Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μολδαβία: Αποχωρεί από την συμφωνία της ΚΑΚ

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κισινάου, Ιγκόρ Γκρόσου, ανακοίνωσε ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα κινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από τη Συμφωνία για τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Κοινότητας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS) της οποίας είναι μέλος, αναφέρει το Radio Chisinau.

«Έλαβα την απόφαση να κινήσω τη διαδικασία καταγγελίας από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας της συμφωνίας για τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της ΚΑΚ», δήλωσε ο πρόεδρος του νομοθετικού σώματος της Μολδαβίας, Ιγκόρ Γκρόσου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Μετά από 30 χρόνια, έγινε πολύ σαφές ότι η παρουσία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στις δομές της ΚΑΚ δεν βοήθησε στην επίλυση της σύγκρουσης της Υπερδνειστερίας, δεν οδήγησε στην αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα αριστερά του Δνείστερου, δεν προστατέψτε τη χώρα από τα οικονομικά εμπάργκο και τον ενεργειακό εκβιασμό», τόνισε ο Ιγκόρ Γκροσου.

Είπε επίσης ότι η παρουσία στην ΚΑΚ δεν υπερασπίστηκε τις χώρες μέλη από στρατιωτικές επιθέσεις, πόλεμο και παράνομη κατοχή κυρίαρχων εδαφών. «Αφού μια ιδρυτική χώρα της ΚΑΚ, η Ρωσική Ομοσπονδία, επιτέθηκε βάρβαρα σε ένα άλλο ιδρυτικό κράτος της ΚΑΚ, την Ουκρανία, καταλαμβάνοντας τα εδάφη της και σκοτώνοντας τους πολίτες της, αυτή η οργάνωση δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται κοινότητα».

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κισινάου τόνισε επίσης ότι η αποχώρηση από τη συμφωνία για τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της ΚΑΚ είναι «ένα πρώτο βήμα» και οι αρχές «πλέον αξιολογούν τα επόμενα βήματα».

Η ΚΑΚ δημιουργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1991 με την υπογραφή της Συμφωνίας για την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών από τους προέδρους της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας. Η Δημοκρατία της Μολδαβίας εντάχθηκε σε αυτό το σώμα το 1994.

Ο Γκρόσου δήλωσε ότι η απόφαση για την αποχώρηση της Μολδαβίας από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με το κυβερνών Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS) (φιλοευρωπαϊκό) και με την πρόεδρο Μάγια Σάντου.

«Μετά από αρκετές συζητήσεις με τους πολίτες κατά τη διάρκεια επισκέψεων στην επικράτεια, συζητήσεις εντός της κοινοβουλευτικής παράταξης του PAS, μετά από διαβουλεύσεις με την πρόεδρο Maia Sandu και εκπροσώπους της κυβέρνησης, ανακοινώνω ότι έλαβα την απόφαση να κινήσω τη διαδικασία αποχώρησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας από η συμφωνία για τη διακοινοβουλευτική συνέλευση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών», δήλωσε ο Γκρόσου.

Πρόσθεσε ότι σύντομα θα προτείνει στο νομοθετικό σώμα να ζητήσει επίσημα από τον πρωθυπουργό Ντορίν Ρεσιάν να ετοιμάσει νομοσχέδιο για να καταγγείλει τη συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αλλαγές στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, φέρνει για περίπου 730.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, το νέο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες τύπου Uber. Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι...

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού αυτήν την εβδομάδα στο Ιράκ για “τρομοκρατία” και συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές σκηνικό ξυλοδαρμού έξω απο την αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό, ο πρώην «Σπαρτιάτης» και νύν ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος ξυλοκόπησε τον...