Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο άτομα φυλακίστηκαν για την κατασκευή τρισδιάστατων υποπολυβόλων όπλων

Δύο άνδρες φυλακίστηκαν επειδή κατασκεύαζαν υποπολυβόλα με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή.
Σε μια υπόθεση που θεωρείται ότι είναι η πρώτη του είδους της στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Σιμπουσίσο Μόγιο και Κρίστοφερ Γκιλ καταδικάστηκαν επειδή σχεδίαζαν να κατασκευάσουν και να προμηθεύσουν τα αυτοσχέδια όπλα σε εγκληματικές συμμορίες.

Ο Μόγιο, από το Έλοουτον Γκρόουβ του Χαλ, φυλακίστηκε για 18 χρόνια, ενώ ο Γκιλ, από το Ντικ Λέιν του Μπράντφορντ, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και οκτώ μήνες.
Ο δικαστής Νίκολας Χίλιαρντ δήλωσε ότι τα όπλα δεν είχαν «άλλη χρήση από το να προκαλούν θάνατο».
Το Βασιλικό Δικαστήριο του Σέφιλντ έκρινε ότι έξι πυροβόλα όπλα είχαν εκτυπωθεί ή βρίσκονταν στη διαδικασία κατασκευής πριν αποκαλυφθεί η επιχείρηση τον Μάιο του 2022, όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο που συνδεόταν με τον Gill και βρήκαν ένα όπλο μέσα σε μια μπλε τσάντα.
Το όπλο είχε τα γράμματα FGC-9 και έφερε τις λέξεις «ζήσε ελεύθερα ή πέθανε», με την εικόνα ενός χεριού που κρατούσε ένα σπαθί που έσταζε αίμα.

Όταν η αστυνομία στη συνέχεια ερεύνησε το σπίτι του 35χρονου Γκιλ, βρήκε δύο ακόμη, σχεδόν ολοκληρωμένα, FGC9 σε μια τσάντα κρυμμένη στο πατάρι.

Ένα από τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα πυροβόλα όπλα ανακαλύφθηκε στο αυτοκίνητο του Ρέμαν
Αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ

Κατά την έφοδο στο σπίτι του Μόγιο οι αστυνομικοί βρήκαν δύο τρισδιάστατους εκτυπωτές και διάφορα εξαρτήματα για την κατασκευή των όπλων, καθώς και κρυπτογραφημένα μηνύματα που είχαν σταλεί στον Γκιλ και περιέγραφαν λεπτομερώς τα αντικείμενα που χρειαζόταν.

Ο εισαγγελέας Στίβεν Γουντ δήλωσε στο δικαστήριο ότι ενώ υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τον τρόπο εκτύπωσης των όπλων, ο Μόγιο εξακολουθούσε να χρειάζεται «τεχνικές γνώσεις» και ότι η συναρμολόγηση των όπλων ήταν μια «εξελιγμένη επιχείρηση».

Ο Μόγιο, 41 ετών, κρίθηκε επίσης ένοχος για κατοχή εγγράφου ταυτότητας με αθέμιτη πρόθεση.
Το δικαστήριο έκρινε ότι χρησιμοποίησε μια προσωρινή άδεια οδήγησης στο όνομα άλλου προσώπου για να προσπαθήσει να παραγγείλει αντικείμενα για την κατασκευή των όπλων.
Ως ελαφρυντικό, το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για οποιαδήποτε μορφή οικονομικού κέρδους από την επιχείρηση και ότι ο Μόγιο δεν είχε προηγούμενες καταδίκες για αδικήματα σχετικά με όπλα.

Ο δικαστής Χίλιαρντ περιέγραψε τον Μόγιο ως τον «εγκέφαλο της επιχείρησης», αλλά ο Γκιλ είχε «διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο».

Μετά την ακροαματική διαδικασία, ο επιθεωρητής Άντριου Χάουαρντ της Περιφερειακής Μονάδας Οργανωμένου Εγκλήματος του Γιορκσάιρ και Χάμπερ δήλωσε ότι επρόκειτο για μια «πρωτοποριακή» έρευνα.
«Η κατασκευή βιώσιμων τρισδιάστατα εκτυπωμένων πυροβόλων όπλων αποτελεί πραγματική απειλή και αυτά τα πυροβόλα όπλα κατασκευάστηκαν για έναν και μόνο σκοπό, για να προμηθεύονται σε άλλους οργανωμένους εγκληματίες που θα τα χρησιμοποιούσαν για να προκαλέσουν ζημιά», δήλωσε.

Ο Ματ Περφέκτ, από την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος, δήλωσε ότι ο Μόγιο, ο Γκιλ και ένας τρίτος άνδρας, ο Ματζίμπ Ρεχμάν, ήταν οι «πρώτοι στο Ηνωμένο Βασίλειο που καταδικάστηκαν για την προσπάθεια να προμηθεύσουν άλλες εγκληματικές ομάδες με τρισδιάστατα εκτυπωμένα πυροβόλα όπλα».
Ο Ρέμαν, από την Κεντρική Λεωφόρο του Μπράντφορντ, ο οποίος καταδικάστηκε για συνωμοσία με σκοπό τη μεταφορά απαγορευμένου πυροβόλου όπλου, θα καταδικαστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Πηγή: BBC

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα Τετάρτη, 22 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίων Αιμιλίου και Κάστου, Αγίου Κοδράτου μάρτυρος. Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι το εξής: Αιμιλία, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλια,...

ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις δικαστές συνταξιοδοτούνται από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την λήξη του τρέχοντος δικαστικού έτους (30 Ιουνίου 2024), μεταξύ των οποίων είναι και η...

ΔΙΕΘΝΗ

Μέσα σε λίγα λεπτά το Boeing έχασε ύψος 1.800 μέτρων (6.000 πόδια) ενώ βρισκόταν πάνω από τον Κόλπο της Βεγγάλης. Ένας εκ των 211...

ΕΛΛΑΔΑ

Την ένταξη στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027», της δράσης «Κατασκευή Νέων Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας», συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατ. ευρώ, εκ...