Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Χιλιάδες εργαζόμενοι στους δρόμους την ημέρα παρουσίασης του προϋπολογισμού

Περίπου μισό εκατομμύριο Βρετανοί εργαζόμενοι απείχαν από τα καθήκοντα τους την ημέρα που παρουσιάστηκε ο ετήσιος προϋπολογισμός από τον Υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Δάσκαλοι, κατώτεροι γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις και πορείες κοντά στη Ντάουνιγκ Στριτ, στα κτήρια του βρετανικού Κοινοβουλίου και στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Το μετρό της πρωτεύουσας ήταν κλειστό, τουλάχιστον τα μισά δημόσια σχολεία στην Αγγλία δεν λειτούργησαν αλλά και τα νοσοκομεία καθώς οι γιατροί για τρίτο εικοσιτετράωρο προχώρησαν σε απεργία προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στο NHS , αφήνοντας τους διευθυντές των νοσοκομείων να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες που θα προέκυψαν.

Τα συνδικάτα ζητούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, συν επιπλέον χρήματα για να διασφαλίσουν ότι οι αυξήσεις στους μισθούς δεν προέρχονται από τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς.  Η κυβέρνηση επιδιώκει επίσημες συνομιλίες για τις αμοιβές, τους όρους και τη μεταρρύθμιση, αλλά μόνο εάν η Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση (NEU) σταματήσει τις απεργίες της.  Το NEU δηλώνει ότι θα αναστείλει τη δράση μόνο εάν σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος. Οι περισσότεροι δάσκαλοι κρατικών σχολείων στην Αγγλία έλαβαν αύξηση 5% το 2022.

Οι νέοι γιατροί που είναι μέλη του συνδικάτου της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA) αναφέρουν ότι οι ρόλοι των κατώτερων γιατρών μειώθηκαν κατά 26% όταν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός από το 2008. Οι νεώτεροι γιατροί στην Αγγλία θέλουν μια «αποκατάσταση μισθών» 35% για να το αντισταθμίσουν.  Η κυβέρνηση έχει προτείνει 3,5%, αλλά τα συνδικάτα έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν περισσότερα.

Το προσωπικό του μετρό του Λονδίνου που ανήκει στα συνδικάτα Aslef και RMT απαιτούν καλύτερους όρους  για τις συντάξεις, επιπλεον προσωπικό και ευνοϊκότερες συμβατικές συμφωνίες.  Περίπου 600 θέσεις χάνονται και τα συνδικάτα λένε ότι θα αφήσουν τους σταθμούς με λιγότερο προσωπικό, κάτι που , όπως υποστηρίζουν, δεν είναι ασφαλές.  Η TfL λέει ότι η ασφάλεια των επιβατών αποτελεί προτεραιότητα , στοιχείο που πυροδότησε τις απεργίες.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφύγει την ύφεση το 2023 καθώς ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,9% μέχρι το τέλος του 2023, δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ.
Μετά την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 11,1%, το Νοέμβριο του 2022.

Σε σχέση με τους  λογαριασμούς ενέργειας, το ποσό που θα πληρώνει ένα τυπικό νοικοκυριό ετησίως θα αυξηθεί από 2.500 £ σε 3.000 £ από τέλη Ιουνίου.

Επίσης ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σχεδόν κατά μία λίρα την ώρα, από 9,50 λίρες σε 10,42 λίρες την ώρα.

Ωστόσο η φορολογική επιβάρυνση θα συνεχίσει να πνίγει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις καθώς φτάνει στο μεταπολεμικό υψηλό του 37,7% του ΑΕΠ το 2026 ενώ το βιοτικό επίπεδο αναμένεται να μειωθεί κατά 6% το 2024. Ο κ. Χαντ έμεινε στην απόφασή του να αυξήσει τον συντελεστή εταιρικού φόρου από 19% σε 25% τον επόμενο μήνα, παρά την αντίθεση των Τόρις.

Επιπλέον ανακούφιση για τους νέους εργαζόμενους γονείς η παροχή  30 ωρών δωρεάν παιδικής μέριμνας σε ηλικίες από εννέα μηνών έως τριών ετών από το 2025.
Ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2023-2024 θα ισχύσει από τις 6 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού έχουν δημιουργήσει μια «επείγουσα κατάσταση» στο Μεξικό, αν και τα κρούσματα στα επίκεντρα της νόσου Αργεντινή και Βραζιλία μοιάζουν να...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Να μαγειρέψουν σαν Έλληνες» παροτρύνει τους εκατομμύρια αναγνώστες του το βρετανικό National Geographic, προσθέτοντας πως η Σίφνος https://www.instagram.com/visitsifnosisland/ διαθέτει πλούσια γαστρονομική ιστορία και είναι...

ΔΙΕΘΝΗ

Επιβεβαίωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά όχι ακόμη ο Λευκός Οίκος, ότι αυτό που συμβαίνει στο Ιράν αυτή την ώρα είναι πράγματι η αναμενόμενη ισραηλινή απάντηση....

ΔΙΕΘΝΗ

Το ισραηλινό Channel 12 ανέφερε ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν...