένοπλες συρράξεις και τις κρίσεις (…) στην Ουκρανία, στην Υεμένη, στη Σομαλία, οι γυναίκες πλήττονται σκληρά, αν δεν γίνονται εσκεμμένα στόχος, από τη σεξουαλική βία και τη βία εξαιτίας του φύλου».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές αυτής της Κυριακής εισέρχεται η Τουρκία, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνουν τη δύναμη...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook βίντεο του iSYRIZA σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη υπό τον τίτλο «Τέμπη:...

ΔΙΕΘΝΗ

Τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 28 προκάλεσαν ρωσικά πλήγματα, κυρίως στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ωθώντας το...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ανάρτησή της στην ψηφιακή πλατφόρμα Χ η Βούλα Κεχαγιά, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ενόσω η συζήτηση για την πρόταση...