Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πολωνικός στρατός παρέλαβε την πρώτη συστοιχία HIMARS – Θα τους αναπτύξει στα σύνορα με τη Ρωσία

Η Πολωνία παρέλαβε την πρώτη συστοιχία αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων HIMARS, και η Βαρσοβία σχεδιάζει να αναπτύξει αυτό το αμερικανικής κατασκευής οπλικό σύστημα στη μεθόριο της Πολωνίας με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

«Αυτό το όπλο θα αναπτυχθεί στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας μας (…), η αποστολή του θα είναι να αποτρέψει τον επιτιθέμενο», ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Μπλάστσακ.

Τον Μάρτιο, το πολωνικό υπουργείο διευκρίνισε ότι αυτά τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας θα εξοπλίσουν μια στρατιωτική μονάδα με βάση το Όλζτιν, σε απόσταση περίπου 80 χλμ από τα σύνορα με το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, τα HIMARS «θα ενισχύσουν τον πολωνικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στην ανατολική πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ)».

Η Πολωνία, μια χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, την οποία στηρίζει σθεναρά, αγόρασε 20 HIMARS το 2019 και τώρα λαμβάνει την πρώτη παράδοση αυτών των συστημάτων.

Η Βαρσοβία έχει αναφέρει ότι διαπραγματεύεται με την Ουάσινγκτον για να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτά τα όπλα.

«Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση σχεδόν 500 εκτοξευτών πυραύλων στην Πολωνία. Αυτοί θα μεταφερθούν στην Πολωνία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σήμερα ο Μπλάστσακ.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας σύμβασης, η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση, η συμπαραγωγή των HIMARS μπορεί να γίνει στην Πολωνία. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει», συμπλήρωσε.

Η Πολωνία έχει ανακοινώσει σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, που πλέον ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτή την αύξηση ο πρωθυπουργός της χώρας την αιτιολόγησε λέγοντας ότι η Πολωνία πρέπει να εξοπλιστεί «πιο γρήγορα», μπροστά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Ένα νέο κύμα καταιγίδων που φέρνει καταρρακτώδεις βροχές, ακόμη και χαλάζι σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χτυπάει την περιοχή με το Ντουμπάι...

ΔΙΕΘΝΗ

Η μέση θερμοκρασία στη μητροπολιτική Γαλλία κατέρριψε το Σάββατο ένα νέο ρεκόρ πρώιμης ζέστης, ξεπερνώντας το προηγούμενο που είχε καταγραφεί μόλις την 6η Απριλίου,...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Corriere della Sera μεταδίδει δηλωση του ΥπΕξ Αντόνιο Ταγιάνι σε ακροάσεις στις κοινές επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων. “Απαιτούμε από το Ιράν και τις συνδεδεμένες με...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις επιδίδονται και πάλι σήμερα οι Ισραηλινοί προκειμένου να καταρτίσουν έναν χάρτη αντιποίνων σε βάρος του Ιράν. Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων...