Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Επεισοδιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας από συνταξιούχους στρατιωτικούς και άλλους πολίτες στην Κεντρική Τράπεζα

Στρατιωτικοί συνταξιούχοι και άλλοι πολίτες διαδήλωσαν, το μεσημέρι της Πέμπτης, μπροστά στην Κεντρικής Τράπεζα του Λιβάνου, για να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

Η διαμαρτυρία προκάλεσε συγκρούσεις με το προσωπικό ασφαλείας, καθώς μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να αφαιρέσουν τα συρματοπλέγματα μπροστά από την τράπεζα.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, μετά από πρόσκληση του Συντονιστικού Συμβουλίου για τους Συνταξιούχους στο δημόσιο τομέα, με τη μεγάλη συμμετοχή των ενώσεων πολιτών, της Ένωσης Βετεράνων των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου και των συνταξιούχων στρατιωτικών ομάδων, εν μέσω έντονης ανάπτυξης δυνάμεις  του στρατού, των δυνάμεων ασφαλείας και του ελέγχου των ταραχών.

Μερικοί από τους διαδηλωτές κατάφεραν να παρακάμψουν τα συρματοπλέγματα μπροστά από την Banque du Liban, ξερίζωσαν κλαδιά δέντρων γύρω από το κτίριο της κεντρικής τράπεζας και τους έβαλαν φωτιά σε κατάσταση θυμού.

Ο Λίβανος βιώνει μια σοβαρή οικονομική κρίση μετά τη συσσώρευση χρεών σε διαδοχικές κυβερνήσεις στον απόηχο του εμφυλίου πολέμου που έλαβε χώρα μεταξύ 1975 και 1990.

March 30, 2023. (Photo by ANWAR AMRO / AFP)

Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτήρισε την κρίση ως μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο από το 1850, καθώς το τοπικό νόμισμα έχασε περισσότερο από το 95% της αξίας του έναντι του δολαρίου και περισσότερο από το 80% των Λιβανέζων έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 30% περίπου και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε κατά 100%.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι ο Λίβανος διέρχεται μια «πολύ επικίνδυνη στιγμή» υπό το φως μιας επιταχυνόμενης οικονομικής κατάρρευσης και ότι η αποτυχία εφαρμογής επειγουσών μεταρρυθμίσεων θα βύθιζε τη χώρα σε μια «ατέρμονη κρίση».

Από το 2019, ο Λίβανος είναι μάρτυρας μιας οικονομικής κατάρρευσης που χαρακτηρίστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μεταξύ των χειρότερων στον κόσμο και θεωρείται η χειρότερη στην ιστορία της χώρας. Ο Λίβανος και το ΔΝΤ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία πριν από περίπου ένα χρόνο για μια βοήθεια σχέδιο που δεν έχει ακόμη λήξει, με τις αρχές να μην μπορούν να εφαρμόσουν επείγουσες ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Η επιταχυνόμενη οικονομική κατάρρευση πριν από 3 χρόνια συμπίπτει με μια οξεία κρίση ρευστότητας και τους αυστηρούς τραπεζικούς περιορισμούς, με τους οποίους οι καταθέτες δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις μακροχρόνιες  αποταμιεύσεις τους.

 Η λίρα κατέγραψε μια ιστορική κατάρρευση, με τη συναλλαγματική ισοτιμία να ξεπερνά το φράγμα των 140.000 έναντι του δολαρίου, πριν πέσει κάτω από τις 110.000, μετά την έκδοση εγκυκλίου από την Banque du Liban για τον περιορισμό της κατάρρευσης της λίρας, η οποία έχασε σχεδόν το 98% της αξίας της.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS ξεκαθάρισε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και...

ΔΙΕΘΝΗ

Η δικαιοσύνη της Αριζόνας απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 18 προσώπων για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θλιβερές και δυσάρεστες χαρακτήρισε τις εικόνες από το επεισόδιο μεταξύ βουλευτών χθες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σε συνέντευξή του στο...

ΔΙΕΘΝΗ

Πριγκίπισσα Βεατρίκη: Νεκρός βρέθηκε ο πρώην σύντροφος της πριγκίπισσας Βεατρίκης, εγγονής της εκλιπούσας Βασίλισσας Ελισάβετ σε ξενοδοχείο στο Μαϊάμι. Ο πρώην φίλος της πριγκίπισσας Βεατρίκης Πάολο...