Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο άτομα φυλακίστηκαν για την κατασκευή τρισδιάστατων υποπολυβόλων όπλων

Δύο άνδρες φυλακίστηκαν επειδή κατασκεύαζαν υποπολυβόλα με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή.
Σε μια υπόθεση που θεωρείται ότι είναι η πρώτη του είδους της στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Σιμπουσίσο Μόγιο και Κρίστοφερ Γκιλ καταδικάστηκαν επειδή σχεδίαζαν να κατασκευάσουν και να προμηθεύσουν τα αυτοσχέδια όπλα σε εγκληματικές συμμορίες.

Ο Μόγιο, από το Έλοουτον Γκρόουβ του Χαλ, φυλακίστηκε για 18 χρόνια, ενώ ο Γκιλ, από το Ντικ Λέιν του Μπράντφορντ, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και οκτώ μήνες.
Ο δικαστής Νίκολας Χίλιαρντ δήλωσε ότι τα όπλα δεν είχαν «άλλη χρήση από το να προκαλούν θάνατο».
Το Βασιλικό Δικαστήριο του Σέφιλντ έκρινε ότι έξι πυροβόλα όπλα είχαν εκτυπωθεί ή βρίσκονταν στη διαδικασία κατασκευής πριν αποκαλυφθεί η επιχείρηση τον Μάιο του 2022, όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο που συνδεόταν με τον Gill και βρήκαν ένα όπλο μέσα σε μια μπλε τσάντα.
Το όπλο είχε τα γράμματα FGC-9 και έφερε τις λέξεις «ζήσε ελεύθερα ή πέθανε», με την εικόνα ενός χεριού που κρατούσε ένα σπαθί που έσταζε αίμα.

Όταν η αστυνομία στη συνέχεια ερεύνησε το σπίτι του 35χρονου Γκιλ, βρήκε δύο ακόμη, σχεδόν ολοκληρωμένα, FGC9 σε μια τσάντα κρυμμένη στο πατάρι.

Ένα από τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα πυροβόλα όπλα ανακαλύφθηκε στο αυτοκίνητο του Ρέμαν
Αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ

Κατά την έφοδο στο σπίτι του Μόγιο οι αστυνομικοί βρήκαν δύο τρισδιάστατους εκτυπωτές και διάφορα εξαρτήματα για την κατασκευή των όπλων, καθώς και κρυπτογραφημένα μηνύματα που είχαν σταλεί στον Γκιλ και περιέγραφαν λεπτομερώς τα αντικείμενα που χρειαζόταν.

Ο εισαγγελέας Στίβεν Γουντ δήλωσε στο δικαστήριο ότι ενώ υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τον τρόπο εκτύπωσης των όπλων, ο Μόγιο εξακολουθούσε να χρειάζεται «τεχνικές γνώσεις» και ότι η συναρμολόγηση των όπλων ήταν μια «εξελιγμένη επιχείρηση».

Ο Μόγιο, 41 ετών, κρίθηκε επίσης ένοχος για κατοχή εγγράφου ταυτότητας με αθέμιτη πρόθεση.
Το δικαστήριο έκρινε ότι χρησιμοποίησε μια προσωρινή άδεια οδήγησης στο όνομα άλλου προσώπου για να προσπαθήσει να παραγγείλει αντικείμενα για την κατασκευή των όπλων.
Ως ελαφρυντικό, το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για οποιαδήποτε μορφή οικονομικού κέρδους από την επιχείρηση και ότι ο Μόγιο δεν είχε προηγούμενες καταδίκες για αδικήματα σχετικά με όπλα.

Ο δικαστής Χίλιαρντ περιέγραψε τον Μόγιο ως τον «εγκέφαλο της επιχείρησης», αλλά ο Γκιλ είχε «διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο».

Μετά την ακροαματική διαδικασία, ο επιθεωρητής Άντριου Χάουαρντ της Περιφερειακής Μονάδας Οργανωμένου Εγκλήματος του Γιορκσάιρ και Χάμπερ δήλωσε ότι επρόκειτο για μια «πρωτοποριακή» έρευνα.
«Η κατασκευή βιώσιμων τρισδιάστατα εκτυπωμένων πυροβόλων όπλων αποτελεί πραγματική απειλή και αυτά τα πυροβόλα όπλα κατασκευάστηκαν για έναν και μόνο σκοπό, για να προμηθεύονται σε άλλους οργανωμένους εγκληματίες που θα τα χρησιμοποιούσαν για να προκαλέσουν ζημιά», δήλωσε.

Ο Ματ Περφέκτ, από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος, δήλωσε ότι ο Μόγιο, ο Γκιλ και ένας τρίτος άνδρας, ο Ματζίμπ Ρεχμάν, ήταν οι «πρώτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο που καταδικάστηκαν για την προσπάθεια να προμηθεύσουν άλλες εγκληματικές ομάδες με τρισδιάστατα εκτυπωμένα πυροβόλα όπλα».
Ο Ρέμαν, από την Κεντρική Λεωφόρο του Μπράντφορντ, ο οποίος καταδικάστηκε για συνωμοσία με σκοπό τη μεταφορά απαγορευμένου πυροβόλου όπλου, θα καταδικαστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Πηγή: BBC

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωμένες να ενημερώνουν άμεσα την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εάν διαπιστώνουν παραβάσεις σε πρατήριο το οποίο προμηθεύουν με καύσιμα, είναι πλέον οι εταιρείες...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 10% από την 1η Απριλίου, ενώ πιθανά θα επεκταθεί η ηλικία προσβασιμότητας σε αυτόν, σύμφωνα με τις προτάσεις...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή σχολιαζει με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, παραθέτοντας σχετικό απόσπασμα. «”Δεν ντρέπεστε”...

ΕΛΛΑΔΑ

Αποδομήθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ηρακλείου, συμμορία τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε βάρος ανηλίκων...