Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Νέα Ζηλανδία: Κλειστά όλα τα σχολεία λόγω της 24ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών

Με αιτήματα για αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας 50.000 εκπαιδευτικοί απεργούν σήμερα με αποτέλεσμα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από νηπιαγωγεία ως λύκεια, να παραμένουν κλειστά στη Νέα Ζηλανδία.

Στελέχη συνδικάτων των επαγγελματιών του κλάδου λένε πως η πιο πρόσφατη προσφορά της κυβέρνησης για τις αυξήσεις των μισθών είναι κάτω από τον πληθωρισμό και ότι ο τομέα της εκπαίδευσης βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση» εξαιτίας της έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Παιδείας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

«Η ποιοτική εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», τόνισε ο συνδικαλιστής Κρις Εμπερκρόμπι. «Είναι τραγικό το ότι ως εκπαιδευτικοί βλέπουμε αυτό το δικαίωμα να υπονομεύεται, αργά αλλά σταθερά», πρόσθεσε.

Για τον ίδιο, οι αυξήσεις μισθών και η βελτίωση των συνθηκών εργασίες είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να συνεχίσει να υπάρχει έμπειρο προσωπικό και για να γίνουν προσλήψεις.

Η υπουργός Παιδείας Τζαν Τινέτι δήλωσε πως την απογοήτευσε το γεγονός πως οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να απεργήσουν και πρόσθεσε πως θέλει να δει τη διαφορά να ρυθμίζεται το ταχύτερο δυνατόν.

Τα πρόσφατα δεδομένα για τον πληθωρισμό, που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να κρατήσει υπό έλεγχο, εγείρουν φόβους πως θα ενσκήψει ύφεση της οικονομίας στη Νέα Ζηλανδία, όπου το κόστος ζωής έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό διακύβευμα σε χρονιά εκλογών για το κεντροαριστερό κόμμα των Εργατικών του νέου πρωθυπουργού Κρις Χίπκινς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα βουλγαροελληνικό έργο θα παρέχει αδιάλειπτη κάλυψη με το σήμα 5G στον Διάδρομο Ανατολή/Ανατολική Μεσόγειος (Orient/East-Med Corridor), συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινητοδρόμου Στρούμα στη δυτική Βουλγαρία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Πρωτομαγιά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Προσωπικά φοβάμαι την άνοδο της ακροδεξιάς. Είναι κάτι που με ανησυχεί και πρέπει με κάθε μέσο τρόπο να επικοινωνήσουμε το έργο των ευρωβουλευτών και...

ΕΛΛΑΔΑ

Το παραδοσιακό ιστιοφόρο γαλλικό «BELEM» που θα μεταφέρει την ολυμπιακή φλόγα για πρώτη φορά δια θαλάσσης, βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά. Το ιστιοφόρο έχει...