Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η ExxonMobil διευθετεί προσφυγή εναντίον της που ανάγεται στο 2001 για υποθέσεις βασανισμών στην Ινδονησία

Ο αμερικανικός κολοσσός της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ExxonMobil ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα ότι κατέληξε σε συμφωνία για να μπει στο αρχείο προσφυγή εναντίον της που είχε κατατεθεί το 2001 από ινδονήσιους πολίτες, οι οποίοι την κατηγορούσαν για συνέργεια σε βασανισμούς και φόνους που διαπράχθηκαν από στρατιώτες, μερικές ημέρες προτού ξεκινήσει δίκη για την υπόθεση.

Οι όροι της συμβιβαστικής συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν, με επίσημο έγγραφο να διευκρινίζει μόνο ότι επιλύει «όλα τα επίδικα ζητήματα».

Τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία είχαν εκτυλιχτεί σε εγκατάστασή της στην επαρχία Ατσέχ.

Έντεκα χωρικοί κατήγγειλαν πως η ExxonMobil πλήρωνε ινδονήσιους στρατιώτες για να εγγυώνται την ασφάλειά της και ότι οι τελευταίοι διέπραξαν αθρόες καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένων φόνων, βασανισμών, σεξουαλικά εγκλήματα και απαγωγές.

Έπειτα από διάφορες διαδικασίες, η δίκη επρόκειτο να αρχίσει την 24η Μαΐου.

«Οι εντολείς μας (…) αγωνίστηκαν θαρραλέα εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες (…) στον κόσμο και συνέχισαν τη μάχη τους για πάνω από είκοσι χρόνια», ανέφερε η δικηγόρος Ανιέσκα Φρίσμαν της εταιρείας Cohen Milstein σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μπορέσαμε, την παραμονή της δίκης, να εξασφαλίσουμε κάποια δικαιοσύνη για αυτούς και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Οι προσφεύγοντες θα παραμείνουν ανώνυμοι, πρόσθεσε η δικηγόρος.

Η ExxonMobil τόνισε σε δική της ανακοίνωση που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι «καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τους τις μορφές», συμπεριλαμβανομένων «των ενεργειών που προσάπτονται σε αυτή την προσφυγή στον ινδονησιακό στρατό». Παρότι, τόνισε ο πετρελαϊκός κολοσσός, δεν είχε διατυπωθεί «καμιά» κατηγορία σε βάρος δικού της εργαζόμενου, η συμφωνία η οποία συνήφθη «θα επιτρέψει σε όλα τα μέρη να γυρίσουν σελίδα».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξανόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας αποτυπώνεται σε μεγάλη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO....

ΔΙΕΘΝΗ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ακόμη μία φορά την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην ομιλία του για τις επιθέσεις του Ιράν σε βάρος...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, το απόγευμα της Τρίτης (23/4). Σύμφωνα με το...

ΕΛΛΑΔΑ

Η αφρικανική σκόνη υποχωρεί σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Όπως τονίζει σε ανάρτησή του ο ίδιος, το...