Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κροατία: Τι λένε οι πολίτες μετά από 10 χρόνια ένταξης στην Ε.Ε  

Στη δέκατη επέτειο από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Κροάτες θα είχαν  πολλούς λόγους να γιορτάσουν, γράφει η εφημερίδα  Glas Istre όμως τα τραγικά γεγονότα στην περιοχή (δολοφονίες στη Σερβία )επισκίασαν την κροατική πραγματικότητα, η οποία ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι ειδυλλιακή.

Μια φωτογραφία του υπουργού Υγείας, Vili Beroși να στέκεται στην ουρά σε ένα κατάστημα στο Brežice, στη γειτονική Σλοβενία, όπου όλα είναι πολύ φθηνότερα από ό,τι στην Κροατία, τράβηξε πρόσφατα την προσοχή του κοινού, γράφει η κροατική έκδοση Glas Istre.

Προφανώς, ο υπουργός υπολογίζει καλύτερα πώς και πού να πάει, κάτι που είναι θεμιτό και έξυπνο, αναφέρεται στο κείμενο .

Οι Κροάτες πολίτες επίσης κάνουν υπολογισμούς για τις αγορές τους, αλλά για κάποιους η Σλοβενία ​​είναι πολύ μακριά ή δεν έχουν δρόμο για το Brežice.

Στη δέκατη επέτειο από την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουμε πολλούς λόγους να γιορτάσουμε,  λένε  να κρύβουν  κάποια απογοήτευση.

Συγκρίνουν την πρόοδο της χώρας τους με αυτή άλλων κρατών και τονίζουν ότι  οι πολιτικοί θα έπρεπε  να παρουσιάσουν  στοιχεία που να αποδεικνύουν  ότι «ποτέ άλλοτε το βιοτικό επίπεδο δεν ήταν καλύτερο»,  και θεωρούν ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία τους έχουν προλάβει σε ότι αφορά την ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο.

Τώρα που υιοθετήσαμε  με επιτυχία το ευρώ, οι τιμές έχουν τρελαθεί, είμαστε πιο ακριβή χώρα από σχεδόν όλους τους γείτονες μας, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας που είναι πιο πλούσια.

Οι αλυσίδες που πωλούν προϊόντα διατροφής έχουν γίνει πιο πλούσιες από ποτέ, τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 300 τοις εκατό. Και κανείς δεν παθαίνει τίποτα. Η κυβέρνηση απείλησε, εισήγαγε λίστες με ανώτατες τιμές, ζήτησε χαμηλότερες τιμές – μάταια. Τη διαφορά, όπως πάντα, πλήρωσαν οι Κροάτες πολίτες, τους οποίους κανείς δεν μπορεί να πείσει ότι ζουν «όπως ποτέ στο παρελθόν».

Οι ανισότητες  μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Κροατία είναι ήδη πολύ μεγάλες, επομένως δεν είναι περίεργο που κάποιοι οδηγούν ακριβά αυτοκίνητα, ενώ άλλοι επιβιώνουν συλλέγοντας μπουκάλια ή ψαχουλεύοντας στους κάδους σκουπιδιών.

Η αναπτυξιακή τάση ευνοεί τους ιλιγγιωδώς πλούσιους, οι οποίοι γίνονται πλουσιότεροι, αλλάζει την εικόνα της κοινωνίας και αφήνει πίσω της ερημιά .

Στις ανεπτυγμένες χώρες, η κρίση αντιμετωπίζεται με μέτρα που βοηθούν ειδικά όλους τους πολίτες. Και μιλάμε για γενναιόδωρα μέτρα, όχι για συμβολικά ποσά, που θα εμπόδιζαν πολλούς να καταλήξουν κυριολεκτικά στους δρόμους. Η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία, οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει όλες την προθυμία τους να παρέμβουν και να αποτρέψουν το χάος της αγοράς που θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, ωστόσο, κάτι άλλο. Αυτή η ένωση εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μοντέλο για τις ευρωπαϊκές χώρες, επιτρέποντας δίκαιες κοινωνίες, ανάπτυξη και ευημερία. Απλά πρέπει να παίζεις με τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη, όπου δικαστές και γιατροί δεν εκλιπαρούν «στους δρόμους» για να πληρωθούν αξιοπρεπώς.

Μετά τους γιατρούς, μια άλλη σημαντική δομή της κοινωνίας, οι δικαστές, απεργούν. Ο μέσος μισθός των 1.500 ευρώ είναι ο λόγος για την απεργία των Ιαπώνων και απαιτούν ο μέσος όρος να είναι 2.100 ευρώ. Είναι μια αξιοπρεπής απαίτηση, γιατί οι κριτές δεν θα πλουτίσουν ούτε με αυτό το νούμερο.

Από την άλλη, τα 2.100 ευρώ είναι απλώς ένα όνειρο για μεγάλο αριθμό Κροατών υπαλλήλων. Έτσι, μετά τους γιατρούς και τους δικαστές, θα ξεκινήσει μια χιονοστιβάδα απεργιών από αυτούς που μπορούν να κερδίσουν υψηλότερους μισθούς και να δημιουργήσουν πίεση στους δρόμους. Και δεν πρέπει να τους κρίνουμε. Μάλλον, θα πρέπει να λυπηθείτε όλους εκείνους που δεν έχουν την ευκαιρία να παλέψουν στους δρόμους για τα χρήματα που θα τους επέτρεπαν μια λίγο πολύ αξιοπρεπή ζωή.

Όταν μπήκαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, βομβαρδιστήκαμε με υποσχέσεις ότι θα ζούσαμε επιτέλους σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, σε μια δίκαιη κοινωνία όπου ο καθένας θα κέρδιζε ανάλογα με τις αρετές του. Ακόμα και τότε, βέβαια, λίγοι το πίστευαν πραγματικά. 

Από την άλλη, όμως, κανείς δεν πίστευε ότι δέκα χρόνια μετά θα στεκόμαστε στην ουρά στο μαγαζί της γειτονιάς για να αγοράσουμε φθηνότερη ζάχαρη, αλεύρι, κρέας ή ψωμί, εξοικονομώντας έτσι λίγα ευρώ. Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα, όπου οι πολιτικοί μας διαβεβαιώνουν ότι στη χώρα μας ρέει μέλι και γάλα, αλλά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Το κείμενο του δημοσιεύματος καταλήγει με την αρχική περιγραφή του υπουργού που στέκεται στην ουρά κάνοντας το εξής σχόλιο:

Το κράτος έχει ξεχάσει την υπόσχεσή του να δημιουργήσει μια δίκαιη κοινωνία όπου όλοι θα έχουν, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον ένα φιλόξενο σπίτι και φαγητό.

Για πολλούς αυτό είναι ένα ανεκπλήρωτο όνειρο και ο Κροάτης υπουργός Υγείας μας λέει ότι στέκεται στην ουρά στο κατάστημα της γειτονικής χώρας γιατί «θέλει να αγοράσει καραμέλες για τα παιδιά του». Μπορούμε να τον πιστέψουμε, αλλά δεν ξεχνάμε ότι καραμέλες υπάρχουν και στην Κροατία, μόνο σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Πηγή: Euractiv.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελέγχους σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πληροφορικής, τεχνολογίας και συναφών υπηρεσιών διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανή...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας μετέβη στην Πιονγκγιάνγκ αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με τη διμερή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας, μετέδωσε...

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αρχές της Κολομβίας διέταξαν χθες να εγκαταλείψουν τη χώρα «διπλωμάτες της πρεσβείας της Αργεντινής» στην Μπογοτά, έπειτα από βαριές δηλώσεις του αργεντινού προέδρου...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...