Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μεσανατολικό: Εύθραυστη παραμένει η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των πολιτοφυλακών της Λωρίδας της Γάζας

Η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των πολιτοφυλακών στη Λωρίδα της Γάζας διατηρείται, αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είναι σημαντικές.

Στις 9 Μαΐου, ο Ισραηλινός Στρατός επιτέθηκε στην αποκαλούμενη επιχείρηση «Ασπίδα και βέλος», βομβαρδίζοντας στόχους της Ισλαμικής Τζιχάντ στον θύλακα, στην οποία η πολιτοφυλακή απάντησε με πολυάριθμες βολίδες ρουκετών.

Σε αυτή την κλιμάκωση, 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα – τουλάχιστον 15 άμαχοι, έξι από αυτούς παιδιά . Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι: μια ηλικιωμένη γυναίκα της οποίας το διαμέρισμα χτυπήθηκε από ρουκέτα και ένας Παλαιστίνιος αγρότης που βοσκούσε κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Οι κάτοικοι της Γάζας σάρωναν τα ερείπια των σπιτιών τους για οτιδήποτε μπορούσαν να σώσουν.

“Δεν υπάρχει δουλειά, σπίτι, σταθερή ζωή, ασφάλεια, τίποτα. Τι τους κάναμε; Τίποτα. Είμαστε απλώς φτωχοί. Αν θέλουν να επιτεθούν σε ένα σπίτι, ας του επιτεθούν μόνο εκεί. Γιατί να καταστρέψουν το ολόκληρη τη γειτονιά; Γιατί;» θρηνεί η Mai Sarson, ιδιοκτήτρια ενός κατεστραμμένου σπιτιού.

Το Ισραήλ άνοιξε ξανά τα δύο συνοριακά του περάσματα με τη Γάζα, το κλείσιμο των οποίων επηρέασε Παλαιστίνιους με άδειες εργασίας ή άδεια πρόσβασης σε βασική ιατρική περίθαλψη που δεν είναι διαθέσιμη στην φτωχή επικράτεια. Το μέτρο επέτρεψε επίσης την είσοδο φορτηγών καυσίμων που μπορούν πλέον να τροφοδοτούν το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στο Στριπ.

Εν τω μεταξύ, στο νότιο Ισραήλ, οι κάτοικοι της Ασκελόν χαλαρώνουν στην παραλία. Οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα την περασμένη εβδομάδα ανάγκασαν τον πληθυσμό να καταφύγει στα σπίτια του. Οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αμυντικό σύστημα.

Και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός, αλλά έχουν προειδοποιήσει ότι θα συνεχίσουν να πυροβολούν εάν προκληθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Από αστυνομικούς της Ομάδας Παραεμπορίου της Υποδιεύθυνσης Περιπολιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, χθες (27-3-2024) το πρωί στην περιοχή...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι όταν τέσσερα άτομα, δύο άνδρες και δύο γυναίκες μπήκαν μέσα και ακινητοποίησαν με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο πρωθυπουργός δεν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο». Αυτό έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να επιτεθεί στην Πολωνία, στις χώρες της Βαλτικής, στην Τσεχία και σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, όμως αν η...