Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στην Ονδούρα μεταβαίνει ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της για έναρξη “επισήμων σχέσεων” με την Κίνα

Για τον Παναμά και την Ονδούρα αναχωρεί ο ειδικός επιτετραμμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική ήπειρο, Κρις Ντοντ, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση από την Τεγκουσιγκάλπα πως θα αποκτήσει «επίσημες σχέσεις» με την Κίνα.

Κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το ταξίδι του κ. Ντοντ ξεκινά σήμερα (17η Μαρτίου) και θα διαρκέσει ως την Τρίτη (21η).

Η απόφαση της Ουνδούρας συνεπάγεται και τη de facto διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με την Ταϊβάν.

η πολιτική της Ουάσιγκτον ήταν στραμμένη κυρίως στο μεταναστευτικό και σε θέματα ασφαλείας , στην κεντρική Αμερική , πέρα απο το εμπόριο και τις αναπτυξιακές προσπάθειες. Φαίνεται όμως πως εσχάτως δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στις αυξανόμενες κινεζικές προσπάθειες για αύξηση της επιρροής της ασιατικής υπερδύναμης στην περιοχή.

Κατά το σύντομο δελτίο τύπου της αμερικανικής διπλωματίας σκοπός της περιοδείας του επιτετραμμένου, πρώην κοινοβουλευτικού, είναι η επαναβεβαίωση της Ουάσιγκτον για στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς , στήριξη της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ο κ. Ντοντ θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους και επιχειρηματίες στον Παναμά και στην Ονδούρα, ενώ θα συμμετάσχει επίσης στην ετήσια σύνοδο της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Το ταξίδι αυτό ανακοινώθηκε αφού η πρόεδρος της Ονδούρας Σιομάρα Κάστρο ανήγγειλε την Τρίτη 14/3, πως η χώρα της αρχίζει διαδικασίες για να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα. Η απόφαση, που χαιρέτισε το Πεκίνο, σημαίνει τη de facto διακοπή των δεσμών της Ταϊπέι με το λατινοαμερικάνικο κράτος, που διαρκούν πάνω από 80 χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της, ο Ενρίκε Ρέινα, δήλωσε πως οι λόγοι της κίνησης σχετίζονται μάλλον με τις «τεράστιες ανάγκες» της οικονομίας της Ονδούρας, δεν είναι ιδεολογικοπολιτικοί, εξηγώντας πως η χώρα είναι βουτηγμένη «ως τον λαιμό» σε οικονομικά προβλήματα και στα χρέη, συμπεριλαμβανομένου ποσού 600 εκατ. δολαρίων που οφείλει στην Ταϊπέι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι σήμερα ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τσεν Τσιεν-τζεν επανέλαβε την προειδοποίηση στην κυβέρνηση της κυρίας Κάστρο να μην εμπιστευτεί την κινεζική πολιτική ηγεσία. «Η Κίνα προσπαθεί να καταστείλει τη διπλωματία της Ταϊβάν, έτσι θα επενδύσει κεφάλαια σε συγκεκριμένες χώρες», αναγνώρισε, όμως ο λεγόμενος «νέος δρόμος του μεταξιού» έχει «αποτύχει» και προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στις χώρες που αφορά, έκρινε. Η χθεσινή αντίδραση της Ταϊβάν ήταν μεταξύ άλλων να τονίσει πως δεν θα επιδοθεί σε ανταγωνισμό με το Πεκίνο για να εξαγοράσει διπλωματικές συμμαχίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κόμμα των Σπαρτιατών «υποκαθιστά» τη Χρυσή Αυγή κι ο πραγματικός αρχηγός του είναι ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωση Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος παραμένει...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας αποτυπώνεται σε μεγάλη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO....

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ακόμη μία φορά την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην ομιλία του για τις επιθέσεις του Ιράν σε βάρος...