Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Χτίζει «γέφυρες» με τη Δύση ο Ερντογάν – Συμφώνησε να μπει η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ (video)

«Γέφυρες» με τη Δύση φαίνεται πως προσπαθεί να χτίσει ξανά ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε το «πράσινο φως» για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, αφήνοντας πάντως αιχμές για τη Σουηδία.

Η Άγκυρα επιχειρεί επαναπροσέγγιση και με την Αίγυπτο, με τον Τσαβούσογλου να πραγματοποιεί στις 18/3 την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εδώ και μια δεκαετία.
Με μία μεγαλοπρεπή υποδοχή στην κατά τ’ άλλα βροχερή Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Φινλανδό ομόλογό του. Κάνοντας ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στη Δύση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η τουρκική βουλή θα επικυρώσει πριν τις εκλογές την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είδαμε ότι η Φινλανδία έκανε ειλικρινή και σταθερά βήματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο τριμερές μνημόνιο. Σε αυτό το σημείο, η διαδικασία θα εξαρτηθεί άμεσα από τα βήματα που θα κάνει η Σουηδία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Κρατώντας το ζήτημα της υποψηφιότητας της Σουηδίας πιθανότατα ως διαπραγματευτικό χαρτί είπε ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες, αφού την κατηγόρησε ξανά για στήριξη τρομοκρατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρεμ, ανέφερε πως: «Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν επιθυμούσαμε αλλά είμασταν προετοιμασμένοι για αυτήν».

Ο Ερντογάν πάντως ικανοποιεί και τους εταίρους του ΝΑΤΟ αλλά ενισχύει και το προφίλ του παγκόσμιου μεσολαβητή με το βλέμμα στο εσωτερικό ακροατήριο και τις δημοσκοπήσεις που μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τον ίδιο.

«Καλωσορίζω τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει με την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πιστεύω ότι είστε ένας από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός, που μπορεί να συνομιλεί παντού και με τους πάντες ανά τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο.
Επιχειρώντας να κλείσει άλλο ένα μέτωπο ο Ερντογάν στέλνει το Σάββατο στην Αίγυπτο τον υπουργό Εξωτερικών του. Διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης ΤσαβούσογλουΣούκρι.

«Θεωρώ ότι η προσέγγιση τόσο της Αιγύπτου όσο και της Τουρκίας άλλαξε, εξαιτίας του διαφορετικού διπλωματικού σκηνικού», σχολίασε ο αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, Ουμπέρτο Προφάτσιο.

Οι διπλωματικές σχέσεις πάγωσαν εδώ και μια δεκαετία μετά την εκδίωξη του Αιγύπτιου ισλαμιστή προέδρου Μόρσι στενού συμμάχου του Ερντογάν.

Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Παρασκευή, 29 Μαρτίου, (Β’ Χαιρετισμοί) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Μάρκου επισκόπου Αρεθουσίων, Μαρτύρων Κυρίλλου διακόνου και των συν αυτοίς παρθένων και ιερωμένων. Δεν υπάρχει κάποιο γνωστό όνομα που να γιορτάζει σήμερα. Άγιος...

ΔΙΕΘΝΗ

Το σύνολο των 1.115 αφίξεων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες έφτασε η παράτυπη μετανάστευση από τα παράλια της Αγγλίας. Το νούμερο καταδεικνύει την πιο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι όταν τέσσερα άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες μπήκαν μέσα και ακινητοποίησαν με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας...