Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οριστικά σε β’ γύρο θα κριθούν οι τουρκικές εκλογές – Δεν ξεπέρασε ο Ερντογάν το 50+1

Οριστικά σε δεύτερο γύρο θα κριθούν οι εκλογές στην Τουρκία. ΟΤαγίπ Ερντογάν, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, έκανε την ανατροπή και κέρδισε και την πλειοψηφία στη Βουλή, αν και είναι η πρώτη φορά που πάει σε δεύτερο γύρο αναμέτρησης από το 2014. Το 49,49% που εξασφάλισε στην πρώτη κάλπη του δίνει ισχυρό προβάδισμα έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που συγκέντρωσε 44,96%. Σε ρυθμιστή αναδεικνύεται ο εθνικιστής ανεξάρτητος υποψήφιος Σινάν Ογάν, ο οποίος πήρε πάνω από 5%.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα εξακολουθήσουμε να υπηρετούμε το έθνος μας για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο πολιτικός του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τόνισε: «Το έθνος αποφασίζει για δεύτερο γύρο, με τη χαρά μας. Σίγουρα θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές στον δεύτερο γύρο. Θα το δουν όλοι».

Στην νίκη του συζύγου της, αναφέρθηκε με ανάρτησή της στο Twitter η Εμινέ Ερντογάν. «Ως αποτέλεσμα της απόφασης του έθνους μας, που πήγε στις κάλπες για το μέλλον των παιδιών μας, ο Αιώνας της Τουρκίας ήταν νικητής», τόνισε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, ο Κιλιτσντάρογλου είχε κατηγορήσει το κόμμα του Ερντογάν ότι προκάλεσε σκόπιμα καθυστερήσεις στα εκλογικά τμήματα, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ έκανε λόγο για νευρικό κλονισμό της Μεράλ Ακσενέρ, υποστηρίζοντας ότι η πρόεδρος του Καλού Κόμματος χαστούκισε αστυνομικό.

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση έδιναν διαφορετικά αποτελέσματα, παρουσιάζοντας η κάθε μία την καταμέτρηση σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες.

Καθοριστική η ψήφος του εξωτερικού

Αισιοδοξία επικρατεί στην πλευρά του κυβερνητικού Συνασπισμού στην Τουρκία και μάλιστα επισημαίνουν ότι «δεν το περίμενε ο Ερντογάν μια τέτοια σχεδόν νίκη» εν μέσω τόσο τεταμένης ατμόσφαιρας και τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να κερδίσει. Αλλά και στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές από τα ποστοστά των κομμάτων, φαίνεται ότι και εκεί ο Ερντογάν διατηρεί την πρωτοκαθεδρία. Στη Συμμαχία της αντιπολίτευσης επικρατεί περίσκεψη για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Υπάρχουν και σκέψεις από αναλυτές ότι μπορεί να κινδυνεύει με απόσυρση κάποιων κομμάτων από διαφωνίες που θα προκύψουν μεταξύ τους.

Η Μεράλ Ακσενέρ η οποία από τα γραφεία του Καλού Κόμματος βλέποντας τα αποτελέσματα των εκλογών είπε «δεν σας είπα ότι δεν μπορούμε να κερδίσουμε;», υπενθυμίζεται πως είχε φύγει από το «τραπέζι» των έξι για να ξαναγυρίσει στη συνέχεια.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα πρέπει να βρει τρόπο να συσπειρώσει όλους τους Συμμάχους του, τουλάχιστον έως τον β΄γύρο των εκλογών – εάν υπάρξει β΄γύρος – καθώς το AKP του Ερντογάν βρίσκεται μία ανάσα από το 50 συν 1, γιατί αναμένεται να προσμετρηθεί το αποτέλεσμα των ψηφοφόρων από το εξωτερικό, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταμετρηθεί ότι έχει περίπου 56%, οπότε μπορεί κερδίσει την προεδρία από τον α΄γύρο.

Η Τουρκία οδηγείται σε β΄γύρο εκλογών και καθοριστική φαίνεται να είναι η στάση που θα κρατήσει ο τρίτος ακροδεξιός υποψήφιος, ο Σινάν Ογάν που συγκέντρωσε ποσοστό 5,20% στον α΄ γύρο και κάνει σκληρά «παζάρια» με τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Πρώτος στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Ερντογάν – Βουτιά στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελικά κατάφερε να κρατήσει τα προπύργιά του, παρά την οργή που υπήρχε μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και τις ευθύνες που επέρριπταν στην κυβέρνηση είτε για ολιγωρία στο να αντιδράσει τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, είτε για «οικιστικές αμνηστίες».

Στο Κιλίς, περιοχή που είχε πληγεί πολύ έντονα από τον σεισμό ο Ερντογάν καταγράφει 65,55% έναντι του Κιλιτσντάρογλου με πολύ χαμηλό ποσοστό 26,95%. Στο Καχραμανμαράς είναι 71,88% το ποσοστό του Ερντογάν έναντι 22,20% του Κιλιτσντάρογλου. Οι νεκροί ήταν σε αυτή την περιοχή 50.000 και κατοικεί εκεί το 17% του τουρκικού πληθυσμού Μοναδική εξαίρεση είναι η Αλεξανδρέττα που και εκεί η μάχη καταγράφηκε στήθος με στήθος.

Στο Γκαζιαντέπ το ποσοστό του Ερντογάν είναι 59,76%, έναντι 34,65% του Κιλιτσντάρογλου.

Προφανώς όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Τουρκία Γιάννης Μανδαλίδης, δεν πίστεψαν οι ψηφοφόροι στις σεισμόπληκτες περιοχές ότι η Συμμαχία της αντιπολίτευσης, θα τους κτίσει τα σπίτια όπως υποσχέθηκε ο Ερντογάν μέσα σε έναν χρόνο.

Διακόπηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Με απότομη «βουτιά» και κόκκινο ταμπλό υποδέχθηκε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε τις συναλλαγές, όταν ο γενικός δείκτης του κατέγραψε πτώση 6,38% ή 306,03 μονάδες στις συναλλαγές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Υπενθυμίζεται, πως την περασμένη εβδομάδα ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης είχε χάσει ήδη 9%.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας, η οποία το τελευταίο διάστημα κρατείται με τεχνητά μέσα υπερτιμημένη και όλοι αναμένουν ότι μετά τις εκλογές θα έρθει στα πραγματικά της επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα σημειώσει σημαντική πτώση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα ακόμη «δώρο» επεφύλασσε για την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, κατά τη νέα αξιολόγηση του. Αν και διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία...

ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο στην Αθήνα λόγω εκδηλώσεων για την παράδοση – παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας στο πλαίσιο των XXXIII Ολυμπιακών Αγώνων «ΠΑΡΙΣΙ...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης παραχώρησαν σήμερα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«H κυβερνοασφάλεια και οι διαρροές Προσωπικών Δεδομένων», είναι το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη...