Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Tουρκία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Στην εκτίμηση ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει ισχυρές πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής από την πρώτη Κυριακή συγκλίνουν οι απόψεις των επικεφαλής τριών από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων της χώρας.

Χτες, Δευτέρα, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας ανακοίνωσε και επίσημα ότι τα τυπικά κριτήρια για να συμμετάσχουν στις εκλογές της 14ης Μαΐου πληρούν ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κεμαλιστής υποψήφιος της συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, και οι δύο αουτσάιντερ: ο Μουχαρέμ Ιντζέ, αρχηγός του Κόμματος Πατρίδας και αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές του 2018 καθώς και ο εθνικο-λαϊκιστής Σινάν Ογκάν, υποψήφιος της συμμαχίας «Ata» (από το Ατατούρκ).

Ο Μεχμέτ Ποστεκί, διευθυντής Ερευνών της εταιρείας ερευνών ORC, δήλωσε στον ενημερωτικό δικτυακό τόπο Artı Gercek ότι η απώλεια της πλειοψηφίας της «Λαϊκής Συμμαχίας» του Ερντογάν με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων στην Εθνοσυνέλευση αποτελεί μία τάση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσει τα τελευταία 1,5 – 2 χρόνια.

Όπως είπε, το ποσοστό της «Λαϊκής Συμμαχίας», από το 53% το 2018 έχει πέσει σήμερα στο 38-40%. Οι σημαντικότεροι λόγοι αυτής της πτώσης είναι, όπως υποστηρίζει, τα προβλήματα στην Οικονομία, τη Δικαιοσύνη και το Μεταναστευτικό.

Το αίτημα πολιτικής αλλαγής της κοινής γνώμης αγγίζει, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ποσοστό το 60% της κοινής γνώμης.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ερευνών της Metropoll, Οζέρ Σεντζάρ, τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε με ακρίβεια για τις εκλογές αυτή τη στιγμή, αλλά η «Λαϊκή Συμμαχία» του Ερντογάν κινείται στη ζώνη του 43,5% όσον αφορά στις βουλευτικές εκλογές. Ο Σεντζάρ υποστηρίζει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, η «Λαϊκή Συμμαχία» μπορεί να πετύχει στη νέα σύνθεση τής Εθνοσυνέλευσης ακόμη και την απόλυτη πλειοψηφία των 301 εδρών (σε σύνολο 600 εδρών), ασχέτως από το γεγονός αν τελικά ο Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται θα έχει ή όχι το προβάδισμα για την προεδρία στις προεδρικές εκλογές.

Ο Κεμάλ Κιλιστντάρογλου υστερούσε 2 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου, αλλά μετά τους σεισμούς της 6η Φεβρουαρίου και την επίσημη ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του, προηγείται πλέον με ένα ποσοστό της τάξεως των 2,5 μονάδων.

Ο ίδιος επισημαίνει τη ρευστότητα της κατάστασης και συνδέει το τελικό ποσοστό που θα λάβει ο Κιλιτσντάρογλου με το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα προσανατολιστούν στις υποψηφιότητες των Ιντζέ και του Ογκάν. «Υπάρχουν δύο ακόμη υποψήφιοι αυτή τη στιγμή. Οι ψήφοι τους μπορούν να αλλάξουν αυτό το ποσοστό» τονίζει.

Η δύναμη του Κόμματος της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη ζώνη του 3-3,5%, γεγονός που φυσικά λειτουργεί υπέρ το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ προέχεται από τις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, από το οποίο αποχώρησε συγκρουόμενος με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, άρα αντλεί ψήφους από την εν δυνάμει εκλογική βάση της αντιπολίτευσης. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξαν μάλιστα καταγγελίες ότι ο κομματικός μηχανισμός του Ερντογάν κινητοποιήθηκε προκειμένου να εξασφαλίσει ο Ιντζέ τις 100 χιλιάδες υπογραφές που είναι τυπικά απαραίτητες για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Εάν ο Ιντζέ συγκεντρώσει το 5% των ψήφων, τότε εκτιμάται ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος εκλογών μεταξύ των δύο πρώτων, δηλαδή Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν.

Ο Οζέρ Σεντζάρ επισημαίνει ότι για να κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο απαιτείται μία διαφορά τουλάχιστον 8-9% μεταξύ των Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν. Ωστόσο, υποστηρίζει πως «αν οι εκλογές πάνε σε δεύτερο γύρο, όποιος ξεπεράσει τους 301 βουλευτές στις εκλογές για τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει».

Ο ιδρυτής της εταιρείας ερευνών Avrasya, Κεμάλ Όζκιραζ, συμφωνεί επίσης ότι ο Κιλιτσντάρογλου ότι μπορεί να είναι νικητής από τον πρώτο γύρο, σπεύδει ωστόσο να επισημάνει τον κίνδυνο που συνιστούν για τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης οι άλλοι δύο –μικροί- υποψήφιοι. Εκτιμά πάντως ότι αρκετοί ψηφοφόροι θα στραφούν προς τον υποψήφιο που έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει και αυτός, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο Κιλιτσντάρογλου.

Τέλος, η εταιρεία που παρουσιάζει δημοσκοπικά δεδομένα ευνοϊκότερα για τον Ερντογάν, η Optimar στην τελευταία δημοσκόπησή της που διεξήχθη από 13 έως 18 Μαρτίου προβλέπει ότι ο Ερντογάν θα έλθει πρώτος με ποσοστό 47,4% έναντι 45,3% του Κιλιτσντάρογλου και τον Ιντζέ να φτάνει στο 6,5%. Σε αυτή την περίπτωση, μάχη θα είναι αντίρροπης και το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων του Ιντζέ, του οποίου ο ρόλος αναδεικνύεται κομβικός, όπως ακριβώς επισήμανε και ο Οζέρ Σεντζάρ της Metropoll.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Μία ένορκος στην ποινική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της αφού δήλωσε ότι αισθάνεται φόβο καθώς δημοσιοποιήθηκαν ορισμένα στοιχεία της ταυτότητάς...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κόσοβο, Jeff Hovenier, δήλωσε ότι οι πρόσφατες περιπτώσεις δολοφονιών και αυτές της ενδοοικογενειακής βίας δείχνουν την ανάγκη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Υπογραμμίζω για μία ακόμα φορά ότι το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές βαίνει προς ολοκλήρωση και δεν υπάρχει καμιά απολύτως...

ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου έχει επαναφέρει το σημείο εστίασης στις ικανότητες της αεροπορικής άμυνας καθώς οι Ισραηλινοί...