Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μιανμάρ: 41 νεκροί και 100 αγνοούμενοι από τον κυκλώνα «Μόκα» που σάρωσε τα πάντα στο Ραχίν

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα Μόκα στο κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ, ανακοίνωσαν σήμερα (16.05.2023) τοπικοί αξιωματούχοι.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν 17 νεκροί», δήλωσε ο Κάρλο, αξιωματούχος του χωριού Μπου Μα, δύο ημέρες μετά το πέρασμα του Μόκα.

«Θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί διότι περισσότεροι από εκατό άνθρωποι αγνοούνται», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι 17 νεκροί προστίθενται στους 24 για τους οποίους έκαναν λόγο αξιωματούχοι στο γειτονικό χωριό, Χάουνγκ Ντόκε Καρ.

Οι επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ έχουν ανακοινώσει από την πλευρά τους ότι υπάρχουν πέντε νεκροί και αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών, ενώ ζημιές έχουν υποστεί 864 σπίτια και 14 νοσοκομεία ή κλινικές.

AP Photo

Με ανέμους που έφταναν έως τα 195 χιλιόμετρα την ώρα, ο ισχυρότερος κυκλώνας που έχει καταγραφεί στην περιοχή εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, ο Μόκα, έπληξε την Κυριακή τη Σίτουε, πρωτεύουσα του κρατιδίου Ραχίν, και το Κοξ Μπαζάρ στο Μπανγκλαντές, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πρόσφυγες Ροχίνγκια.

Η επικοινωνία με τη Σίτουε, όπου ζουν περίπου 150.000 άνθρωποι, παρέμενε δύσκολη χθες, Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες δεν επιτρέπουν να εκτιμηθεί ακόμη το εύρος των ζημιών στο κρατίδιο Ραχίν, όπου ζουν κυρίως μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια.

«Οι πρώτες πληροφορίες μας αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ζημιές είναι σοβαρές», είχε υπογραμμίσει την Κυριακή το βράδυ το γραφείο συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Καταυλισμοί

Στο Μπανγκλαντές, όπου οι αρχές απομάκρυναν 750.000 ανθρώπους από τις εστίες τους, κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα.

AP Photo

Όμως η χώρα είναι αντιμέτωπη με τις χειρότερες διακοπές ρεύματος εδώ και επτά μήνες, καθώς ο Μόκα ανάγκασε και τους δύο πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Στο μεταξύ στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς των Ροχίνγκια – όπου ζουν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε πρόχειρα καταλύματα – οι ζημιές είναι επίσης περιορισμένες και δεν υπήρξαν θύματα.

«Οι επιπτώσεις του κυκλώνα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρές, ωστόσο οι καταυλισμοί προσφύγων επηρεάστηκαν σημαντικά και χιλιάδες άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια», προειδοποίησε ωστόσο ο ΟΗΕ

«Ο κυκλώνας Μόκα ήταν η πιο ισχυρή καταιγίδα που έχει πλήξει το Μπανγκλαντές μετά τον Σιντρ», είχε σημειώσει ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μπανγκλαντές.

Τον Νοέμβριο 2007 ο κυκλώνας Σιντρ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 3.000 ανθρώπων και ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελληνική Λύση σχολιάζοντας τις παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου ανέφερε ότι «Εάν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός νομίζουν ότι θα διασωθούν με παραιτήσεις, ακόμα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θα μιλήσω περισσότερο για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα που τόσο πλήγωσε την πατρίδα μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το βήμα της Βουλής, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφαίρεσε τη ζωή 57...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Για μια ακόμη φορά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αναγκαστικές «παραιτήσεις» των πιο...