Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μελέτη του Στάνφορντ διαπιστώνει ότι το μέσο μέγεθος του ανδρικού μορίου έχει αυξηθεί 24% μέσα σε 30 χρόνια

Μια νέα διαπίστωση διεθνούς ομάδας ερευνητών με επικεφαλής ουρολόγους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ αναφέρει ότι το μέσο μήκος του ανδρικού πέους σε στύση έχει αυξηθεί κατά 24% μεταξύ 1992 και 2021.

Στην ανάλυσή τους, που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Men’s Health, εξέτασαν, κατέγραψαν και συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα 75 μελετών που διεξήχθησαν παγκοσμίως τις προηγούμενες δεκαετίες και στις οποίες μετρήθηκε το μέγεθος του ανδρικού στυτικού πέους σε εργαστηριακές συνθήκες.

Συμπεριλήφθηκαν στοιχεία από 55.761 άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω. Μετά από προσαρμογή για τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία και τον πληθυσμό των συμμετεχόντων, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το μέσο μήκος του ενήλικου στυτικού πέους είχε αυξηθεί από 12,27 εκατοστά το 1992 σε 15,23 εκατοστά το 2021.

Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές δεν ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλο τον κόσμο. Οι Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι άνδρες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος του πέους, ενώ μειώθηκε ελαφρώς στους άνδρες της Βόρειας Αμερικής, σημειώνουν.

Τι κρύβεται πίσω από αυτό το ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο;

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ Μάικλ Άιζενμπεργκ, καθηγητής ουρολογίας στο Στάνφορντ, εξέφρασε την ανησυχία του για την εν λόγω παγκόσμια τάση.

«Οποιαδήποτε παγκόσμια αλλαγή στην ανάπτυξη είναι ανησυχητική, επειδή το αναπαραγωγικό μας σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης βιολογίας. Αν βλέπουμε μια τόσο ραγδαία αλλαγή, σημαίνει ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει στο σώμα μας», και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα ή τα προϊόντα υγιεινής, που αλληλοεπιδρούν με το ορμονικό μας σύστημα».

Όπως έγραψαν στην εργασία τους, ο Άιζενμπεργκ και οι συνεργάτες του υπέθεσαν επίσης την πιθανότητα ότι η τάση για νωρίτερη έναρξη της εφηβείας στους άνδρες επηρεάζει επίσης την επιμήκυνση του πέους.

Υπάρχει και μια άλλη, απλούστερη και πιο καλοήθης εξήγηση: η διατροφή έχει βελτιωθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας τις τελευταίες δεκαετίες, επιτρέποντας στους κατοίκους τους να γίνονται όλο και πιο ψηλοί. Έτσι, τα πέη των ανδρών μπορεί να έχουν μεγαλώσει σε συγχρονισμό με το μέγεθος του σώματός τους.

Οι άνδρες της Βόρειας Αμερικής, από την άλλη πλευρά, έχουν «υποφέρει» από την υπερκατανάλωση τροφής. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει όλο και πιο παχύσαρκοι και καθιστικοί, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη στυτική σφριγηλότητα και συνεπώς το μέγεθος του πέους.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες

Για τον Άιζενμπεργκ, το επόμενο μεγάλο βήμα όσον αφορά την έρευνα είναι να εξεταστούν και άλλες ομάδες ασθενών (όπως τα παιδιά και οι έφηβοι) για να διαπιστωθεί αν συμβαίνουν παρόμοιες αλλαγές, επειδή θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια πρώιμη ένδειξη μιας αλλαγής στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

«Επίσης, αν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τους παράγοντες του τρόπου ζωής ή τις περιβαλλοντικές εκθέσεις, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό», λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη χθες (23.03.2023) στην Καλλιθέα, ένας 41χρονος, που είχε στο αυτοκίνητό του 66 τμήματα δενδρυλλίων κάνναβης καθώς και ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο με ακατέργαστη κάνναβη,...

ΕΛΛΑΔΑ

Μηνύματα για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έστειλαν οι μαθητές, που συμμετείχαν στις παρελάσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, τιμώντας τους ανθρώπους που χάθηκαν....

ΔΙΕΘΝΗ

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συνέλαβε έναν 61χρονο άνδρα μετά τον τραυματισμό τριών ατόμων σε επίθεση με χειροβομβίδα και μαχαίρι στο Βερολίνο....

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Υπουργός Εξωτερικών υποδέχτηκε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικύρωση της νέας συμφωνίας εμπορίου μετά το Brexit. Ο Τζέιμς Κλέβερλι και ο...