Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κωνσταντινούπολη: Εφιαλτικές εκτιμήσεις επιστημόνων – «Με 7,5 Ρίχτερ οι νεκροί θα φτάσουν τους 100.000»

Για περισσότερες από πέντε εβδομάδες, η Τουρκία αντιμετώπιζε τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών στα νοτιοανατολικά της χώρας. Αλλά στη μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της, την Κωνσταντινούπολη η πίεση προς τις αρχές να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας άλλης φυσικής καταστροφής αδιανόητων διαστάσεων αυξάνεται.

“Οι προοπτικές για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι λαμπρές. Δεν είναι καθόλου ευοίωνες”, λέει ο καθηγητής Celal Sengor, ένας από τους σημαντικότερους γεωεπιστήμονες της Τουρκίας.

Αν δεν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια στην Κωνσταντινούπολη, τότε όλοι θα εκπλαγούμε πολύ“, λέει ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης στο CNN. “Τόσο κοντά είναι. Είναι μόνο ένα ενδεχόμενο, αλλά η πιθανότητα είναι μεγάλη”.

Με δύο βασικά ρήγματα κοντά της – το Βόρειο Ανατολικό και το Ανατολικό Ανατολικό – η Τουρκία είναι μία από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές στον κόσμο. Πρόκειται για μια γεωλογική πραγματικότητα που έχει ενισχύσει την ανησυχία για την ετοιμότητα της Κωνσταντινούπολης όσον αφορά τους σεισμούς.

Ιστορικά, το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει οδηγήσει σε αρκετούς καταστροφικούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού μεγέθους 7,6 βαθμών που έπληξε την κοντινή πόλη Izmit το 1999, σκοτώνοντας πάνω από 17.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περίπου 500.000 άλλους.

Σήμερα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένας άλλος σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος μεταξύ 7,2 και 7,8 βαθμών, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. Ο χρόνος ενός τέτοιου σεισμού, ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

“Μπορούμε να προβλέψουμε ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα συμβεί σύντομα, αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το προβλέψουμε χρονικά”, λέει ο Sengor.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Kandilli και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπερνούσε τους 14.000 αν ένας σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών στην Κωνσταντινούπολη συνέβαινε τη νύχτα. Ορισμένοι ειδικοί, ωστόσο, πιστεύουν ότι ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Με 7,5 Ρίχτερ οι νεκροί θα φτάσουν τους 100.000

“Η εκτίμησή μου είναι περίπου 100.000. Θα γίνει χαμός”, λέει ο Sengor. “Δεν μπορείτε να σκέφτεστε μόνο τον άμεσο αντίκτυπο της δόνησης, πρέπει να σκεφτείτε και τι θα ακολουθήσει. Θα υπάρξουν λεηλασίες, πυρκαγιές, επιδημίες. Θα είναι τρομακτικά”.

Οι τρέχουσες προβλέψεις του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης δείχνουν ότι ένας σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή περίπου 90.000 κτιρίων στην πόλη, ενώ άλλα 260.000 κτίρια είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σημαντικές ζημιές. Πρόκειται για μια απογοητευτική πρόβλεψη που θα μπορούσε να αφήσει άστεγους περίπου 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της πόλης – δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης.

Τώρα, μετά το θάνατο περισσότερων από 48.000 ανθρώπων στην Τουρκία από το σεισμό του περασμένου μήνα, η Κωνσταντινούπολη προσπαθεί να ενισχύσει τις άμυνές της απέναντι σε μια φυσική καταστροφή που οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: CNNi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο νέα «στρατηγεία» τα οποία θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τα ακίνητα «στήνει» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο...

ΕΛΛΑΔΑ

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος ΔΣ ΕΟΔΥ, Βάνα Παπαευγγέλου, σχολιάζει την παράλληλη έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη και ιλαράς: Μετά από  την ύφεση της...

ΔΙΕΘΝΗ

Πεδίο αεροπορικών βομβαρδισμών και άγριων μαχών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, παραμένει και σήμερα η Λωρίδα της Γάζας...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ θα παραδώσει σήμερα για  τρίτη φορά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός»...