Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κούβα: Αντιμετωπίζει νέα μεγάλη έλλειψη καυσίμων 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Ίγκορ Σέτσιν, βρέθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη καυσίμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν προσωρινά κλειστά τα πρατήρια καυσίμων και να σχηματίζονται ουρές που διαρκούν ώρες.

Ο Σέτσιν είπε στον Ντίας Κανέλ, αργά το Σάββατο 04/3, ότι όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την Κούβα, «ο  πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τα εποπτεύει άμεσα και προσωπικά», ανέφερε το γραφείο του Ντίας Κανέλ σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μέσω Twitter.

Τα tweets που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό της προεδρίας της Κούβας τόνισαν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν διευκρίνισαν τον λόγο της συνάντησης.

Ο Σέτσιν συναντήθηκε νωρίτερα με τον αντιπρόεδρο της κουβανικής κυβέρνησης, Ρικάρντο Καμπρίσας, για να συζητήσουν «την αμοιβαία συνεργασία, ιδίως όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας την Κυριακή 5 Μαρτίου.

Ο Σέτσιν πρόκειται να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα με αφορμή τη δέκατη επέτειο του θανάτου του πρώην προέδρου της νοτιοαμερικανικής χώρας, Ούγκο Τσάβες, στενού συμμάχου τόσο της Κούβας όσο και της Ρωσίας.

Ο πρώην ηγέτης της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, έχει επίσης αναχωρήσει για το Καράκας για την περίσταση, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας.

Η Κούβα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με την παραγωγή της να έχει αποδεκατιστεί από την πανδημία του κορονοϊού, τις κυρώσεις των ΗΠΑ και μια αναποτελεσματική κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. 

Οι πολύωρες ουρές για τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα έχουν ρημάξει το νησί και συνέβαλαν στη μαζική έξοδο των Κουβανών τον τελευταίο χρόνο, πολλοί από τους οποίους κατευθύνθηκαν βόρεια προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία έκανε στην Κούβα μια «έκτακτη» δωρεά 25.000 τόνων σιταριού για την καταπολέμηση των ελλείψεων στο νησί, τη δεύτερη τέτοιους είδους δωρεά μέσα σε ένα χρόνο.

Η Ρωσία, που πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επιδιώκει να ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με άλλες χώρες που αντιτίθενται σε αυτό που αποκαλεί ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η Κούβα πλήττεται από οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ από το 1962 μετά την κομμουνιστική επανάσταση υπό την ηγεσία του πρώην ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.

Πηγή: abcnews.al

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Τους λόγους για τους οποίους δήλωσαν παραίτηση οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής Ιωαννίνων, εξήγησε ο Αναστάσιος Τσίνας, παραιτηθείς πρόεδρος της Σχολής, εστιάζοντας στο θέμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Στους 748.709 αριθμώνται οι μετανάστες οι οποίοι διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα μέχρι το Φεβρουάριο του 2023, σημειώνοντας μια μικρή μείωση σε σχέση με πριν...

ΔΙΕΘΝΗ

Από το phishing μέχρι την παραπληροφόρηση και το κακόβουλο λογισμικό, οι ταχέως εξελισσόμενες ικανότητες των chatbots θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τη βελτίωση της...

ΔΙΕΘΝΗ

«Η τεχνολογία αποτελεί κεντρικό παράγοντα της εθνικής ασφάλειας, της οικονομίας και της δημοκρατίας» επισημαίνεται στο σχετικό Εκτελεστικό Διάταγμα των ΗΠΑ που δόθηκε πριν από...