Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου βλάπτει την ανάπτυξη των παιδιών – Τι εντόπισαν ειδικοί

Οι ψυχολόγοι ανησυχούν ότι μετά την πανδημία του COVID-19, τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών NASK, είναι κατά μέσο όρο περίπου πέντε ώρες την ημέρα. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν κάνει τους νέους να ενηλικιωθούν με καθυστέρηση, ενημερώνει ο περιφερειακός πολωνικός τηλεοπτικός σταθμός TVP3 Poznań.

«Για δύο χρόνια εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (…) τα παιδιά έχουν αναπτύξει πολύ κακές συνήθειες χρήσης ψηφιακών συσκευών. Αυτές οι συσκευές υπάρχουν σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο. Υπάρχει επίσης μεγάλη πίεση από τους συνομηλίκους να χρησιμοποιήσετε όλους τους αγγελιοφόρους, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί αν δεν τα χρησιμοποιήσετε, αποκλείεστε», σημειώνει η ψυχολόγος Bogna Białecka.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά δραπετεύουν στον εικονικό κόσμο λόγω της πλήξης, μεταξύ άλλων. Αποδεικνύεται ότι και οι ανήλικοι έχουν συχνά πρόσβαση στο Διαδίκτυο χωρίς γονικό έλεγχο και χρησιμοποιείται από όλο και μικρότερα παιδιά.

«Είναι παιδιά 7, 8 ετών, και θα μπορούσατε να πείτε ότι συμβαίνει εδώ και τέσσερα, πέντε χρόνια, ότι η μεγάλη άνοδος είναι σε αυτή την ηλικία. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι τα ήδη 3 ετών και 4 ετών παιδιά αποφασίζουν πόσο χρόνο θα περάσουν χρησιμοποιώντας ένα smartphone», λέει η Aleksandra Gil από το Ίδρυμα Αγωγής Υγείας και Ψυχοθεραπείας.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν

Στο μεταξύ, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν κάνει τους νέους να ενηλικιωθούν αργότερα – παίρνουν άδεια οδήγησης αργότερα, ξεκινούν στενές σχέσεις αργότερα, ξεκινούν την πρώτη τους δουλειά αργότερα. «Η τεχνολογία δεν βοηθά τη νέα γενιά, η τεχνολογία έχει ρίξει μια σκοτεινή σκιά στην ικανότητα της νέας γενιάς να βρει την ανθρωπιά της» σχολιάζει ο καθ. Andrzej Zybertowicz, κοινωνιολόγος, πολιτικός σύμβουλος.

Υπάρχουν περισσότερες απειλές. Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν ότι οι έφηβοι παρακολουθούν συχνά πορνογραφία στο διαδίκτυο. «Έχουμε πολλούς νέους που παρακολουθούν (…) πορνογραφία κάθε μέρα ή τακτικά, μερικές φορές ακόμη και πολλές φορές την ημέρα. (…) Το 70 τοις εκατό της επαφής με την πορνογραφία γίνεται μέσω του smartphone, κάτι που είναι εντελώς πέρα από την επίβλεψη των γονέων» πρόσθεσε αναφέροντας ότι η θέαση του πορνογραφικού υλικού γίνεται συχνά στο σχολείο.

Ως εκ τούτου, όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν πρέπει να έχουν δικό τους tablet ή smartphone και θα πρέπει να χρησιμοποιούν το δίκτυο μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Το πιο… φουτουριστικό σούπερ μάρκετ στον κόσμο, βρίσκεται σίγουρα στο Λας Βέγκας. Σε ένα μοναδικό δημιούργημα – μαγαζί μπορείς να κάνεις τα ψώνια σου...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και την εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου και της Έλλης Τριανταφύλλου φιλοξενήθηκε σήμερα (4/6) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος...

ΔΙΕΘΝΗ

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Σάββατο το βράδυ στη Σενεγάλη μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας σε συνοικίες του Ντακάρ, κατά την τρίτη νύκτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε οικονομικά θέματα και στο πρόγραμμα του Κοινωνικού τουρισμού, αναφέρθηκε η Μάρα Μεθενίτη Φοροτεχνικός, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις έξι». Αρχικά...