Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Νάπολη: Σε πεδίο μάχης μετετράπη το κέντρο της πόλης από χούλιγκανς – Η Λέγκα ζητά η Γερμανία να πληρώσει για τις ζημιές

Τραυματίες, ένα περιπολικό της Αστυνομίας τυλίχθηκε στις φλόγες, ζημιές σε οχήματα και τουλάχιστον πέντε λεωφορεία και πολλές υλικές ζημιές σε καταστήματα. Αυτός είναι ο εκτενέστερος απολογισμός της βραδιάς της Τετάρτης 15/03, όταν το κέντρο της Νάπολης μετετράπη σε πεδίο μάχης.

Αν και οι πληροφορίες για το ποιος άρχισε τα επεισόδια παραμένουν αντικρουόμενες, τα περισσότερα Ιταλικά ΜΜΕ μιλούν για επίθεση με κροτίδες από ομάδες ταραχοποιών της Νάπολης κατά λεωφορείου της Άιντραχτ και ύστερα από διάφορες λεκτικές προβοκάτσιες των Γερμανών.
Ο Ιταλικός Τύπος αναφέρει πως τουλάχιστον διακόσιοι οπαδοί της ομάδας της Φρανκφούρτης έφτασαν στη Νάπολη υπό αστυνομική συνοδεία. Αποτέλεσμα είχε οι χούλιγκανς της Γερμανικής ομάδας να απαντούν με επίθεση κατά καταστημάτων και ανταρτοπόλεμο, σε ενα κλίμα απόλυτου χάους και πολιορκίας. Τα επεισόδια έλαβαν χώρα για αρκετές ώρες στο κατάμεστο από περαστικούς και καταστηματάρχες κέντρο της Ιταλικής πόλης.

Το δεύτερο μέρος των συγκρούσεων εξελίχθηκε μετά τον αγώνα – τον οποίο κέρδισε η τοπική ομάδα 3-0 επί των Γερμανών – εφόσον τα επεισόδια συνεχίστηκαν στα παράκτια της Νάπολης, κοντά σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι φίλαθλοι της Άιντραχτ και όπου μάλιστα βρέθηκαν και τρείς αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εξακόσιοι οπαδοί της Αίντραχτ έφτασαν στη Νάπολη μαζί με οπαδούς της Αταλάντα, την ομάδα του Μπέργκαμο, που είναι ιστορικός αντίπαλος της Νάπολη. Όπως τονίζει σήμερα ο Ιταλικός Τύπος, επικαλούμενος Γερμανικά ΜΜΕ, η υποψία είναι πως οι οπαδοί του Μπέργκαμο βοήθησαν τους Γερμανούς στην παράκαμψη της απαγόρευσης.

Η επόμενη μέρα και οι αντιδράσεις

Ενώ η επόμενη μέρα βλέπει το κέντρο της Νάπολης να μετρά τις εκτεταμένες ζημιές, γίνεται λόγος για ευθύνες.

Προ ολίγων ημερών, ο Νομάρχης της Νάπολης δεν είχε εγκρίνει την πώληση εισιτηρίων στους οπαδούς της ομάδας της Φρανκφούρτης φοβούμενος βίαια επεισόδια, εφόσον οι Ιταλικές Αρχές υποστήριζαν πως ο κίνδυνος συγκρούσεων ήταν εφικτός, σε σημείο που ο Νομάρχης, κ. Παλόμπα, απαγόρευσε την πώληση εισιτηρίων στους Γερμανούς οπαδούς δύο φορές, πόσο μάλλον ύστερα από το πρώτο παιχνίδι στη Γερμανία, όπου τα επεισόδια είχαν ως αποτέλεσμα 49 συλλήψεις.

Όπως υπενθυμίζει η Corriere della Sera, την περασμένη εβδομάδα το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο της Περιφέρειας της Καμπανίας ανέστειλε το μέτρο απαγόρευσης κατόπιν προσφυγής της Άιντραχτ αλλά και παρέμβασης του προέδρου της Uefa, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει “απαράδεκτη” την απαγόρευση εις βάρος των Γερμανών φιλάθλων. Ως απάντηση, ο Παλόμπα απαγόρευσε την πώληση 2.700 εισιτηρίων, κάτι που όμως δεν σταμάτησε το ταξίδι των περίπου 600 Γερμανών, οι οποίοι μετέβησαν στην πόλη της Νάπολη ως τουρίστες, και επομένως χωρίς περιορισμούς.

Οι πολύπλευρες αντιδράσεις είναι σφοδρότατες. Η Ιταλική αντιπολίτευση τάσσεται κατά του Ιταλού ΥπΕσ και ζητά ο ίδιος να μεταβεί στο Κοινοβούλιο για σχετική ενημέρωση.
Σημειωτέον, παρόλη την καταδίκη της Γερμανίδας ΥπΕσ, κας Νάνσι Φέζερ, πως “οι βίαιοι και οι χούλιγκανς καταστρέφουν τον αθλητισμό”, η Λέγκα και μερικά συνδικάτα της Αστυνομίας απαιτούν οι αποζημιώσεις να πληρωθούν από την Γερμανική Κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο ΥπΕσ Πιαντεντόζι “είχε δίκιο που ζήτησε να απαγορευτεί σε αυτούς τους χούλιγκανς να ταξιδεύουν”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εποχή στη διακίνηση των αγαθών σηματοδοτεί το υποχρεωτικό ψηφιακό δελτίο αποστολής που προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), πραγματοποιώντας ένα ακόμα βήμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της χώρας, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την επανεμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες. Οι απόκοσμες...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες, εκτιμά η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό, η...

ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ εξέδωσε δυο ανακοινώσεις με τις οποίες γνωστοποιεί πως με αποφάσεις του Διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών και του Διευθυντή Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής απαγορεύεται αύριο...