Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ε.Ε.: Στο «μικροσκόπιο» το βρετανικό νομοσχέδιο κατά της παράτυπης μετανάστευσης

Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε ότι ρώτησε το Λονδίνο αν το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης είναι σύμφωνο με τα διεθνές δίκαιο.

«Μίλησα με τη Βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν πριν δύο ημέρες, με ενημέρωσε για το νομοσχέδιο», δήλωσε η επίτροπος κατά την άφιξή της στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν υπογράμμισε ότι η γαλλοβρετανική σύνοδος της Κυριακής θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί το νομοσχέδιο αυτό. Παράλληλα ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Λονδίνου «για το θέμα των νόμιμων μεταναστευτικών οδών» προς τη Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός ομόλογός του Γκέρχαρντ Κάρνερ εκτίμησε ότι το βρετανικό νομοσχέδιο δείχνει ότι «η πίεση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την παράνομη μετανάστευση και την κατάχρηση του δικαιώματος στην παροχή ασύλου είναι ολοένα και πιο ισχυρή».

«Στην Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθούμε στους ελέγχους μας», τόνισε.

Με το νομοσχέδιο αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επιθυμεί να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση μέσω της Μάγχης, μία από τις βασικές του δεσμεύσεις. Προβλέπει την άμεση απέλαση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στο βρετανικό έδαφος μέσω αυτής της θαλάσσιας οδού, στους οποίους θα απαγορεύεται ισοβίως να εγκατασταθούν στη Βρετανία ή να ζητήσουν τη βρετανική υπηκοότητα. Εξάλλου διευκολύνει την κράτηση των μεταναστών μέχρι την απέλασή τους προς μια «τρίτη, ασφαλή χώρα».

Ο ΟΗΕ έχει ήδη επισημάνει ότι το νομοσχέδιο αυτό ισοδυναμεί με «το τέλος του δικαιώματος στο άσυλο» και έχει ζητήσει από το Λονδίνο να υιοθετήσει «πιο ανθρωπιστικές» λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Μία ένορκος στην ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της αφού δήλωσε ότι αισθάνεται φόβο καθώς δημοσιοποιήθηκαν ορισμένα στοιχεία της ταυτότητάς...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κόσοβο, Jeff Hovenier, δήλωσε ότι οι πρόσφατες περιπτώσεις δολοφονιών και αυτές της ενδοοικογενειακής βίας δείχνουν την ανάγκη...

ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου έχει επαναφέρει το σημείο εστίασης στις ικανότητες της αεροπορικής άμυνας καθώς οι Ισραηλινοί...

ΔΙΕΘΝΗ

Το έναυσμα για την τελευταία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δόθηκε από την επίθεση του Ισραήλ στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, την 1η Απριλίου- μια...