Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν παρέδωσε την εικόνα της Αγίας Τριάδας του Αντρέι Ρουμπλιόφ στην Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω του ενδιαφέροντος που έδειξαν οι πιστοί

Να παραδώσει την ιστορική εικόνα της Αγίας Τριάδος του 15ου αιώνα, που εκτίθονταν σ’ ένα μουσείο, στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέχεια του ενδιαφέροντος των πιστών της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Εκκλησία, την οποία ο συντηρητισμός του Πούτιν εγκολπώνεται ως τμήμα της άποψης του για την εθνική ταυτότητα της Ρωσίας, είναι ένας από τους πλέον ένθερμους θεσμικούς υποστηρικτές του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της, Πατριάρχης Κύριλλος καλεί τους Ρώσους να στηρίξουν τη στρατιωτική εκστρατεία της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ πέρυσι είχε δηλώσει ότι όσοι σκοτωθούν πολεμώντας στην Ουκρανία θα συγχωρεθούν οι αμαρτίες τους.

Η εικόνα της Αγίας Τριάδας του Αντρέι Ρουμπλιόφ είναι μια από τις ιερότερες και πιο σημαντικές από καλλιτεχνικής απόψεως ρωσικές εικόνες η οποία πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε προς τιμήν του Αγίου Σέργιου του Ραντόνεζ στο Σεργκίεφ Ποσάντ κοντά στην Μόσχα. Απεικονίζει τρεις αγγέλους που επισκέφθηκαν τον Αβραάμ στη βελανιδιά της Μάμρε στο βιβλίο της Γένεσης, το πρώτο της Βίβλου.

Η εικόνα έχει μεταφερθεί αρκετές φορές σε διάφορες περιόδους εσωτερικών διενέξεων.

Το 1929 οι αρχές της επίσημα αθεϊστικής κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης τοποθέτησαν την εικόνα στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία για ένα διάστημα.

Το 2022, μεταφέρθηκε λόγω θρησκευτικών εορτασμών πίσω σ’ ένα μοναστήρι στο Σεργκίεφ Ποσάντ: τη Λάβρα της Αγίας Τριάδας του Αγίου Σεργίου, που είναι το πνευματικό κέντρο της Ρωσικής Εκκλησίας και ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η εικόνα ενδέχεται να μείνει για ένα χρόνο στο Καθεδρικό ναό του Ιησού Σωτήρος στην Μόσχα πριν επιστρέψει στο Σεργκίεφ Ποσάντ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτό αφορά ένα μεγάλο αριθμό πιστών στην χώρα μας, για τους οποίους είναι ένα πολύ ιερό αντικείμενο. Γι αυτούς, τους πιστούς μας, φυσικά το να φυλάσσεται σ’ ένα μουσείο δεν ικανοποιεί την επιθυμία τους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Μια ημέρα μετά τον κύριο, όπως φαίνεται, σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή της Αταλάντης η ΕΡΤ και η...

ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη μπουτίκ του LOEWE, που ειδικεύεται σε επιδιόρθωση και συντήρηση δερμάτινων ειδών του οίκου, εγκαινιάστηκε στην Οζάκα της Ιαπωνίας για να ανακατασκευάζονται προϊόντα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Αγγλία βρίσκεται «σε καλό δρόμο ώστε να εκπληρώσει τη φιλοδοξία που τέθηκε τον Ιανουάριο του 2019 για μείωση των νέων μεταδόσεων HIV κατά...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση θα προβεί το ΑΣΕΠ μεταξύ των ισοβαθμούντων υποψηφίων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατηγορίας ΠΕ,...