Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γουατεμάλα: Συνελήφθη πρώην εισαγγελέας που παρέπεμψε σε δίκη άλλοτε δικτάτορα

Ο Ορλάντο Λόπες, ο γουατεμαλτέκος πρώην εισαγγελέας ειδικευμένος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έστειλε το 2013 τον άλλοτε δικτάτορα Εφραίν Ρίος Μοντ στο εδώλιο του κατηγορουμένου, συνελήφθη χθες Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές, λίγο καιρό αφού ο ΟΗΕ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι ποινικές διώξεις σε βάρος δικαστικών, νυν και πρώην, στη Γουατεμάλα.

Ο κ. Λόπες ήταν ο κατήγορος του πρώην δικτάτορα Ρίος Μοντ, που οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου για τις δολοφονίες εκατοντάδων ιθαγενών Μάγια – Ιξίλ όταν είχε στα χέρια του στην εξουσία (1982-1983), εν μέσω του εμφυλίου πολέμου που αιματοκύλιζε το κράτος της κεντρικής Αμερικής για σχεδόν σαράντα χρόνια, από το 1960 μέχρι το 1996.

Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός κατηγορείται για «κατάχρηση εξουσίας» διότι έκανε δουλειά δικηγόρου και συμβολαιογράφου το 2019, όταν ακόμα τον απασχολούσε η εισαγγελία.

Ο στρατηγός Ρίος Μοντ καταδικάστηκε να εκτίσει 80 χρόνια κάθειρξη, όμως η ετυμηγορία ανατράπηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, που επικαλέστηκε διαδικαστικά σφάλματα. Ο άλλοτε δικτάτορας πέθανε το 2018, σε ηλικία 91 ετών, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη νέα δίκη, απόντος του κατηγορουμένου λόγω του ότι είχε διαγνωστεί πως είχε άνοια.

Η σύλληψη του κ. Λόπες καταγράφεται με φόντο σειρά συλλήψεων άλλων πρώην εισαγγελέων, δικαστών και μελών της CICIG, της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς και της ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα, που διώχτηκε το 2019 από τη χώρα με απόφαση του τότε προέδρου Τζίμι Μοράλες.

Εισαγγελείς ειδικευμένοι σε υποθέσεις διαφθοράς έχουν φθάσει στο σημείο να εξοριστούν, καθώς εκτιμούσαν πως η ζωή τους διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Ο Φόλκερ Τουρκ, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφραζε τον Ιανουάριο την «βαθιά ανησυχία» του για τους διωγμούς και αυτά που χαρακτήρισε αντίποινα σε βάρος υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου και εισαγγελικών λειτουργών που αγωνίστηκαν κατά της διαφθοράς.

Δικαστικοί και άλλοι που ενεπλάκησαν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της ατιμωρησίας «αντιμετωπίζουν έρευνες, τίθενται υπό κράτηση, κατηγορούνται και ακόμη και καταδικάζονται για κατάχρηση εξουσίας, παρακώλυση της δικαιοσύνης και συνωμοσία», στηλίτευε ο Ύπατος Αρμοστής.

«Αυτές οι δικαστικές διαδικασίες και η απουσία διαδικαστικών εγγυήσεων υπονομεύουν το κράτος του δικαίου σε όλη τη χώρα», πρόσθετε ο κ. Τουρκ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εγγράψει τη γενική εισαγγελέα της Γουατεμάλας, την Κονσουέλο Πόρας, στον λεγόμενο Κατάλογο Ένγκελ με τις «διεφθαρμένες και αντιδημοκρατικές» προσωπικότητες τον οποίο καταρτίζουν, καθώς τής προσάπτουν πως «προστατεύει πολιτικούς της συμμάχους» σε αντάλλαγμα για «πολιτικές χάρες» που δεν δικαιούται.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά από 13 ανενεργά χρόνια, η δεξαμενή Νο 3 (AFRAMAX), η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας, τέθηκε ξανά σε πλήρη λειτουργία. Σημειώνεται ότι η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τους πρώτους του υποψηφίους για τη διαδικασία των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών στις 14 Απριλίου, εν όψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ....

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεδριάσει στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο. Τα θέματα της συνεδρίασης είναι: – Εισήγηση...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας εξαπέλυσε μέσα από ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κάνοντας λόγο για...