Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μάριν: Η Φινλανδία θα ήταν ανοιχτή στον δανεισμό F-18 Hornet στην Ουκρανία

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι ανοιχτή να συζητήσει τη χορήγηση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, παρά την κριτική που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας της, καθώς το Κίεβο έχει παρακαλέσει για πιο προηγμένα οπλικά συστήματα.

Το Κίεβο έχει ζητήσει μαχητικά αεροσκάφη, συγκεκριμένα αμερικανικής κατασκευής F-16, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ζωτικής σημασίας για την άμυνα κατά των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων και των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ενώ η Φινλανδία διαθέτει επί του παρόντος έναν στόλο αεροσκαφών F/A-18 Hornet, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2021 ότι παραγγέλνει 64 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου F-35A από την αμερικανική ανάδοχο εταιρεία Lockheed Martin.

«Έχουμε νέα μαχητικά F35 που έρχονται… Όταν αυτά τα παλιά Hornet παροπλιστούν, μπορούμε να συζητήσουμε τη μελλοντική τους χρήση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάνα Μάριν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Ωστόσο, αν και η Φινλανδία σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα Hornet – τα οποία μπήκαν σε παραγωγή τη δεκαετία του 1980 – τα νέα αεροσκάφη δεν πρόκειται να φθάσουν πριν από το 2025.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν χρονοτριβήσει στις εκκλήσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για αεροσκάφη, κυρίως επειδή φοβούνται ότι οι παραδόσεις υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών θα πυροδοτούσαν τις εντάσεις με την πυρηνικά εξοπλισμένη Ρωσία και θα κλιμάκωναν τη σύγκρουση.

Όμως, ειδικοί έχουν σημειώσει ότι οι κόκκινες γραμμές σε άλλους τομείς έχουν μετατοπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής αντίθεσης στην παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης, η οποία εγκαταλείφθηκε τον Ιανουάριο.

Ενώ ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη έχουν μαλακώσει τη στάση τους ακόμη και για τα μαχητικά αεροσκάφη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC News τον Φεβρουάριο ότι η Ουκρανία «δεν χρειάζεται F-16 τώρα».

Η Μάριν προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στην πατρίδα της όταν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ανοιχτή να συζητήσει το θέμα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κίεβο την Παρασκευή.

«Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε για τα Hornets, αν θα ήταν δυνατόν να τα παραδώσουμε στην Ουκρανία και τι »είδους εκπαίδευση μπορεί να χρειάζονται παράλληλα με αυτά”, δήλωσε.

«Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», τόνισε η Μάριν και πρόσθεσε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα χρειαζόταν διεθνή συνεργασία.

Τα σχόλιά της, τα οποία έγιναν μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου, προκάλεσαν επικρίσεις αφού τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δεν είχε συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της χώρας ή τον υπουργό Άμυνας.

Ο Πέτερι Όρπο, επικεφαλής του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης Εθνικός Συνασπισμός, δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Yle ότι η δήλωση της Μάριν ήταν «απρόσεκτη» και ότι έδωσε μια υπόσχεση που «δεν μπορεί να τηρηθεί».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Πηγές του ισραηλινού στρατού δήλωσαν στην Jerusalem Post χτες Τετάρτη ότι δεν θα υπάρξει λύση στον πόλεμο στη Γάζα και στο νότιο Λίβανο εάν...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κροο που χθες, Τετάρτη 27/3 δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει κινδύνους όσον αφορά στην ασφάλεια, ανησυχία...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, από ώρα 8:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ., όλες οι υπηρεσίες που παρέχει θα είναι...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να...